Reklama

Reklama

Foo Fighters: Sonic Highways - osm legend

(seriál)
  • USA Sonic Highways

Obsahy(1)

V tomto novém seriálu oslavují Foo Fighters 20. výročí své existence zdokumentováním natáčení svého nejnovějšího, osmého studiového alba, při kterém putovali po Spojených státech. Seriál, který čerpá z hudebního dědictví a kulturního prostředí osmi amerických velkoměst - Chicaga, Austinu, Nashvillu, Los Angeles, Seattlu, New Orleans, Washingtonu a New Yorku režíruje zakladatel skupiny Dave Grohl. Natáčení probíhalo v legendárních nahrávacích studiích, jež odrážejí jedinečnou historii a charakter místa. V každém městě byla nahrána jedna píseň a každá nahrávka je spojená s místní hudební legendou. I samotné texty vznikaly v experimentálním stylu, který nemá obdoby: Grohl začal pokaždé skládat slova až v ten nejzazší okamžik, nechávaje se inspirovat zkušenostmi, rozhovory a osobnostmi, jež se staly součástí dění. Grohl tento dokument popsal jako "milostný dopis dějinám americké hudby". Každá epizoda představuje sondu do identity jednoho z měst a ukazuje, jak ten který region ovlivnil hudebníky v jejich formativních letech a naopak, jak tito umělci obohatili kulturní atmosféru svých rodných měst. Všichni umělci vystupujících v této show, bez ohledu na žánr či lokaci, začínali jako běžné děti, měli však velký sen: tvořit hudbu a prosadit se. (HBO Europe)

(více)

Recenze (19)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Převést něco tak ambiciózního v podobný výsledek, to se Grohl vážně ukázal. Návštěva osmi amerických měst s lekcí v dějinách tamní muziky a novou písní Foo Fighters založenou na jednoduché myšlence, že ten který sound do jisté míry ovlivňuje i prostředí kde vznikal. Amerika je plná legend rock n rollu a pěkně dlouhou řadu rozhovorů zakončí symbolicky příspěvek samotného Baracka Obamy. Suma sumárum jsou dokumentární SONIC HIGHWAYS celkem fascinující výprava a jasná volba pro každého, kdo se aspoň trochu považuje za fandu rockový muziky. Srdečně doporučuju navázat tímhle. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Skvela dokumentarni serie o americke hudbe temer vsech zanru potazmo o novem albu Foo Fighters. Z Grohla laska k hudbe primo cisi a lehce behem chvilky preskoci na divaka. Ruzne dily se venuji ruznym scenam/zanrum a i dily zamerene na country jsou zajimave a zabavne, coz je tedy co rict! Pro milovniky jakekoli hudby je toto povinnost, pro ostatni vlastne taky - hudbu obecne si diky Sonic Highways musi kazdy hned oblibit. V neposledni rade jde o dalsi dukaz, ze Dave Grohl je nejvic cool postava showbusinessu. ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

Páni .. osm měst a v nich osm ´velkých´ hudebních studií s obrovským renomé a opravdu nádhernou historií .. v každém minimálně jedna silná osobnost, která za sebou v uplynulých letech zanechala nesmazatelnou stopu a svým umem a vlivem silně ovlivnila své okolí - pomohla na svět spoustě dobré muziky ... svérázné postavy z minulosti, pamětníci, dožívající velikáni .. k tomu zajímavé informace z historie a občasné připomenutí klíčových důležitých událostí v hudebním světě na druhém břehu Atlantiku ... různé hudební směry, známé i nám zcela neznámé kapely a sólisté .... nostalgie - to je moje - proto paráda a opravdu velké nadšení .. jen .. musím přiznat, že nejsem žádný příznivec Foo Fighters, naopak, takže ty jejich songy na konci každého dílu jsem prostě přeskakoval ... ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Foo Fighters z hudební stránky dnes již řadím mezi srdcové záležitosti. Sbírám alba, kupuji trička, slintám nad alby a maniakálně se snažím dostat na koncerty. Osmé album Sonic Highways jsem moc nepovažoval za silný článek jejich tvorby (Wasting Light nasadilo příčku hoooodně vysoko). Album bylo pro mne záživné nicméně, že by mi nějak přirostlo k srdci se říct nedá. Když mi ale padla do oka nabídka se podívat na plnohodnotný dokument z produkce HBO a režie frontmana Grohla... neváhal jsem. Každý díl pojednává o příběhu každé z osmi písní a o inspiraci, kterou Foo Fighters zažili cestováním napříč Amerikou. Po tomto všem už mám k SH mnohem větší vztah... a beru toto album o něco výjimečněji. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že jako fanoušek Foo Fighters jsem si prostě nemohl nechat ujít dokumentární sérii, kterou skupina vytvořila ve spolupráci s HBO k dvacátému výročí své existence. V tomto unikátním projektu se skupina rozhodla nahrát své osmé album během cestování po Spojených státech. Každá epizoda představuje jedno město a jednu píseň z nové desky. Dokument však neslouží k prohloubení znalostí o Foo Fighters, ba naopak místo skupiny se věnuje hudební historii navštívených měst a nabízí tak jedinečný náhled do dějin americké hudby napříč všemi žánry. Dozvíme se tak, jaká scéna byla v Chicagu, Austinu, Nashvillu, Los Angeles, Seattlu, New Orleans, Washingtonu a New Yorku. Celkově to vytváří obrovský mix, který však funguje bez jediného zadrhnutí a to i díky skvělým závěrečným songům od Foo Fighters. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama