Reklama

Reklama

Píseň moře

  • Irsko Song of the Sea (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

V bájné krajině starých Keltů žije na osamělém majáku otec s dcerou a synem. Život celé rodiny se obrátí vzhůru nohama ve chvíli, kdy se ukáže, že malá dcerka je poslední z tuleních víl. Jedině ona totiž může písní moře zachránit všechny pohádkové bytosti, které proměnila v kámen čarodějnice Macha. Po vysoce ceněné animované pohádce Brendan a tajemství Kellsu (nominace na Oscara) přichází irský režisér Tomm Moore s dalším kouzelným příběhem v celovečerním filmu. Nádherně animovaný svět keltských mýtů a nadějeplné vyprávění o síle rodičovské a sourozenecké lásky vynesly mladému režisérovi nejen srovnání s největšími mistry animovaného filmu, ale také už druhou nominaci na Oscara. (Aerofilms)

(více)

Videa (8)

Trailer 5

Recenze (366)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Přístupnější, filmovější, emotivnější a detailněji naanimované, než režisérova prvotina. Zhruba v polovině trochu hapruje tempo, ale celým filmem se nese zvláštní atmosféra irských legend, která na mě působí velmi neokoukaným dojmem a vrcholí krásně mystickým závěrem. Nejkrásnější na tom celém je ale hudba. Ústřední melodie, obzvláště v její verzi v irské gaelštině, je čirá magie a stará se o velkou část zážitku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyzerá to krásne, postavičky sú roztomilé a hodí sa to k vianočnému času. Len neviem, či sa budú v príbehu vyznať deti, keď som sa v ňom nevyznal ani ja. Kto je kto v írskych mýtoch a tak podobne. Ale ostal mi priestor práve na obdivovanie takmer až avantgardnej animácie. Grafik je animátor: kubista a surrealista, čo dáva priestor pre rôzne geometrické tvary a vzájomné súvislosti. Napríklad tie štyri sovy v okne. Možno (asi skôr určite) si ešte film niekedy na Vianoce pozriem (možno už o pár dní), utriedim si nezrovnalosti a zvýšim hodnotenie. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Brendan mi byl příběhově možná malinko bližší, jenže v ostatních ohledech to Moore dopiloval k dokonalosti. Líbí se mi ta osobitost a ještě víc se mi líbí, že můžu sáhnout po japonské kultuře k Mijazakimu a teď po irské sem. Dejte Moorovi prostor a čas. Za deset let bych prosil jednu kolekci o šesti kusech přímo do obýváku, že děkuju. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Bolo to proste neobvyklé - magické, úplne inšie ako ostatné súčasné rozprávky. Tá animácia a grafika bez reálneho priestorového usporiadania ma naozaj očarila. Ale s príbehom ako takým to už bolo o čosi horšie. Dúfal som, že v tom bude viac tajomnosti a mystérií, alebo aspoň zaujímavejšia ústredná legenda. Toto bolo predsa len také príliš "light" a napriek tomu, že posolstvo bolo vcelku príjemné, aj tak ma to až tak moc neuchvátila. Po všetkých tých chválach som čakal určite niečo lepšie, aj keď treba uznať, že aspoň forma a námet boli naozaj originálne. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Kdo trochu něco ví o nenápadném, ale fatálním významu Irů a Skotů pro tvář Evropy v době, kdy se rozhodovalo o podobě jejího náboženství, nebude příběh dívky, na jejíž píseň čeká celé irské zásvětí jako na vysvobození, považovat za privátní záležitost jednoho ostrova. Přesto lze tuto pohádku vnímat ještě privátněji a pojmenovat ji příhodně "O rodině, která na to vyzrála". Taky by se to mohlo jmenovat Analogia entis. Ze stávajících komentářů nutno přečíst Havenohome. Dále lze doporučit kom. od forsythie a Flippera. Dodávám, že dvojpostava Machy-babičky z různých aspektů nápadně připomíná čarodějnická dvojčata v Mijazakiho Sen to Chihiro no kamikakushi (dichotomie hodné a zlé sestry zde však nemá protějšek v dvojitosti postav; Macha a babička jsou vlastně táž postava, dichotomii odpovídá proměna téže dvojpostavy v čase - což ovšem lze na podivně koexistující sestry v Sen to Chihiro rovněž uplatnit; právě pro tyto komplikace mi projednávaná podobnost připadá mimořádně zajímavá). ()

Galerie (34)

Zajímavosti (16)

  • Podle Benovy mapy leží maják poblíž hory Ben Bulben, která se nachází kousek od města Sligo na severozápadním pobřeží. Když tedy babička veze děti do Dublinu, přejede celý ostrov napříč. (Wolffram)
  • Na policích v Machině doupěti lze spatřit model Danova přívozu či majáku, kde Ben a Saoirse bydlí, ale také třeba křesťanské jesličky. (Wolffram)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2014 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Terva)

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Reklama

Reklama