Reklama

Reklama

Život podle Václava Havla

(TV film)
  • Francie Václav Havel : Un homme libre (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pozoruhodný osud výjimečného muže: bohéma, dramatika, disidenta a prezidenta. Film Život podle Václava Havla ukáže poprvé celý Havlův pozoruhodný život. O Václavu Havlovi byly natočeny stovky hodin materiálu, přesto biografický film zachycující celoživotního příběh velkého Evropana doposud chyběl. Pestrý Havlův život – rodinu, dětství, jeho lásky, dramatickou tvorbu a politickou činnost – zachytila v sedmdesátiminutovém dokumentárním filmu režisérka Andrea Sedláčková, která Havla představuje ve všech životních etapách a rolích, mj. jako intelektuálního rebela, milovníka žen a života či obdivovatele undergroundu a rockerů. Portrét Havla vznikl jako historicky první mezinárodní koprodukce České televize a francouzsko-německé televize ARTE. Andrea Sedláčková pojala film neobvyklým způsobem, jeho hlavním vypravěčem je přímo Václav Havel, na jehož život divák zpočátku nahlíží prostřednictvím neznámých záběrů a fotografií z období Havlova dětství, vojenské služby, divadelních začátků, chartistického i prezidentského období. Zásadní je i režisérčin osobní komentář a fakt, že ve filmu nemluví žádní pamětníci ani historici. Vystavět film z šesti set hodin archivních materiálů a nahrávek, stovek fotografií a osobních dokumentů pomáhali rešeršisté v Praze i v Paříži. Cenné osobní dokumenty poskytl do filmu také bratr Václava Havla Ivan a Havlova druhá žena Dagmar. Velkým pomocníkem při vyhledávání materiálů byla i Knihovna Václava Havla. Režisérka Sedláčková čerpala rovněž ze zahraničních a v Čechách dosud neznámých zdrojů.
Ona sama se s Havlem seznámila ve svých dvaadvaceti letech v létě 1989 na proslulé chalupě na Hrádečku těsně před svou emigrací do Paříže a později s Havlem natáčela rozhovor do svého dokumentu o listopadu 1989. Podle jejích slov zásadně ovlivnil ji i osud její země. „První dvě třetiny filmu jsou plné dramatických zvratů, už z toho důvodu, že období mládí a zrání bývá často zajímavější než období sbírání plodů a pomalého mizení ze scény. Postavení Havla během revoluce, prezidentské období, odchod do důchodu završený natáčením filmu Odcházení, to bylo na filmu to nejtěžší, protože je složité reflektovat něco, co ještě máme v živé paměti," popisuje Sedláčková. Jak říká ve filmu sám Havel: „Jde o příběh ojedinělý, má rysy absurdity, pohádky, tragédie i komedie."
Tvůrci filmu se nesnaží prostřednictvím Havlova života zmapovat dějiny, ale vytvořit Havlův filmový portrét. Producenti se shodují, že Život podle Václava Havla vznikal také s myšlenkou oslovit mladší diváky a díky spolupráci s ARTE i zahraniční publikum. V plánu jsou tak školní projekce nebo uvedení filmu v Českém centu v New Yorku při příležitosti odhalení busty Václava Havla v Kongresu Spojených států amerických ve Washingtonu.
Život podle Václava Havla byl uveden také ve vysílání ARTE 16. listopadu 2014 v hlavním vysílacím čase pod názvem Vaclav Havel, un homme libre. Dokument vznikl v koprodukci České televize, ARTE, Alegria Productions, Negativu a Knihovny Václava Havla a za podpory francouzského Centre national du cinéma a Státního fondu kinematografie ČR. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Croft

to je dobre Karle, Klonyllonypony ci jaxa ten uzivatel vola ta prekukol a takej nazi spine dal Ban, to je velmi dobre 

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Karel: Uz som ti to raz hovoril. Nech si svoje xenofobne kecy a propagandu a budes mi volny. Na smiech si aj bezo mna

Uživatel Karlos80 smazal svůj příspěvek.

