Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dokument mi přišel poněkud roztříštěný a vadili mi lidi, co neumí mluvit na kameru (třeba dcera pana Zemana nejen). Na druhou stranu jsem si ho užíval s každou ukázkou mně milých filmů a chválou zahraničních režisérů. Je to pocta jednomu z největších filmařů, který měl štěstí v neštěstí (tedy v blbé době). I tak si myslím, že komunisti mu spoustu krásných filmů zhatili (po roce 1970) - ovšem vznikly jiné nádherné snímky Čarodějův učeň a Pohádka o Honzíkovi a Mařence. Pan Režisér! ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je jistě tvůrcem, který si dokument zaslouží. A nejspíš i mnohem víc. Jeho umění totiž skutečně převyšuje o třídu jeho současníky. Uspěl na poli z nejtěžších, totiž filmech pro děti. A není to jen atribut klukovského dobrodružství, ale i skvosty jako Krabat ( vlastně trochu protiúkol ) nebo JaM s jejich zvláštní atmosférou, která se nesmazatelně otiskla do mé dětské duše. A nebledne nijak výrazně ani po x letech. Snad mi chybělo víc informací z mistrova osobního života a jeho vlastních archivních promluv ( ovšem nevím jestli jsou k dispozici ). Zaujal mě detail, že si rozkresloval scénáře a nemohl jsem si je vzpomenout na F.Vláčila... Snad to není poslední dokument o KZ a vytěží se ještě víc, dokud žijí ještě pamětníci! P.S. Doufám, že vznikne i pořádný dokument o mistru jiného řemesla, který je také zmíněn. Filmová hudba Zdeňka Lišky, toť pokroutka pro nejedno ucho filmového labužníka! ()

Reklama

VasaX 

všechny recenze uživatele

Karel zeman je průkopníkem svého vlastního stylu, ze kterého se čerpá a který uznávají i v (dalekém) zahraničí. A tenhle dokument vám to potvrdí a poví proč. Dobové záběry v kontrastu s nynějším cvičením studentů zopakovat jeho filmové triky je poučné a rozhovory s osobnostmi jako Tim Burton nebo Terry Gilliam tomu všemu dodávají na významu. Karel Zeman je velká osobnost našich (nejen filmových) dějin a jestli nevíte proč, tento dokument vám to prozradí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V tomto hravom dokumente (študenti filmári točia scény zo Zemanových filmov) sa dozviete najmä to, ako Zeman a jeho kolegovia nakrúcali úžasné trikové scény v známych filmoch. Niečo sa dozvieme aj o tom, ako sa Karel dostal do zlínskych štúdií, ale rozhodne nejde o životopis, tieto veci tu sú spomenuté iba okrajovo. Filmárov viac zaujímala formálna stránka jeho tvorby. Vystupujú tu k veci hovoriaci Terry Gilliam a menej sústredený Tim Burton, ktorý v podstate nepovie nič, len to, že je zo Zemana nadšený. Videl som skrátenú verziu na Netflixe, tak preto neudeľujem plný počet. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je jářku povedený, ovšem se mi zdá, až moc přeceněný. To je jen můj názor. Krom titulku dokument by si měl Filmový dobrodruh ještě doplnit titul "Óda". Totiž to máte poznatky o Zemanově tvorbě, chvála, chvála, Zemanova tvorba, chvála a chvála... Pak je tam tedy rekonstrukce studentů UTB pár záběrů z filmů Karla Zemana, ale uvítal bych, abych viděl ty scény celé. Ne jen chvilkově, jak se na tom studentíci vyřádili a pak jak se na to čučeli v Malém kině (opravdu výborné kino na Kudlově). Mj. se mě dokument dotýkal, jakožto studenta kudlovské filmovky. Jedna ze studentek při rekonstrukci je i má učitelka animace slečna Chytková a učitel audiovize pan Krupa. Btw. oba dva patří mezi mé nejoblíbenější učitele na škole. Jinak jsem se dozvěděl i něco o tricích filmových, i když jsem se o tyto efekty zajímal dříve a věděl jsem, jak to zhruba fungovalo. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • K myšlence natočit celovečerní dokument o českém filmovém mágovi přivedla Ondřeje Beránka shoda náhod. Před dvěma lety se podílel na otevření Muzea Karla Zemana u Karlova mostu. Zemanova dcera Ludmila tehdy poskytla mnoho materiálů, které autory muzea inspirovaly k natočení snímku mapujícího celoživotní dílo Karla Zemana. "Protože to byl geniální člověk a na světový úspěch jeho filmů se trošku pozapomnělo, chtěli jsme jej připomenout a ukázat Čechům, že máme být na koho hrdí," sdělil své pohnutky Ondřej Beránek.
    Film byl poté společně se snímkem Vynález zkázy (2015) uveden na světové výstavě Expo v Miláně. (Zdroj: zpravy.ihned.cz)
    (polson)
  • Životopisný dokument o jednom z velikánů světové kinematografie Filmový dobrodruh Karel Zeman byl představen ve světové premiéře v Karlových Varech v roce 2015. (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama