Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bouřlivé mládí autora "Dona Quijota" v hvězdně obsazeném snímku... Svůj životopis Miguela de Cervantese natočil Vincent Sherman v roce 1967 – v barvě a s hvězdným obsazením. Ve snímku se objevili Horst Buchholz, Gina Lollobrigida, José Ferrer, Louis Jourdan či Fernando Rey. Zobrazuje mladého Cervantese jako chudého, leč ctižádostivého mladíka, který se nevyhýbá soubojům ani milostným eskapádám. Ústřední osou příběhu je pak konflikt Svaté ligy s Turky včetně slavné bitvy u Lepanta, která stála Cervantese ruku. Zmrzačený námořník je později zajat alžírskými piráty a odvlečen jako otrok do Alžírska, kde osnuje plány na vzpouru a útěk, aniž by tušil, že si jej budoucí generace zapamatují jako spisovatele. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Formativní zážitky budoucího autora Důmyslného rytíře dona Quijota (například setkání s předobrazem Sancha Panzy) jsou podány dobrodružně a romanticky, ale nejzajímavější jsou dialogy o islámské hrozbě pro křesťanskou Evropu a o stavu obou civilizací, například během toho, kdy mladý idealista Cervantes provádí tureckého vyslance nepříliš křesťansky ctnostným Římem. Část filmu (asi poslední třetina) odehrávající se v zajetí je bohužel slabší. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Pěkné obsazení. Jako klasická rytírna 60 let docela dobré (jeden by očekával, že odněkud vystartuje s kordem Gérard Barray nebo Jean Marais). Ale jako úryvek ze života slavného spisovatele nejspíše silně zidealizované - jeho život v otroctví i ve své zemi byl dle dostupných údajů o dost drsnější atd... ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství a lásky Miguela Cervantese, jak z ní v překladu originální název, daleko předtím, než napsal svůj nejslavnější román ´Don Quiote de La Mancha´. Příběh, založený na základě  knihy ´Cervantes´ autora Bruna Franka, je samozřejmě fiktivní, ale určitými odvětvími španělského romanopisce, dramatika a básníka  se přeci jen místy dotýká. V šedesátých letech vznikla přemíra všelijakých romanticko-dobrodružných historických snímků a tento je jen jeden z nich v řadě. Příběh má vše, co lze od takového snímku očekávat. Patřičné intriky, romance i na válečnou bitvu dojde. A jak už to obvykle také u životopisný příběhů z určitého období bývá, v ději jsou ukryty inspirační motivy na některé slavné postavy pozdějších literárních děl. Svoboda, otroctví a do toho všeho vtírající se kulturní aspekt, který potřebuje určitý divácký nadhled. Naopak do dnešní doby naprosto nezestárla uvedená konfrontace mezi křesťanstvím a islámem.  Krapet rmoutí přílišné pomalé tempo, ale k příjemnému diváckému odpočinku to snad postačí. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film ze zlatého věku klasických dobrodružných filmů a film kupodivu v našich televizích opomíjený. Snad sám název zavádí tím, že má jít o životopisný film. Tak tomu ale zdaleka není. Cervantes je tu ukázán jistě trochu přizpůsobený dobrodružnému žánru a Horst Buchholz - jak ho ostatně známe i ze Sedmi statečných - je takovým finfánovsko-cartouchovským typem hrdiny, který překoná všechny nesnáze, je miláčkem žen... Pravdou ovšem je, že Cervantes se skutečně účastnil bitvy u Lepanta (její scény jsou natočené výborně) a byl nějaký čas otrokem v Alžíru. Pravděpodobně byl už od mládím velkým idealistou a ve stáří to zkarikoval v postavě Dona Quijota, i mně tak podobné a blízké postavě osamělého rytíře bez bázně a hany... Gina Lollobrigida zde není tou prostou bláznivou dívkou z Fanfána nebo série Chléb,láska a .... Ovšem zase je prostitutkou nebo lépe řečeno kurtizánou. Mně se ten film moc líbil. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Romantická pohádka o bouřlivě dobrodružném mladí budoucího slavného spisovatele. Kdyby ji o sobě napsal sám, bylo by to hodně troufalé, ale idealizace do pohádek patří. Nicméně moudrost stáří a drsná realita mládí byly nejspíš výbornou kombinací pro vznik jednoho z pokladů světové literatury, který vzdává skrze ušlechtilou sebeironii hold rytířské cti a čistým ideálům. ()

Galerie (38)

Reklama

Reklama