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Miller: Ja som ta sem nevolal :D A screen si chcel po mne ty. Pred chvilou, pamatas? To su teda starosti :-)

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Karel: Tak si to precitaj znovu, jak boli reakcie na teba typu "blbecek", pripadne "karel :)))))))))))" alebo najjemnejsie "karel: wow". To nebol vysmech ani ironia, ze?!

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

JohnMiller

To já docela taky:-) Ale řekni mi upřímně, dělal by sis je tady na někoho snad ty sám?: To je normální úchylka co, na co to má nechápu:-) Asi aby žaloval. Chlapec se trochu minul povoláním jak se zdá, to měl studovat kriminalistiku a odhalovat zločince a ne sedět an zadku někde na vrátnici a honit je na čsfd kd eza to nic nemá a všem je jen pro smích:-))

na příspěvěk reagoval JohnMiller

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

dr.horrible

Však tam skoro vůbec nechodím, tak co řešíš a nikdo se mi tam nesmál, zase lžeš, já si přeci mohu smazat co chci o tom ty nerozhoduješ, spíš ty bys náš tady měl ušetřit vůvec svojí celou existencí, páč si k ničemu, smaž se celej, najdi s známost, a uděláš nejlíp..Poslední moje rekace tady na tebe, nestojíš mi za to, stejě to nikam jao obvykle nepovede, jen se zaplevelí diskuze.

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Karlos80

bohužel, na smiech si ty. nerád používam tento druh argumentu, ale je pravdivý. mám sem dať link, ja sa na tebe v katovni naraz smiala väčšina osadenstva? 

to bol ten deň, jak si zmazal svoje príspevky a napísal že už tam neprídeš nikdy viac :))

na příspěvěk reagoval Karlos80

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Můžeš je tady třeba vybalit všecky když  ti to udělá radost onánku:-) jsi všem pro smích pochop to, zastávají se tě leda tak podobní střeva jako jsi ty sám..

na příspěvěk reagoval dr.horrible, JohnMiller

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Karlos80

fakt ne? to musím hladať dalšie screeny? je fakt, že iba v jeden deň, si zmazal asi 50 svojich príspevkov z katovne, ale aj to, že som z nich časť zálohoval.

povedz mi ešte niečo inteligentné. napríklad o tých inteligentných ľudoch, čo vraždili cigiáňov, lebo mohli za mor :)

Uživatel Karlos80 smazal svůj příspěvek.

Uživatel dr.horrible smazal svůj příspěvek.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

herrWorm

Můj život je pohodový až až. Mám práci, která mě baví a naplňuje, chodím do ní rád, zároveň se těším domů na rodinu, mám peněz dost na to, abych se mohl cítit finančně nezávislý, ale zároveň ne tolik, aby to ze mě dělalo povrchnějšího nebo materialističtějšího člověka. Mám různé přátele, od těch, se kterými se neuvěřitelně pobavím, až po ty, se kterými mohu diskutovat na vážná a hluboká témata. Jsem psychicky vyrovnaný, nemám s lidmi nebo komunikací problémy, často se nestává, že bych s lidmi přicházel do konfrontace. Snažím se pokud možno co nejvíc pomáhat tam, kde je to potřeba. Jsem opravdu šťastný člověk, téměř bez starostí. Jedinou výjimkou je to, že velmi rád diskutuji i na internetu, kde se však často potýkám s nepochopením, protože přece jenom psané slovo je něco jiného, než slovo mluvené, a pak vznikají takovéto konfrontace, které původně vůbec nebyly v plánu, ale hold to tak dopadlo, nedá se svítit. To ale nikoho z vás neopravňuje jakkoliv soudit můj osobní život - můžete soudit můj názor na Václava Havla, který jsem tu otevřeně prezentoval, a věřte, že kdybyste si ho vyslechli osobně, změnili byste názor na mě i na můj pohled na něj. Ovšem realita je taková, že teď jsme tady, dohadujeme se jako ti čuráci a bojujeme o to, kdo koho víc setře argumentem nebo urážkou. Sem můj cíl skutečně nevedl, ale bránit se musím, a tak se bráním. To, že si nějaký s prominutím kokot z ČSFD, kterého ani neznám, bude myslet, že jsem debil, hlupák nebo nácek, nebo někoho mulťák, je mi skutečně ukradené, protože můj život není na internetu. Tím se nechlubím, jak mám geniální život, jen reaguji na zmínku o našich "pohodových životech" a snažím se vysvětlit, že jste mi opravdu, ale opravdu ukradení, a to, že se diskuze nadále účastním, je jen z toho důvodu, že jsem prostě až příliš hrdý na to, abych odešel a ponechal vám poslední slovo.

na příspěvěk reagoval herrWorm

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Havl si jako člověka nemohu vážit, nejsem ani komunista ani nacista. Přesto mě vadí, jak ho jsou roky po jeho smrti neustále plné noviny a teelvize, a mluví se o něm jako o největším hrdinovi, jakého kdy Český stát měl.
Proč? Jednoduše proto, že:
Havel nebyl hrdina, ale archetyp českého hippies, který chlastal první ligu. Lempl který nic jinýho neuměl, Olgu měl jen na práci, jinak pochybuji že uměl zatlouct hřebík d zdi...
Havel nebyl revolucionář, revoluci začali úplně jiní lidé. On jen využil své známosti a na vlně popularity se dostal až do prezidentského křesla. Demonstrace začaly 17. listopadu, on vystoupil na balkoně až 21.
Byl to kamarád Landovského, který byl ho...vado nejvyššího kalibru - viz jeho incident s PČR.
Společně s částí bandy ze 77čky utrácel významné částky ze zahraniční pomoci českému samizdatu za alkohol - existuje mnoho důkazů, přiznávají to i někteří členové charty 77.
Alkoholikem byl ještě v době svého prezidentování.
Podrazil mnoho členů 77čky, svých kamarádů. Zatímco on se hřál na výsluní, ti skuteční hrdinové upadli v zapomnění (snad nemusím jmenovat!!!!) - začal se chovat jako šlechtic.
Podváděl Olgu Havlovou s Dášou Veškrnovou - měsíc po její smrti s ní začal oficiálně randit.
Zatímco jiní političtí vězni v kriminále dřeli hubou zem, Havel si odseděl pět poklidných let v relativně slušném prostředí a to navzdory tomu, že proti režimu vystupoval velmi ostře. Co za tím stálo?
Viděl svět černobíle - USA = dobro, SSSR = zlo. Asi jako to pako Horrible. Opravdu věříte tomu, že to tak je?
Vymyslel pojem "humanitární bombardování" - podpořil bombardování národa, který nám v roce 39 jako jediný přislíbil vojenskou pomoc v případě, že se postavíme Hitlerovi. Kdo na tohle může mít žaludek?! Jeho kamrádka kravý Madelyn Albrightová, které záchránli život jako malé z transportu, se jim za to odvěčila podobně..
Tvářil se jako humanista (jak může humanista mluvit o "humanitárním bombardování? Co to k...va je?!!), přitom byl členem Římského klubu a dalších nadnárodních elitních zednářských spolků, který propaguje těžkou redukci populace. To nejde moc dohromady, co?
A tak dále....
Ano, ať odpočívá v pokoji. Ale přestaňte ho, laskavě, stavět vedle Masaryka ikdyž i to byl podobněj sráč, rovněž loutka, ale o tom se taky rději nemluví,přesto že náš stát v tý době byl na trochu jiné úrovni..

herrWorm

herrWorm (hodnocení, recenze)

vem si prášek Karle

ps: jakej vlastně systém financuje ten tvůj a jerryho maximálně pohodovej život?

na příspěvěk reagoval jerry12

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

jerry12

Souhlasím s tebou ale horribla vynech to je fakt nemocnej člověk..

Nicméně arogance a ubohost, se kterou dr.horrible a jemu podobní své názory prezentovali, mi nedala začít bojovat za spravedlnost, která v mých očích rozhodně nezačíná u Václava Havla.

Tak o to se tu přesně snažím taky, není nic horšího než neznat svou historii, věřit a skákat na lež, těmto obratným manipulátorům, demagogům, lhářům a užitečnýcm idiotům, kterých si tento degenský systém hýčká páč si jich platí, někdy bohužel i jinak slušným lidem ale v civilu totálně vymytým mozkům, jde přeci o další genereace mladých lidí, kteří budou chtít znát pravdu, zatímco se budou učit pouhou lež, skutečná pravda jim bude utajená, mluvit se o ní nebude smět, pokud budeš mít jiný názor  než se oficiálně presentuje,  nepůjdeš s davem, jsi prostě přinejmenším jiný-divný=neoblíbený s tím se smiř.

Nevím, proč si dr.horrible myslí, že jsem další mulťák, nácek nebo podobně, jen proto, že neuznávám postavu, kterou on zbožňuje, asi je pro něj těžké si připustit, že na světě existuje víc lidí, a není jich málo, kteří Havla do jisté míry odsuzují, a tak je pro něj pohodlnější všechny zformovat do jednoho a označit je za mulťáky, než si připustit realitu takovou, jaká je.

Jemu se hroutí pomalu svět, jak s ním nikdo neouhlasí, možná že už to i dnes i ví, ale bojí se to přiznat, aby nebyl za debila, to je to nejhorší co se může stát..Občas podléhám depresi z toho, že se za celá tisíciletí nic nezměnilo. Masa užitečných idiotů je stále ovládána aby otročila cizím zájmům. A snažit se přemýšlet nekriticky, samostatně je stále odsouzeno k dehonestaci a výsměchu. Stačí se podívat na kampaň o V.Havlovi. Jak snadno masa nevědomých podlehne svému jhu, aby blahořečila své falešné bohy. Co mě ale tehdy skutečně děsilo tak to bylo to, doslova mediální šílenství a doslova "svatořečení" v přímém přenosu, které se v našich mediích kdysi odehrávalo. Jěště více mě děsí masa lidí, která této mediální manipulaci a systematickému ovládání podléhá. Přitom udělat si nekritický obrázek o V.Havlovi není zas tolik namáhavé. Přesto se najde obrovská většina zpracovaných jedinců, kteří budou dogmaticky opakovat mantru naučenou z massmediální vymývárny mozků, víme moc dobře kdo je v tom mistr, ale to tu nebudu raději psát, jinak bych zas byl jen nácek:-)

 

Uživatel Karlos80 smazal svůj příspěvek.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

herrWorm

Nevím, co máte všichni ve zvyku nadávat si do dětí nebo puberťáků, zvlášť vy dva, jejichž projevy tady rozhodně ani v nejmenším neodpovídají dospělým vyzrálým osobnostem s inteligentním, soudným a rozumným charakterem (neříkám, že i některé mé projevy nebyly afektované, ale já si aspoň nehraji na hrdinu a nenadávám tady nikomu do děcek a patnáctiletých hejsků :))

na příspěvěk reagoval herrWorm

herrWorm

herrWorm (hodnocení, recenze)

Karlos80

"přitom já sem přišel vlastně jen tenhle dok. ohodnotit, ale mrknu jako náhodou do diskuze" tohle bylo Karle na úrovni 15letýho, prolhanýho hejska :)))

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Karlos80

Já se vlastně, ač jsem v téhle diskuzi dost aktivní, účastním pravidelně asi jen tří nebo čtyř diskuzí na ČSFD, sem tam něco navíc, jednou dvakrát do měsíce, takže nejsem zrovna z těch, co by půl života strávili klikáním na F5 u nějaké diskuze, aby už tam někdo něco napsal a oni ho mohli setřít a dělat chytrého. A tady jsem vlastně zpočátku taky pouze napsal svůj názor, který se však shledal s velkým nepochopením. Budiž, to bych ještě vydržel a asi bych se do delší debaty a argumentace ani nepouštěl, přece jenom, respekt vůči cizímu názoru je u dospělého člověka na místě. Nicméně arogance a ubohost, se kterou dr.horrible a jemu podobní své názory prezentovali, mi nedala začít bojovat za spravedlnost, která v mých očích rozhodně nezačíná u Václava Havla. Nevím, proč si dr.horrible myslí, že jsem další mulťák, nácek nebo podobně, jen proto, že neuznávám postavu, kterou on zbožňuje, asi je pro něj těžké si připustit, že na světě existuje víc lidí, a není jich málo, kteří Havla do jisté míry odsuzují, a tak je pro něj pohodlnější všechny zformovat do jednoho a označit je za mulťáky, než si připustit realitu takovou, jaká je. Vážně nevím. Ale jsem rád, že se tu sem tam objeví další "bojovník", který ví, jak to je, a šlape proti proudu nikoli proto, aby byl důležitý, ale proto, že si uvědomuje, že proud není vždy ta správná volba. Díky tobě a dalším, co chápou Havla jako průměrného občana a výrazně podprůměrného politika a nejsou obětí kultu osobnosti, který tu vzniká až ve stalinovských rozměrech. Ostatní, no, budiž jim přáno štěstí.

na příspěvěk reagoval Karlos80

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Hele ty slovenskej kokote, když tu tady pořád někoho špicluješ co nám tady všem prozradit Tomáši Lauko svojí adresu, že bysme tě jeli navštvit, pak bys možná už i dal pokoj, u tebe nepřipadá v úvahu asi nic jinýho než tě pořádně od rána do večera řezat abyses vzpamatoval, když to nedělali tvoji rodiče...Skutečně to tady přeháníš, seber odvahu a postav se k tomu jako chlap, nebo si skutečně osobně promluvim se zdejším kápem, a ten ban ti tady zařídím...

na příspěvěk reagoval JohnMiller, herrWorm, dr.horrible

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Beckett51

Nikoliv on, ale dr.kokot, pokud sis nevšiml (a to se jerryho nijak nezastávám ani ho neznám), vyndej si hlavu z prdele a konečně mysli. Já nevidím jerryho trolit v každé diskuzi, být arogantní, k tomu ještě hloupí, lidi s jiným názorem zesměšnovat, pořád se s nimi hádat, nadávat jim do nácků a pod..

na příspěvěk reagoval jerry12

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Ingoruj tohoto trolího debila, to je pro něj nejvyšší potupa, on dá pokoj a sám zalehne, jinak se ho nezbavíš, radím ti dobře. Vždyt tu vidíš co tu předvádí, těch lidí co by se s ním názorově přeli (hlavně ti co tomu dali odpad a co to okomentovali) by bylo mraky, jenomže drtivá většina z nich do diskuze nechodí a on si pak myslí že má stále pravdu, plácá o nečem ani neví o čem, nadává ti do bulvárem zmanipulovaných magorů (to snad není ani možný!), mě má za multáka, který se tě tady prý zastal, přitom já sem přišel vlastně jen tenhle dok. ohodnotit, ale mrknu jako náhodou do diskuze a koho v ní nevidím, pořád dokola, jak jinak:-) Tohle nemá cenu, rozummý člověk ihned pochopí co je to zač, a kdo z tohoto souboje vzešel vítězně..

na příspěvěk reagoval herrWorm

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

jerry12

O to je to horší, že to víš a přesto to děláš :)

(Mimochodem, nevím proč teda slovo "frajer" používáš, když ses ho úplně lekl.)

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Tedy aspoň v mých očích. Líbí se mi, jak všichni pořád říkáte, že vás nezajímá můj názor. Tak proč tu se mnou diskutujete? Tak buď vám to za to nestojí a odejdete, a nebo tu zůstáváte a diskutujete, ale pak mi netvrďte, že vás nezajímám. Zajímám a pouze to skrýváte za argumenty typu "jsem tu, protože mě bavíš" apod. Buďte aspoň dospělí a upřímní, když už neumíte být inteligentní.

na příspěvěk reagoval Beckett51

Reklama

Reklama