Reklama

Reklama

Papírová města

  • USA Paper Towns (více)
Trailer 1

Hrdinou příběhu je Quentin Jacobsen (Nat Wolff), normální, trochu bojácný kluk, který má od dětství rád nespoutanou sousedku se jménem dlouhým jako její nohy: Margo Rothovou Spiegelmanovou (Cara Delevingne). Spíše než by byli kamarády, je ale Quentin pravidelným svědkem jejích neuvěřitelných dobrodružství a také jejím tajným ctitelem. A to až do jedné noci, kdy mu Margo nečekaně zaklepe na okno jeho pokoje a vytáhne jej na podivuhodnou trestnou výpravu namířenou proti jejímu bývalému příteli spojenou s vtipnou a několikanásobnou pomstou. Díky této noční výpravě se Quentinovi nejen splní sen o sblížení s tajnou láskou, ale prožije i dobrodružství, kterým se zatím spíše vyhýbal. Jenže druhý den ráno jejich společné dobrodružství skončí a nastane nový den. Margo ve škole chybí. I další dny. Quentin začne pátrat a brzy si uvědomí, že Margo miluje záhady a také, že pro něj zanechala určité stopy a zašifrované vzkazy. Jak moc ji vlastně zná? A co jsou to ta papírová města, o kterých Margo mluvila? A tak jej díky Margo čeká další dobrodružná výprava, na které jej tentokráte doprovází jeho nejlepší kamarádi. Ale už to není výprava za pomstou, ale cesta za záhadou jménem Margo Roth Spiegelmanová a možná také za velkou láskou. (CinemArt)

(více)

Recenze (335)

