Klec bláznů

• Francie

Cage aux folles, La

Komedie

Francie / Itálie, 1978, 100 min

Oscar 3 nominace: Režie, Kostýmy, Scénář - A(15.4.2004)

Mě přijde originál i remake kvalitativně stejný, jen s tím rozdílem, že v tomhle snímku homosexuálové vypadají v mnoha případech jako parodie. Nechtěná. Ale dívat se na to dá.(20.11.2006)

Musím říct, že jsem byl trochu zklamaný, přeci jenom americký remake Ptačí klec mi přišel zábavnější, hlavně Nathan Lane(19.11.2006)

Ve své době jistě dosti kontroverzní komedie, ač asi ne tolik ve Francii a Itálii jako v jiných státech (třeba ve Státech :). Jen jsem měl dojem, že se tvůrci příliš spoléhali na pitvoření afektovaných homosexuálních transvestitů, které ve skutečnosti nebylo ani trochu vtipné. Celý film směřuje ke konfrontaci mrzoutského ministra uctívajícího konzervativní morální zásady s rodinkou s ne zcela vyjasněnými otázkami sexuální orientace, bohužel osmdesátiminutové čekání na ohňostroj vtipu upozadnilo samotný střet. Co si naopak zaslouží vyzdvihnout jsou přesné herecké výkony, ucházející kamera a odvážný přístup ke zvolenému tématu. 65% Zajímavé komentáře: Oskar, bloom(19.11.2006)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $20,424,259Tržby Celosvetovo $28,000,000(17.5.2009)

Musím říct, že dřív jsem viděl americký remake (Ptačí klec) a s tím jsem byl natolik spokojen, že jsem si nedovedl představit, v čem je asi originál lepší. A teď už to vím. V ničem. Naprosto bezprecedentní kvalitativní shoda. Srovnávat můžeme jen na bázi "mám/nemám rád toho a toho herce". Já třeba nemám rád Robina Williamse, který hraje v remaku, ale stejně nesympatický je mi Ugo Tognazzi v originálu. ;-) Jeden rozdíl ale přece jenom vidím. V odůvodnění zápletky. Dcera známého politika si chce vzít muže, vychovaného homosexuálním párem, který je nucen před jejími rodiči sehrát divadélko o standartní rodince s pohlavní remízou. No a zdá se mi, že tady je důvod toho všeho spíš ve vrozené tendenci Francouzů dělat ze všeho tyjátr, kdežto v remaku se jedná o pořádně nabroušenou satiru proti pravicové politice. Obojí chválím. ;-) 80%(8.9.2005)

Klec bláznů těží ze silného hereckého obsazení a pochopitelně z velice slavné divadelní předlohy, nicméně mám pocit, že je to film, který přece jen trošku zastaral a jeho slabinou je určité parazitování na tématu homosexuality a transvestie, kdy herci přehrávají, pitvoří se a žvatlají přesně podle těch nejpitomějších společenských předsudků. Na divadle se to snese, ale filmové plátno vyžaduje trošku uměřenější herectví. Moje hodnocení je pochopitelně ovlivněné znalostí divadelní předlohy, viděl jsem tuto hru v Karlíně a líbila se mi víc na jevišti. Celkový dojem: 65 %.(12.2.2008)

Skvěle vystavěná komedie na pokračování o sex. menšině ve Francii. Jeden z prvních snímků s nadhledem popisující lásku dvou mužů s takovou bravurou. :-))(17.7.2008)

• RHK

Jeden ze 125 nejlepších neanglicky mluvených filmů - 125 Greatest Foreign Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/.(23.9.2011)

Luxusní komedie. Speciálně ten, co se vydává za ženskou, je naprosto skvělý.(10.8.2007)

Skvělá komedie. Překvapil mě zejména Michel Serrault. Měl jsem ho totiž v hlavě zaškatulkovaného (samozřejmě kravina) jako staršího distingovaného pána, k čemuž přispěl zejména film Nelly a pan Arnaud. Ovšem v tomhle filmu byl jakožto "buzna" prostě perfektní. Fakt jsem se skvěle bavil od začátku do konce.(24.11.2006)

Remake je podle mě horší a to ze dvou důvodů: zaprvé nehraje tam Michel Serrault, zadruhé nehraje tam Michel Galabru (jeho míchání kafe mikrofonem!). Ugo Tognazzi je také dobrý, ale má smůlu, že všechnu pozornost na sebe strhávají zmínění dva herci. Povedený byl dabing, ve kterém převzal Jiří Prager po Stanislavu Fišerovi Uga Tognazziho a Jaromír Meduna po Soběslavu Sejkovi Michela Galabruho. Oba to zvládli důstojně a vyrovnali se předchůdcům (obvzlášť Meduna to měl těžké, vždyť komě Kašpárka a Angeliky není film, kde by Galabruho nemluvil Sejk). Obsazení Libora Hrušky jako Michela Serraulta do heterosexuální role by mě nikdy nenapadlo, ale tady mu to sedlo. Skipe, zkus se podívat na film Krást se musí umět (C'est pas parce qu'on a rien ŕ dire qu'il faut fermer sa gueule ), ačkoli to vypadá, že se po něm slehla zem.(26.11.2006)

Americkou předělávku jsem viděl už dávno, ale také mám dojem, že byla vtipnější a podařenější. Nicméně, herecké výkony Uga Tognazziho, Michela Serraulta a Michela Galabru zvyšují laťku neuvěřitelným způsobem. Už jen kvůli nim přidávám hvězdičku navíc.(14.12.2009)

Klec bláznů byla ve své době hitem, dnes přece jen působí poněkud zastarale. Tohle je jeden z případů, kdy je remake lepší než originál.(20.12.2006)

37. Zlatý Glóbus za rok 1979 - cena (1) - *Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Francie / Itálie(26.12.2008)

Mezi hvězdnými výkony Michela Serraulta je tento na druhém místě, hned za rolí ve filmu Svědek. Všichni zúčastnění maličko přehrávají, ale k téhle komedii se to nejen hodí, ono to sem jaksi patří. Klec bláznů je jedna z mála komedií, kde nejsou slabší pasáže, vždy se najde důvod alespoň k lehkému nadzvednutí byť jen jednoho koutku úst.(29.7.2011)

Hodně vydařená francouzská komedie konce 70. let s naprosto dokonalým hereckým obsazením. Několik momentů bylo skutečně úžasných. Za všechny ten, kdy Renato učí Albínu v kavárně chovat se jako chlap..)) Trailer - www.youtube.com/watch?v=QbMhiydOphg(2.1.2007)

Jedním slovem perfektní! Tak jako u tohoto snímku jsem se dlouho nepobavil. Výkony herců, obvzláště Serraultův, byli bravurní. Určitě jeden z nejlepších komediálních filmů s homosexuální tématikou. Určitě bych doporučil jak náročnému tak běžnému divákovi.(5.2.2009)

vcelku průměrná záležitost těžící především z "pikantnosti" tématu a skvělých hereckých výkonů, mimochodem - těžko můžu pochopit, že někdo může s takovým stvořením, jaké hraje M. Serrault, (záměrně používám neurčitý střední rod)dlouhodobě žít...(20.11.2006)

Dobrý a ve své době odvážný motiv, bohužel ne příliš kvalitně zpracovaný. Když ve francouzské komedii chybí, byť ne všemi milovaný, francouzský humor, tak se někde stala chyba.(21.11.2007)

<< předchozí 1 2