Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Émile Magis (Guy Bedos) je nesmělý úředníček, který by se rád prosadil v práci a také si našel dívku. Snaží se využít rady a zkušeností svých kolegů. Nicméně brzy zjistí, že ne všichni hrají podle „pravidel“ a přizpůsobí se prohnilé morálce. Slaví úspěch v zaměstnání i v lásce. 
Émile si vezme za ženu dceru svého nadřízeného Gastona Berthoulleta (Michel Galabru), Hortense (Marie Dubois), i když je zamilován do její mladší sestry. Zanedlouho zjistí, že je mu manželka nevěrná s Victorem Dugommierem (Jean Rochefort). Jedná jako zkušený cynik a rozhodne se milencům pomstít. (curil)

(více)

Recenze (1)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Režisér Jean Herman mi moc svým jménem neříkal, ale pak jsem zjistil, že se jako spoluscenárista podílel na řadě úspěšných filmů a z jeho skromnější režisérské tvorby jsem už viděl Sbohem, příteli (a líbilo!). Herec-komik Guy Bedos mi něco i říká, mám ho docela rád v Robertových Kumpánech a s méně výrazným dojmem jsem ho viděl v dalších dvou komediích. Tady jsem od počátku na Bedose a jeho životní výkon zíral s menším překvapením, nakolik skvěle dokáže táhnout hlavní roli. Zábavný to pacholek v rodině i během rutinérské práce v archivu, vnášející do spočátku nevýrazně šedé postavičky každou chvíli jemné i velké fórky v mimice a slovním projevu. Jeho pravidelné monology s ironickým podtónem vtipně dotvářejí smýšlení hlavní postavy (někdy i přímo směrem k divákovi) a Bedos zvládá proplouvání filmem a životem své postavy a střílí góly – chápej gagy a fórky – jak jen nejlépe umí. Jeho komorní „one man show“ naplno přeruší příchod Michela Galabru, který humornou stránku ve druhé třetině pozvedne o další třídu výš, že by proti němu sotva na vítězství postačilo dohromady 10 Bedosů. :o) Bedos se chvíli zaleká, plně přenechává hrací míč Galabruovi a na pokračování si počká až na sólový prostor v posléze nastávající poslední třetině. Tam už ale nebezpečně míří protivník Rochefort svou postavou, že je potřeba připravit se k útoku a možná i sebeobraně. Pozor! Kdo teď střelí útok jako první...? To by byl spoiler, takže konec okénka se sportovním zápasem. **** Jako komedie díky Bedosovi, Galabruovi + skvělému scénáři super. Jenomže co jsem si měl odnést z toho závěrečného utkání? Byl schválně hlavní (ne)hrdina vykreslen jako ňoumovský vtipálek, který nakonec oblafne systém, ale v jádru představuje těžkého skrytého zločince? Máme se s ním v závěru za doprovodu veselé hudby vážně radovat, přestože víme, co spáchal? Na odsouzeného taky pohlížíme s radostí, neboť šlo o nesympatického protivníka, přestože je teď vlastně obětí onoho systému? Až najdu na tyhle otázky jasnou a pro mě uspokojivou odpověď, včetně toho, proč případná kritika systému plyne ve finále v tak zvráceném garde s groteskním tónem „jakoby nic“, třeba dodám i poslední hvězdičku. [80%] ()

Reklama

Reklama