Matty 

všechny recenze uživatele

Fight Club meets The Virgin Suicides. Podobně jako v případě TFiOS jde, v mezích žánru, o vkusnou zábavu se sympatickým obsazením, chvályhodným poselstvím a patrnou snahou dekonstruovat některé konvence filmů pro teenagery. Podobně jako ve TFiOS zde dospívající mluví jako dávno dospělí, tón vyprávění není konzistentní, vypravěčův knižní komentář předžvýkává všechny důležité myšlenky, mnohé scény nadbývají a některá klišé jsou porušena jen za tím účelem, aby mohla být naplněna klišé jiná. Pokud bychom ve srovnávání s předchozí adaptací Greenova románu pokračovali, Papírová města mají díky hudbě a přesnému střihu rozhodně lepší rytmus a svou neobvyklou vyprávěcí strukturou (prolog, tři akty s vlastními překážkami a vyvrcholením, epilog) nás neustále drží v očekávání, co bude dál. Na „záškodnickou“ komedii o pomstě plynule navazuje komedie středoškolská, která vyústí v road-movie, jejíž tečku tvoří kritika stereotypních rolí, které dívkám v teenagerských filmech zpravidla náleží. Ačkoli cca po 40 minutách zmizí z příběhu, Margot de facto zůstává až do konce hlavní a nejzajímavější postavou vyprávění, která zdánlivě určuje směr Quentinovy cesty k objevení sebe samého a představuje klíč k ústřední myšlence (jak naznačuje i filmový plakát nebo obálka prvního amerického vydání knihy). SPOILER. Teprve ve finále vyjde najevo, že celé dobrodružství ve skutečnosti nebylo předem připravenou hrou – tu z něj ve vlastních očích učinil Quentin, zaslepený vlastním konstruktem ideální dívky. Právě sebe-uvědomělé závěrečné upozornění na ambivalentní postavení žen v teenagerských filmech (díky nim se mužští hrdinové mění, ale samy svůj příběh nemají) mi na Papírových městech přijde nejpodnětnější. KONEC SPOILERU. Aby byla metaforická rovina příběhu (důležité nejsou nereálné cíle, za nimiž se ženeme, ale to, co máme) srozumitelnější, vypomáhají si tvůrci midcultovými odkazy na Bílou velrybu. Jinak se ovšem přehnané důležitosti a předstírání hloubky dokázali vyvarovat komediální nadsázkou a odbočkami ke gross-out komedii. Také jejich zapracování do vnímavého příběhu o vystoupení z naší komfortní zóny dělá z Papírových měst osvěžující přírůstek do kategorie filmů pro teenagery. Spadat do cílové divácké skupiny, byl bych nadšen. Takhle jsem "jen" příjemně překvapen. 70% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $23,854,333Tržby Celosvetovo $49,554,333 Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ námet v pohode, nie je to žiadna otravná romantická komédia aj keď určité prvky sú tam ako nevyhnutné párty-žúrky a opijáše do kolien ale dobre, herci v norme, na moje prekvapenie Cara Delevingne ako pôvodne ústredná postava tam je len okrajovo, skôr sa o nej vypráva hlavne v druhej polovici filmu, nemá tam až také silné zásadné miesto aby mohla viac strhnúť pocity diváka, skôr sa viac dozvieme o vedľajších postavách a ich náturách, ktoré nie sú až tak zaujímavé, príbeh ale nenudí a má niekoľko dobrých momentiek, podfarbený, dobrých etáp s ktorých pri zručnejšej réžii by sa dalo vyžmýkať viac, nakoniec všedný priemer /videl v kine: 55%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Teenagerská klasika, v níž přehlížení šprti nakonec vyhrajou nad středoškolskou realitou... trocha komedie, trocha záhad, nepříliš originality... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MARGO MILOVALA ZÁHADY. A S OHLEDEM NA VŠECHNO, CO PŘIŠLO, MĚ NAPADLO, ŽE JE MILOVALA NATOLIK, AŽ SE JEDNOU STALA…“ /// O mimořádné Margo, jejíž život se skládal z řady neuvěřitelných dobrodružství. Alespoň z pohledu joudy Quentina, kluka, kterej toužil po druhý šanci (tu první prosral, když ho měl ještě tááákhle malinkatýho…). A pak to přijde. Zázrak, na kterej dlouho čekal a von může prožít tu nejúžasnější noc! (sex? Ale no tak, je to pro mládež… Zločin!). Klučičí dobrodružství o tajný lásce, který dostává hmotný základy. Jen je třeba ji najít – TO BY TĚ PUBERŤÁKU MOHLO BAVIT! (Ale toho sexu je fakt poskrovnu…). Nikdo mně nepřipadá trapnej a navíc souhlasím s Margo, že dlouhá cesta dokáže s lidma divy. Teda když chtějí… (takže trochu roadmovie…- ale jen chvilku!). Klučičí vlhkej sen vo holce, která je trochu Forrestovou Jenny, trochu Cheryl, rovnající si myšlenky v Divočině, a trochu zázrakem, o jakým sníš i ty! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2008 napsal John Green, číst nebudu. 2.) Přemejšlím, jak rozbuším svý ňoumovský srdce. 3.) Nevím, co jsou „Papírová města“. 4.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Každého diváka v končících -nácti, který Paper Towns přijme za absolutní modlu, si nová Greenovka zaslouží. Protože stejně jako v nás na celý život zůstane dobrodružství chtivá duše toužící po zážitku typu "Devět úkolů", zůstává v nás i ten nejistý člověk, který někoho potřeboval najít víc než co jiného. A třeba ho našel, třeba ne. Ale právě proto, že jsme za sebou všichni alespoň jednou museli nechat to nejcennější, je ten finální road trip dokonale osvobozující. Při čtení předlohy jsem poslední dějství nebyl schopen rozklíčovat tak, aby nebolelo. Na plátně jsem ale příběh Quentina a Margo konečně akceptoval ve všech směrech - a byla to katarze bez přehánění neopakovatelná. Takže zatím nashle. Času je totiž málo a někdo ty stopy musí jít začít hledat. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Film o YOLO teenagerovi, který se pokouší z druhého wannabe YOLO teenagera vykřesat full verzi. Nope. Nedokázal jsem se vcítit do žádné z těch postav, ačkoliv byly všechny přesně podle pravítka - bohužel víc z papíru, než z masa a kostí. Ostatně jako celej tenhle hloupej a především zbytečnej příběh. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když se chceš najít, musíš se nejdřív ztratit." Ztratila se nám Margo, svérázná stoupenkyně náhodného psaní velkých písmen, tak ji pojďme najít. Mne to běhání po zanechávaných stopách nijak zvlášť nebavilo, ale to se rozhodně nedá říct o její úvodní výpravě za pomstou, které bych se klidně kdykoli zúčastnil. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Střední škola nikdy nezklame. Green stvořil zábavnou partičkou outsiderů, kterou cloumají hormony. Třešničkou na dortu má být záhadná Margo, kterou hraje modelka s obočím neandrtálce Delevingne. Naštěstí pro diváky dostane prostor hlavně na začátku a poté až v úplném závěru, který je v rámci žánru překvapivě originální a velmi emotivní. Hlavní hvězdou je ale jednoznačně. Wolff. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Nejsem, co se domníváš, ale něco docela jiného. Něco na té Margo Rothové Spiegelmanové je. Mladí a neklidní na hořkosladké cestě za jedním mýtem, pochopením sebe sama a dospělostí. Odklon od předlohy v druhé polovině příběhu prospěl - výsledek je tak sice přímočařejší, ale mnohem čistší, než pubertálními hormony poháněná předloha. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

John Green mě začíná zajímat stále více. Knihu jsem samozřejmě nečetl, takže jsem šel do takřka neprobádaných vod doufajíc v něco lepšího než jen plitkou romanťárnu o dvou nešťastných adolescentech. A byl jsem velice spokojen. Jasně, Nat Wolff i Cara Delevigne hrají černobílé postavy, které jsou v podstatě archetypem těchto žánrovek. I tak se jim podařilo ve mně probudit pocit blaženosti, zřejmě i z toho důvodu, že k tématu snímku mám určitý vztah a vzhlédl jsem se v tom. Překvapuje mě, že film tak rázně klesl s hodnocením, podle mě si zaslouží větší uznání a minimálně já mu za nějaký čas určitě ještě dám možnost zazářit...90% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tady není moc o čem, John Green je oblíbený autor knih pro mládež a jako takový je velmi dobrý. Bohužel v dnešní době prakticky zanikl žánr rodinné zábavy, takže množina děl určených dětem až mládeži je natolik specifická, že se líbí opravdu jen té cílovce, které je určena. Takže mladší děti v tomto případě nemají šanci a dospěláci taky ne. Magický svět dospívání je svět sám pro sebe. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dramatická romance Hvězdy nám nepřály byla v rámci žánru skvělá. Prostě byla. Autorem knižní předlohy byl jistý John Green, po jehož další knize filmaři skočili. Dopadlo to méně slavně, ale pořád poměrně slušně. Její hlavní linií je pátrání po zmizelé lásce. Quentinovi nezmizela poprvé. Miloval ji už v dětství, kdy spolu trávili veškerý volný čas. Jenže možná tím, že on byl nesmělý a uťápnutý studijní typ a ona impulzivní divoženka, ji ztratil. Ve škole se roky prakticky jen míjeli. Pak se jedné noci objeví u něj v pokoji a vytáhne ho na pomstychtivé dobrodružství. Zase se sblíží a ona znovu zmizí. Doslova. Od rodiny, z města, od něj. Následuje nejméně zajímavá část příběhu – detektivní hledání stop. Naštěstí jej vystřídá společný road trip přes několik států, na kterém Quentina doprovázejí dva kamarádi a dvě dívky. Je to sympatická linie o dospívání a dospění. Horší je to se samotnou zmizelou sousedkou – není moc důvodů, proč by ji hrdina i divák měli považovat za výjimečnou. Ostatní postavy jsou vesměs fajn, ovšem přítomnost nějakého výraznějšího charakteru bych uvítal. Stejně jako nějaké vyloženě silné momenty, těch je prostě málo (ve výsledku to není ani romantický snímek, rozhodně ani bláznivá komedie). Na druhou stranu se poměrně dost povedl soundtrack. Žijme přítomností. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Film s krásným poselstvím, přesto ale se značně promarněným potenciálem. Celý film moc dobře víte, co se snaží říct, ale jakoby to neuměl vyslovit. Stále jsem čekala na moment, který se mnou skutečně zamává, ale nedostavil se. Každopádně se na Papírová města moc dobře dívá, celý film uteče jako voda, sympatické obsazení a vůbec celý ten feel-good nádech filmu jednoduše zbaštíte. Zkrátka se jedná o velice příjemnou oddechovku, která ale měla na to stát se něčím víc. 70 % ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná teen jednohubka, která výborně uteče, člověk si u ní správně oddychne a vývoj hlavní posty funguje, jak má. Jen ta Cara Delevingne mi tady nepřijde jako ta tajemná holka, o níž si vypráví fámy celá škola, a za níž by se puberťák vypravil světa kraj, příliš uvěřitelná. A navíc jsem očekával, že tu půjde spíše o onen dobrodružný road trip, který tu nakonec pobral jen minimum stopáže. Jako oddychovka pro puberťáky je to ale stále celkem fajn. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nejen ona, nýbrž všichni kolem něj jsou výjimeční. Stačí jen otevřít oči a nehnat se slepě za cílem bez užívání si cesty samotné. Škoda, že film směřuje k elegantně podaným životním moudrům - proneseným ke konci ve skvěle napsané dechberoucí dvacetiminutovce - skrze ničím zvláštním pozoruhodný road-trip. Průměrný feel-good romanťák s oslňujícím finále. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keby som mal 18, tak skáčem od nadšenia.Výborná teenagerská feel good oddychovka. Je síce pravda, že hlavného herca by radšej nemal nikto púšťať pred kameru ale zvyšné charaktery sú super vymyslené aj zahrané.Občas mi k veľkej spokojnosti stačí čas strávený so sympatickými postavami na dobrodružstve na ktoré by som nikdy nemal nervy a odvahu sa vydať ale potreboval som ho v tom veku zažiť. Pointa výborná. "She was a Girl" ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Asi bych snesl delší stopáž, přestože mi provedení všech tří částí (meeting Margo/finding Margo/závěr) přišlo poněkud polovičaté. Mimochodem, výtky typu "nechápu, dyť ta Margo je jen manipulativní sobecká kráva" jsou docela mimo - Margo přesně taková má být. Největší brouky do hlavy totiž člověku nasazují právě existence, jejichž osobnosti se nám zdají půvabně nedostižné. Co na tom, že to dotyční občas provádějí stylem, že mají ve víru vlastních zajímavostí druhé tak trochu na háku. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Film pracuje s jednoduchým faktem papírových měst, je mírně tajemný a je vložen do romantického příběhu, ze kterého nečiší zoufalství, ale je tak akorát, aby to chutnalo i mužskému pohlaví. Překvapivě i já jsem si přál jinačí konec, ale možná právě díky tomu jsou Papírová města tím, na která se jen tak v hromadě romanťáku nezapomene. Lepší čtyři hvězdičky. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Predloha od rovnakého týpka čo napísal The Fault in Our Stars (Na vine sú hviezdy) a zhodou okolností si tu zahraje Nat Wolff a mihne sa aj Ansel Elgort, ktorý už hrali v spomínaných hviezdach. Toto mi síce nepríde, tak zaujímavé, ako Na vine sú hviezdy a dlho som váhal s hodnotením, pretože zo začiatku som si k tým sopliakom nevedel nájsť cestu, ale ku koncu som zistil, že sa vlastne nenudím a teda ma to zaujalo. Záver bol síce fajn, ale až moc sa uskromnil s jednoduchosťou. A keby Cara Delevingne vyzerala trošku viac žensky a sexi bol by som spokojnejší. S prižmúrenými očami teda dávam o jednu navrch za Halston Sage. 75% - 4* ()

Související novinky

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Reklama

Reklama