Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (403)

verbal 

všechny recenze uživatele

Páreček sveřepých maďarských kriplinalistů ve složení Huhňal a Pičus, v němž se však i Huhňal chová jako Pičus, honí Zarudlého kokotpitána, iracionálně šikanuje otylé a vyžilé tele z Teletele aka agenta Zachrapa, no a možná přijde i kouzelník. Je to sice plné opravdu vychytaných kamerových vyfikundací a hraje k tomu atmosférická hudba, nicméně globálně to evokuje vážně míněné trampoty četníku z Retardovy Lhoty na stopě pavlačového spiknutí Mentálluminatů, během kterých si střihač postříhal prsty a scénárista si dal co půl hodiny šluka nějakého pětilebkového matroše a zapomněl, kde skončil. Pravdou je, že i ta předloha slavného uherského orgána je vskutku vytříbené a estetické čtení, způsobující hnědý zákal, jež připomíná ony tolik oblíbené a stylisticky nesmírně sofistikované trafikové „Skutečné kriminální případy“, psané neméně nadanými orgány, a pokud nejste jedním z té pásové masy, co stěží přeslabikuje příbalový leták svých IQstimulantů, akorát si s tím poškrábete prdel. A Oldo, vole, už se nikdy neper a radši jim tam příště udělej čulibrka! ()

R.A.D.A.R. 

všechny recenze uživatele

Zjevení v českém filmu. Nejlepší tuzemská kriminálka za posledních 10 let. Líbilo se mi to více než žánrově příbuzná Pouta a Ve stínu. Už úvodní titulky naznačí, že se odehraje něco výjimečného. Kdybych měl vypíchnout jeden bod, je to atmosféra. Tenhle špinavý a reálný rok 1992 doslova pohltí a nepustí. Spousta odkazů a detailů, které celý svět oživují a člověk se může jen tak kochat. Další silnou stránkou jsou herci. Dokonce i Suchoš v sobě vykřesal dobrého herce a Kaiserova bitka v bytě vás taky určitě nenechá chladným. Světe div se, i těch několik akčních scén nevypadá vůbec trapně, všechna čest. Jedinou drobnou výtku bych měl tradičně ke scénáři. Některé motivace a činy mi přišli ne úplně reálné a dobře zdůvodněné (dálnice, konspirační schůze, kolejiště). Lepší vykreslení kolegů v kanceláři by taky neuškodilo. Každopádně za mě silný nadprůměr a film dokazující, že i v našich podmínkách se dají natočit technicky perfektní věci. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Ok, kamera, výprava, fajn. Víc už vadí komiksová stylizace jednotlivých obrazů - vážně, jako byste četli komiks. Nemám rád grafické romány, jak se tomu vznosně říká. Příběh nezajímavý a nudný, bez přesahů a ozvláštnění. Estébáci byli svině, pokud jste to ještě neslyšeli. Trhali mouchám křidýlka a lidem nehty - a do hlavy vráželi hřebíky. Fuj fuj, ti zlí estébáci. Jo, a církevníci taky fuj fuj. Herecky je to taky mimo, hlavně Stuhr se sem se svým andělským xichtem nehodí. Suchánek jako drsný bývalý StB agent? Ale no tak! ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Najlepší slovenský film od Nvotovej Muziky (2007). Výborné prenesenie horúceho leta ´92 do chladnej Jari ´16. Dobové autá, budovy, kulisy, oblečenie.. toto všetko pôsobilo prirodzene a veril som všetkému čo som videl. Dobrá akcia a akčnejšie scény, napätie počas celého filmu, zaujímavá kamera, ktorá sa nebála experimentovať a mať drsný hollywoodsky look a tá hudba.. toto sa naozaj podarilo. Herecky nie je čo vytknúť. 90% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mal som jemné obavy ako to môže dopadnúť, no nakoniec musím povedať, že ma "Červený Kapitán" doslova pohltil. Otvorene začnem tým, že nie som fanúšikom Dominika Dána a nečítal som od neho žiadny príbeh. Po dnešnom filme to možno trošku prehodnotím a niečo si od neho prečítam. Možno aj originálnu predlohu. Musím povedať, že po technickej stránke sa s týmto filmom skutočne vyhrali. Je to skvele natočené, pôsobí to maximálne dobovo a musím povedať, že som sa už dávno necítil v Československu na začiatku 90-tych rokov. Toto je skutočne zvládnuté do maximálnej miery. Dabing miestami síce trošku lieta, ale po tom, čo som videl film Lída Baarová, tak musím povedať, že to nebolo nezvládnuté. Myslím si, že sa tu snažili ako najlepšie mohli a vychádza to celkom dobre. Okrem toho všetky scénky, ktoré majú byť silné a efektné, vychádzajú presne ako majú. Kam sa hrabú Američania s ich počítačovými trikmi? Obdiv z mojej strany. Postavy sú zaujímavé a človek chce vidieť ako dosiahnú svoje ciele. Nie je to síce príjemné pozeranie, ale narozdiel od iných filmov, toto sú postavy, ktoré chcem vidieť a viem sa k nim vrátiť. Napriek všetkému čo sa na plátne udialo. Ak by som mal načrieť pár negatív filmu, tak môžem povedať akurát fakt, že občas sa tu dočkáme nejakého bočného príbehu, no potom sa k nemu už film nevráti a pokračuje v hlavnej dejovej línii. A možno by som chcel o týchto veciach vedieť trošku viac. Plus som možno trošku dúfal, že bude mať Geišberg trošku väčšiu rolu, ale to sú skutočne detaily, ktoré hľadám v inak vynikajúcom filme. Užil som si ho náramne a myslím si, že stojí za to, aby ste si ho pozreli v kine. Nemyslím si, že by ste boli sklamaní. Hodnotenie: A- ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Arcibiskup vo filme je v knihe spomenutý priezviskom Jastrab. Dominik Dán totiž postavy podobné s realitou v románoch šifruje veľmi okato (Mlynská dolina – Pekárska dolina, SIS – ISI, Róbert Remiáš – Róbert Eliáš a podobne). Tvorcovia filmu meno arcibiskupa zámerne vynechali. Ide o postavu podobnú s arcibiskupom Sokolom, ktorý mal koncom 90. rokov aféru s otvorením zväzkov ŠtB, kde figuroval ako spolupracovník. Román a teda aj filmová línia ohľadom spisu ostala zachovaná. (giaruj)
  • Kým si herec Maciej Stuhr v Prahe prechádzal s režisérom scenár, ukradli mu špeciálny triatlonový bicykel za 8000 €. (patrik1177)
  • Natáčanie scény, v ktorej na Richarda Krauza zaútočí rozzúrený pes, museli prerušiť z nezvyklého dôvodu – pes už nevládal. (patrik1177)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama