Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 982)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Perfektní režie, vtipné vsuvky, vynikající casting a Ridley Scott opět slaví trefu do černého (nebo červeného?) ve sci-fi žánru. Někdy si říkám, jaká je škoda, že podobné filmy netočil mnohem víc a věnoval čas dílům jako Konzultant nebo Švindlíři. Martaň je skoro až rodinně univerzální film, který svým nádechem pozitivna i na pozadí něčeho poměrně tragického (opuštěný kosmonaut daleko od domova) působí velice pozitivně a film je jak stvořený pro potěchu oka i duše. Bohužel právě ten vtip a určitý nadhled nad vším tím osudem způsobuje, že se vytrácí osudovost a já osobně jsem nebyl ani v závěru stržen vysloveně na kolena... Čisté 4*, otázkou je, na kolik bude chuť se na Mars vracet:-). ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Humanistické dobrodrůžo. Technicky vybroušené, herecky kolísající od plochých statérů k tahounskému Damonovi, jemuž Goddard vytahal z předlohy sakra vtipné průpovídky. Ale celkově dost studená jednohubka, do které Ridley - jako v poslední době tradičně - snad vůbec nevložil zápal. Ale má na to, dědek, už trochu nárok. Hlášení o klasikách samozřejmě ne-e. Zemeckis byl už jen s Trosečníkem úplně někde jinde. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott je zpátky ve hře a svou nekompromisně inteligentní Sci-Fi survival jízdou nakopává prdel nejen divákům, ale také i vědě, matematice, fyzice či chemii. Matt Damon ztvárňuje oscaru hodný herecký výkon, hláškuje jak o život, jeho vynalézavost a zručnost je děsivě precizní až úhledná a prochází neskutečnou fyzickou i psychickou proměnou ( Sice jsem očekával hlubší psychologický rozpad, halucinace, psychóza, přece jen dlouhá samota s člověkem udělá nepořádek). Také si nejsem jist, zda všechny hrdinské činy v závěru by bylo možné provést i reálně, ale na to sere čert je to chytré, zábavné, dojemné, napínavé a ke konci chlupy na hoře i husí kůže je nevyhnutelná. Zážitek. 9/10 ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott je zpět. V top formě. Jako prvotřídní řemeslník, který má technickou stránku v malíku, nám servíruje další výbornou žánrovku. Sci-fi mu svědčí, to se znovu potvrzuje, naštěstí hodně brzo po failu s Prometheem. Tentokrát ale nemá tak velké ambice a tak originální vizi ani výrazivo, funguje tu spíš jako vytříbený realizátor, jenž ideálním způsobem rozhýbává moc pěkně napsanou látku. Je to na jednu stranu one-man show Matta Damona, jenž z plátna skoro nesleze a prakticky sám se svými průpovídkami a Scottovými režijními finesami zabaví po víc jak dvě hodiny stopáže. V širším kontextu jde ale o skoro zemeckisovské drama jak ze staré školy o tom, jak se chytrá a odhodlaná lidská duše může popasovat s nástrahami okolního světa. Feel-good scífko a pohodová budoucí klasika, prvotřídní hollywoodské dobrodružství, jež akorát nejde úplně na dřeň. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pokračujme hezky v nastoleném trendu. Sunshine, Gravity, Interstellar, a letos se o oscary snaží, dle mnohých vyčpělý, Ridley Scott se svým Marťanem. Mám však takový dojem, že hype, co se táhl za 8 oscarovou Gravitací, a už z principu za Nolanovou novinkou, se letošnímu vesmírnému fláku tak nějak vyhýbá. A to by byla nesmírná škoda, jelikož tento námět je kvalitní již od základu, a pokud by Ridley neměl nějaké katastrofální temno před očima, muselo to dopadnout dobře. Insterstellar je přeci jenom někde jinde, ovšem významně komornou Gravitaci pirát z Marsu lehce v jistém ohledu strká do kapsy. Z hlediska vizuálu jsou všecky kousky na výborné úrovni a člověk musí smeknout, jak se na ty nádherné záběry vesmíru a červenopísečné duny krásně kouká, ovšem tam, kde má kdejaký film ve vedlejší roli noname herce, tam má rudoš mojí oblíbenkyni Kate Maru, které se tímto kouskem snad definitivně otevřou dveře do Hollywoodu, když jí ta Fantastická čtyřka nevyšla, Sebastiana Stana, skvěle střeštěného Donalda Glovera a mnoho dalších, které si každý může přečíst v popisku či nadupaném traileru. Zvláště Jeff Daniels je na velkém plátně opět ohromující. 130 minut je v dříve vyjmenované konkurenci, tedy krátké Gravitaci a nadprůměrně dlouhém Interstellaru tak akorát a nepolevuje v žádném okamžiku. Překvapilo mě, že Ridley vsadil hodně na komediální a odlehčenou notu a u mnoha vtípků jsem se pousmál více, než u kdejaké komedie. A to jsem prosím odpůrce Matta Damona, ale musel jsem uznale semknout ruce s jakou grácií sobě vlastní tenhle borec trousí hlášky. Když je ale třeba zařadit vyšší rychlost, tvůrci se s ničím nepářou a náhle se z discomuzikou odlehčené situace stane boj o holý život, kde je hrdina pasován až na Iron Mana podle toho s jakou grácií se s problémy dokáže popasovat, ovšem všecko v rámci výborně natočeného a nepochybně nasnímaného dobrodružného survivalu, z něhož se nakonec doufám vyvine definitivní blockbuster. Jenom Ridley neusni na vavřínech a ať je Prometheus 2 (pardón Vetřelec) alespoň částečně kvalitní jako tento kousek. PS : Schůze Elrond bezkonkurenční!! 😀 PPS : Svatá pravda! 95% ... [1.10.2015_Cinestar_Černý most] ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)
  • Vzhledem k tomu, že helma astronautů je lesklá, v několika záběrech z Marsu, např. když Mark (Matt Damon) poprvé přichází k vědomí po nehodě, je v helmě viditelný odraz kameramana. (Laura Luthy)
  • NASA čtyři dny před premiérou filmu oznámila objev tekoucí vody na Marsu. Režisér Ridley Scott prý o tomto objevu už pár měsíců věděl, ale na změny v ději filmu už bylo pozdě. (Coleator)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama