Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Recenze (402)

verbal 

všechny recenze uživatele

Páreček sveřepých maďarských kriplinalistů ve složení Huhňal a Pičus, v němž se však i Huhňal chová jako Pičus, honí Zarudlého kokotpitána, iracionálně šikanuje otylé a vyžilé tele z Teletele aka agenta Zachrapa, no a možná přijde i kouzelník. Je to sice plné opravdu vychytaných kamerových vyfikundací a hraje k tomu atmosférická hudba, nicméně globálně to evokuje vážně míněné trampoty četníku z Retardovy Lhoty na stopě pavlačového spiknutí Mentálluminatů, během kterých si střihač postříhal prsty a scénárista si dal co půl hodiny šluka nějakého pětilebkového matroše a zapomněl, kde skončil. Pravdou je, že i ta předloha slavného uherského orgána je vskutku vytříbené a estetické čtení, způsobující hnědý zákal, jež připomíná ony tolik oblíbené a stylisticky nesmírně sofistikované trafikové „Skutečné kriminální případy“, psané neméně nadanými orgány, a pokud nejste jedním z té pásové masy, co stěží přeslabikuje příbalový leták svých IQstimulantů, akorát si s tím poškrábete prdel. A Oldo, vole, už se nikdy neper a radši jim tam příště udělej čulibrka! ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem pecku, něco famózního, proto jsem teď krutě zklamán, i když dávám "jen" průměrné hodnocení. Styl to mělo, některé vizuální nápady (psací stroj) moc pěkné, ale ke konci už to na mě působilo přestylizovaně, zápletka natahovaná, tak nějak se mi nechce věřit tomu, že by i "v divokých devadesátých letech" mohli detektivové, bývalí Stbáci a ostatní chodit po nádražích, střílet lidi a nemělo to nějakou dohru (zmatek na veřejnosti, další vyšetřování). Herecky dobré, Maciej Stuhr jde ve šlépějích otce, jen mi není jasné, proč někteří čeští herci mluvili česky a jiní srandovní slovenštinou (Finger, Vlasák). Fakt jsem z toho rozpačitej jak blázen, tenhle film vnímám jen jako pokus, uvažuju ještě o jednom zhlédnutí, nebo minimálně o přečtení Dánova románu - ať tohoto, nebo jiného. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zpracování námětu považuju za geniální, depresivní, mrazivý, paranoidní, místy jsem si díky atmosféře vzpomněl na Schulhoffovy kriminálky. Jediný problém mám v tom, že chvílemi filmaři lhali sami sobě a dělali z filmu něco, co popíralo samo sebe. Ano, jedná se mně především o druhou půlku, která má v sobě naprosto pitomé (nejen) akční scény (bitka Kaisera, utěk Kaisera světlíkem ???, záchrana před přejetím vlakem atd. ) . Někdy střih posouval děj úplně mimo vyprávěcí výseč. Naštěstí herecký výkony jsou za jedna z hvězdičkou a když začne hrát temná hudba Petra Ostrouchova, tak se prostě koukáš i když nechceš (výtah). Tleskám za syrovost, depresivnost, kde prim hrají herecký výkony, dialogy a atmosféra a pískám za snahu zalíbit se popcornovému publiku. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Frajerská adaptácia Dánovej predlohy, aj keď ortodoxní dánisti budú frflať, že z príbehu zmizla tá stupídna línia s templárskym pokladom. Jej vyškrtnutie je však to najlepšie, čo mohli scenáristi urobiť – príbeh tak výrazne nabral na konzistentnosti a mohol sa sústrediť na dostatočne nosnú eštébácku zápletku. Herecky je to takmer bez zaváhania – proti svojmu typu obsadený Suchánek je super, takisto Kaiser, Poliak v hlavnej úlohe to utiahne už len tým, že je sympaťák a dokonale vystihol horkokrvného Krauza. Film má dokonalú dobovú atmosféru – z plátna priam sála horúce leto 1992. Sem-tam prebleskne typicky dánovský chlapský humor či ostrá replika a všetko perfektne dolaďuje možno najlepšia hudba, akú som za posledných 20 rokov počul v českom alebo slovenskom filme. Najviac ma potešilo, ako veľmi moderne film vyzerá, ale zároveň to nie je také to okázalé štylistické cvičenie na tému „aha, vieme urobiť záber ako Fincher alebo Scott“, rôzne cool zábery nerušia rozprávanie. Takisto tam nie sú žiadne samoúčelné akčné scény, keď už dôjde na pár po papuli (alebo do tepny), je to jednak výborne natočené, jednak to dáva zmysel v rámci príbehu. Jediná výhrada smeruje k príliš útržkovitému záveru, ktorý tak pôsobí trochu dopletene a niektoré dejové línie sú potom na „kolektívne dovysvetľovanie v krčme“ alebo druhú projekciu. Palec hore a pokojne by som bral od rovnakého štábu a s tými istými hercami adaptácie ďalších Dánových knižiek. Pokojne s ročnými frekvenciami. ;-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Strašně zvláštní film. To je to první, co mě po shlédnutí Rudého kapitána napadlo. Docela dobrý námět sejmulo samotné nesmyslné a těžké pochopitelné vyprávění, které z něj dělá něco víc, než co opravdu je. Na druhou stranu si tu zaslouží pozornost herci, kteří jsou vysloveně výborní. Osobně si nejvíce vážím Oldřicha Kaisera a Michala Suchánka, jejichž role pro mě byly největším překvapením. Suprový byl ale i Maciej Stuhr, který se prý kvůli tomuto filmu naučil slovensky. Další věc je, že hodně málokdy uvidíte tuzemský film, který je natočen hollywoodskou formou. Ta ale v akčních sekvencích přechází do trapnosti, protože útěk Kaisera ze scény je asi nejjednodušší útěk, co jsem kdy viděl. Kaiser vyskočí z okna, pod kterým je asi osm metrů prostoru a během nanosekundy ujede ze scény. Film si takhle usnadňuje daleko více momentů a dost tím ztrácí. I tak se ale jedná o moc pěkné překvapení, který mě i přes svojí nelogičnost hodně bavil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 55miliónovTržby Celosvetovo $651,765▐ Určite sa dá pochváliť snaživo hrajúce obsadenie a technická stránka, ktorá je dosť precízna, dobrá dobová, niektoré scény výborné a nápadito nasnímané. Problém je troška dej ktorý nedokáže plynulo upútať, vtiahnuť. /videl v kine: 60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Retro mumble core. Kdyby tolik pozornosti, kolik je věnováno nesmyslným pozicím kamery a odleskům věnovali tvůrci postavám, motivacím a rytmu vyprávění, mohlo to bejt veledílo jak Dunaj. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

a tak slubne to vyzeralo. ale... nuz, ale na ale sa tu nehrame a aj nieco co vyzera slubne, moze skoncit fiaskom. herecky okay, atmosfera super, ale tie postsynchrony a sialeny strih, kedy mate pocit, ze vam uslo nieco podstatne, tak to je velky pruser. mimochodom, uz som spomenula postsynchrony? katastrofa! ciste peklo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V našich končinách málokdy vídaná atmosferická žánrovka s upomínkou k temné náladě Schulhoffových černobílých kriminálek... Dokonalé herecké výkony (pozor, nutno vidět v původním slovenském znění, český dabing je tristní), vynalézavá kamera, sugestivní pokus o retro atmosféru. Velká škoda některých scenáristických lapsů a nelogičností, neboť jinak zbytek díla vykazoval velkou dávku realističnosti a i když nikde nezazní zprofanovaná formule ,,natočeno podle skutečné události", mám za to, že takhle nějak se to klidně mohlo stát... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„UDĚLALI TO NARYCHLO. ŽÁDNÝ ÚMRTNÍ LIST, ŽÁDNÝ DŮKAZ O VRAŽDĚ…“ /// Pokus o špionážní thriller, v československým podání, takže hlavní roli hrajou porevoluční STB(áci) a skandální odhalení mezi „černoprdelníky“. Půl hodiny se neděje nic (kromě Genzerova camea (ve spojení se Suchošem prdel, ale v dramatický scéně?...). Naštěstí pak se objeví famózní úkaz (míněno vážně) v podobě Kaisera (ten by se kurevsky hodil k majorovi Zemanovi!) a příběh jakž-takž celkem funguje. Ovšem v podstatě je to taková historka, která místy potěší filmařinou, ale výpovědní hodnota je mizerná. Tohle jste měli natočit v roce 1995 a ne 30 let po revoluci! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Červený kapitán“, kterou v roce 2007 napsal Dominik Dán, neznám. 2.) Pohřbíval jsem „narychlo“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Boh z nás urobil ateistov, aby sme lepšie znášali to, čo každodenne robia jeho ovečky.“ Dobrá vizuálna stránka, sympaťák v titulnej úlohe, občas príjemne drsné a krvavé (klinec v hlave, nechty, háčik z udice, vývrtka na víno), pobavili ma dialógy a hlášky („Daj si pásy, nepotrebujem aby sa do mňa s*ali ešte aj dopraváci.“) a fajnová retro atmosféra (tvorcovia majú podchytené detaily, napr. by som sa bol hádal, že FUN rádio vtedy neexistovalo, ale skutočne začalo vysielať už v r. 1990). Potešili ma niektoré herecké výkony. Konkrétne Chudíka, Suchánka, Geišberga a Kaisera. U Ladislava Chudíka už bolo vidno, že na tom .nie je dobre, je poznať, že režisér asi nakoniec bol rád, že to herec ako-tak zvládol (všimnite si, ako sú konštruované jeho scény, jedna veta, strih, prestávka, druhá veta, strih...) a že ho vystrihnúť resp. pre-obsadiť (legendárny slovenský herec zomrel ešte pred premiérou, ako 91-ročný). Bolo to silné. Každopádne mi scenár nedával veľký zmysel a Kronerovej postava bola príliš na efekt (v každej scéne po dva tri preplnené poháriky rumu, to za deň stiahla koľko, tri fľaše?). Vyloženým mínusom je nezrozumiteľnosť toho, čo herci hovoria (!) a druhá polovica, v ktorej predsa len už to nie je tak úplne ono a ako to už nejeden raz zvykne bývať, otázky sú mrazivé a znepokojené, ale akonáhle sa na ne začne odpovedať, úroveň trochu klesá. A strih bol miestami divný (Suchánkov únos). Genzerovo cameo som si všimol až pri tretej repríze. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Keď montuješ traktory, máš veriť ve vedúcu úlohu strany a nie v boha." Já jsem se na Rudého kapitána opravdu těšil, ale on se tak dlouho neobjevoval, že mi mezitím začalo být jedno, kdo a proč zapomněl hřebík v kostelníkově hlavě. Pak byl "hrdina" konečně objeven a ono se kupodivu nic nezměnilo. Stále mi bylo jedno, kdo je vrah, kdo farář a kdo estébák. Já jsem zkrátka ve svém životě poznal dva estébáky a jednoho faráře, což nejsou mé nejoblíbenější profese, a přesto bych radši se všemi zašel na jedno, než bych se znovu musel dívat na Rudého kapitána. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

I žánrové činy a emoce musí být nějak motivované. Nedokážu přijmout vysvětlení ÚPLNĚ všeho ve filmu skrze "v žánru to tak musí být". Červený kapitán na mě ve své strnulosti, umělosti, vážnosti, nulové sebereflexi a nepřesvědčivosti působí jen směšně. A není to tak, že bych chtěl, aby to tak bylo - bylo by skvělé, kdyby to vyšlo. Furt váhám mezi dvěma za snahu a jednou za výsledek. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu spokojnosť s vynikajúco zachytenou dobovou atmosférou, vydarenou technickou stránkou s množstvom zaujímavých vizuálnych nápadov (úvodné titulky) a obstojnými hereckými výkonmi, na druhú stranu únava z jednoduchého, no chaoticky vedeného príbehu, nezvládnutej náväznosti jednotlivých scén, občasnej naivity a chvíľami až príšernej artikulácie niektorých hercov. Červený kapitán mohol byť naozaj kvalitným porevolučným filmom, miesto toho ide skôr o názornú ukážku premárneného potenciálu. Seriálové Mesto tieňov ma pri všetkej jeho rozvláčnosti bavilo o niečo viac. 50% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hokejový fanda by čekal něco o Vjačeslavu Fetisovovi, ale ona to krimi o jednom nepromlčeném zločinu a „restrukturalizaci” StB po sametové revoluci. Příslovečná první rána kapitána je zvolená forma. Depresivní lokace, nápadité kamerové úhly, vlnou veder zalévaný filtr připomínající španělské La Isla mínima, to všechno ze začátku slibovalo na domácí poměry dlouho nevídanou žánrovku s temnou atmosférou. Jenže když se na něco pěkně dívá, neznamená to, že tomu budete rozumět a to v obou významech tohoto slovesa. Člověka odpovědného za postsynchrony by si měl vzít do parády zfetovaný Olda s kleštěmi a letlampou.. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Mizerně odvyprávěné, nasnímané, sestříhané - a alespoň v původní slovenské verzi také neposlouchatelné, jak řeč protagonistů v naprosté většině splývá s hluky pozadí a s několika tóny do zblbnutí se opakující iritující atmosférické hudby. Díry, lapsy a oslí můstky ve scénáři a otravné vizuální doslovnosti (deset záběrů na hřebík v lebce, chvílemi už únavná přemíra šera a tmy, záběr na mrtvou myš u misky s jedem, kterou se vysvětluje, jak vyšetřovatelé vědí, že archivářka už tam nějakou dobu nebyla, apod. A vlastně už i ten plakát, který by se spíš hodil k německému osmdesátkovému hororu na véháesce s pirátským dabingem.). *** Divácky tedy vyloženě nasírací. Naštěstí ze zbylého vyrešeršovaného materiálu nakonec vznikl scénář k Rédlovi, čímž se to víc než kompenzuje, protože zatímco tohle je ukázkový příklad, jak se kriminálka s přesahem netočí, Rédl je toho už ve všem všudy pravým opakem. *~ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle filmy z mafiánského prostředí, kde figuruju ona vyšší entita a určité konspirační magično kolem hlavního vyšetřování. Rudý Kapitán k tomu navíc přidává fantastickou kameru a líbivý střih, který ve mně vytvářel dojem, že nekoukám na československou produkci, ale alespoň podstatně vyspělejší skandinávskou. Výběr hlavní role u nás neznámého polského herce se velice podařila, velice příjemné zpestření. Navíc i ten Michal Suchánek tolik nepřehrává a je cool a Kaiser mě svou fyzičkou velmi překvapil. Nemůžu si pomoct, ale těch dobrých kousků, nebo alespoň těch snesitelnějších za poslední dva roky znatelně přibylo a jsem za to rád...7/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Michal Kollár natočil fanouškovskou poctu své oblíbené knižní sérii (z pera mýty opředeného slovenského bestselleristy Dominika Dána). Jako samostatný film Rudý kapitán jednoduše nefunguje, vytáhnout jen jeden příběh z celého cyklu se příliš nepodařilo. Na první pohled to vypadá jako zápaďácká televizní kriminálka, na druhý pohled lze objevit ambiciózní práci s reáliemi roku 1992. Ačkoli tací jako Kaiser, Geišberg, Finger, Chudík nebo Kronerová i z toho mála, co měli k dispozici, dokázali vytvořit zajímavé postavy, celkově jejich interakce nefungují. Maciej Stuhr v hlavní roli je problematický, neznáme jeho motivaci, ale víme, že bychom ho měli považovat za hlavního hrdinu. Suchánek hraje jak v parodii a ty jeho tvrďácké řeči mu nelze věřit. Přesto mohou vzniklé otázky a bílá místa inspirovat k seznámení se s knižním světem předlohy. A to je zřejmě to jediné a hlavní plus. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Dánovu" predlohu som "neštudoval", čo bolo zrejme mojou výhodou (kniha je vraj vždy lepšia). Od úvodu vďaka hereckým výkonom, no najmä dialógom vtiahnutý do deja, pričom to bol najmä Geišberg, ktorý dostatočne zaujal. Vzhľadom k veľkej kritike som sa obával najhoršieho. Miesto toho som však dostal celkom solídnu kriminálku (na slovenské pomery). ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zatímco kniha mě vtáhla do děje od prvních řádků, film se vydal na svou šílenou pouť aniž by se mě dotknul. (3.4.2017) S odstupem času vyvanul dojem z knihy a film jsem viděla jako by to bylo poprvé. Už jsem neměla potřebu srovnávat sknižní předlohou, vnímala jsem film. Chápu filmovou zkratku, často je ku propspěchu věci, ale zdá se, že tady to poněkud znečitelnilo děj. Přimlouvala bych se příště za minisérii, která by umožnila podrobnější zpracování. Viděla slovenská i česká verze. (21.1.2018) ()

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama