Reklama

Reklama

Česká pivní válka

  • USA Czech Beer War
Trailer

Obsahy(1)

Svět kolem nás se stále mění. A s ním se mění i naše pivo. Co se skrývá za tradičními pivními značkami v éře globalizace? Co se stane, pokud se tekuté národní dědictví promění v „Eurobier"? Mnozí lidé věří, že pivo a jeho charakter ovlivňuje život národa více, než si myslíme. A stále více jich věří, že český pivní průmysl už není český. Nejen kvůli tomu, kdo ho z velké části vlastní, ale i kvůli tomu, co vlastně vyrábí. Je to opravdu tak? A pokud ano, co můžeme dělat? (A-Company CZ)

(více)

Recenze (32)

Matty 

všechny recenze uživatele

Neboť ve filmu absentuje komentář autorů, můžeme pouze spekulovat, jaký je jejich vlastní postoj k zaznamenaným pivním moudrům. Zda je hrabalovská poetika pěnových knírů a pivních pupků fascinuje, zda sami považuji půllitr za národní emblém a novodobý symbol české státnosti, zda chtějí vysokou koncentrací myšlenkově prázdných floskulí na něco poukázat, nebo v názorech pivařů nacházejí hlubší sdělení. Je pravda, že muži dávají dohromady výstižný portrét národní povahy. Jeden z nich zaujme svým kverulantstvím, druhý pragmaticky motivovanou příchylností k východu, třetí kutilstvím a provincionalismem. Všechny tři poté spojuje životní obzor vymezený světem chmelového nápoje, snížená ochota přijmout cizí názor a vnímat pivní problematiku v mezinárodních souvislostech. Zdali byl ovšem právě toto důvod, proč si tvůrci dokumentu vybrali tuto trojici aktérů, není z nabídnutých informací, ani z toho, jak jsou informace prezentovány, patrné. Tři různé perspektivy filmaři nadto nijak nekonfrontují – jednotliví sociální herci se nepotkají a ani zpoza kamery nejsou vedeni k zamyšlení nad svými stanovisky. Myšlenky všech tří mužů od piva jsou stejně nepřekvapivé jako styl filmu. Rozhovory střídá neutrální observace, výjimečně je k oživení monotónního vyprávění použit hudební podkres. Česká pivní válka by mohla být slibnou úvodní epizodou televizního cyklu, který by se třeba postupně dobral nějakých neotřelých závěrů ohledně české identity nalezené v pivu. Jako autonomní celovečerní dokument ale vyvolává spíše rozpaky než podnětné otázky. 40% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na rovinu přiznávám, že jsem od tohoto dokumentu čekal něco trošku jiného. Seznámení se třemi lidmi, kde každý z nich je tak trošku pivní úchyl, bylo sice zajímavé, ale bez jakýchkoliv emocí nebo alespoň hlubších názorů. Jeden je evidentně umělec a spisovatel, který jako svého osobního Lucifera vnímá jihoafrický SAB Miller a každej si o něm myslí, že je šáhlej, čehož si určitě je i on sám vědomej, protože i jako vzezření tak působí. Mimochodem i já jsem jeho drsno názory na Jihoafrickou společnost moc nechápal. Plzeň sice také dlouho vnímám jako průmyslové lehce lepší pivo, ale ono to ve skutečnosti ani jinak pro jeho slávu vnímat nejde. Abych ale sledoval pózy jako, že se napiju a pak to pivo před kamerou vyplivnu, to už bylo i na mě moc. Druhej je zase sládek z Plzeňskýho Prazdroje, který se rozhodne založit pivovar uprostřed Běloruska. To docela i chápu. Nechápu ale příšernou grafiku celého pivovaru, název Plzensky pivovar s evidentním odkazem na český ležák a pod ním napsáno, že se jedná o pšeničné pivo. Nutno dodat, že jsem na internetu zmínku o tomto pivovaru nenašel a ani to, že SAB Miller by tam jakkoliv zasahoval. Nehledě na to, že víc než o sládkovi, zaujal ten dokument pohled spíš na kolegu dědu, který si tam povídal s místními a měl tak trochu zájem i z lidského hlediska. Na rozdíl od toho sládka. No a třetí člověk - řezník, ten mi byl jedinej opravdu sympatickej. Na svém statku si vymýšlí svoje vlastní pivo, co vaří v hrncích, ve kterých předtím měl šrot pro prasata. To nadšení, to je přesně to, co se mi hrozně líbí. To, že všichni do sebe denně nasypou deset piv, to je sice taky fakt, ale o tom to v tomto případě nebylo. Na závěr škoda, že tenhle dokument v sobě neměl žádnou hlubší myšlenku. Prostě jenom ukázal lehce přehnané názory tří lidí, jak vnímají dnešní české pivo jako pojem. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pivo je najlepší nápoj. Neexistuje nič lepšie ako dobré pivečko. Je mi nesmierne sympatický prístup českých bratov pivárov, ktorí odmietajú piť tie nadnárodné, globálne patoky a varia si svoje vlastné pivko. Verejne ich tu podporím parafrázou textu jednej známej skladby od bratislavskej punk rockovej kapely Zóna A: "Ráno, na obed aj večer - pivo! Malé, veľké, svetlé, tmavé - pivo! Muži, ženy, deti, starci - pivo! Doma, v práci, za volantom - pivo! Pivo to je skvelý nápoj, obsahuje tvrdý náboj. (české) Pivo je boží nápoj." *** ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kolekce názorů tří různých podivínů, abych to napsal nějak slušně, na vývoj a odkaz českého piva. Národní hrdost ventilovaná skrze zlatavý mok. Nic víc. Trošku mi uniká nějaký hlubší smysl tohoto dokumentu. Abych pravdu napsal, tak jsem čekal něco malinko jiného. Jako by snad ani nic říct nechtěl. Minimálně jsem očekával nějaké zajímavosti z české historie piva, která je rozhodně košatá. Tady se zajímavostí opravdu nedočkáte. Jedná se o čirou oslavu piva ve společnosti mnoha dlouholetých pijáků. Nejvtipnější jsou asi eskapády s ostravským "umělcem", který vyhlásil válku Jihoafrické republice za to, že si dovolila odkoupit zřejmě jeho nejoblíbenější Plzeň. Osobně jsem nezaregistroval jakýkoli pokles chuti a jeho předstírané zhnusení nad každým vypitým douškem působilo hrozně uměle. Legrační byl ten řezník, který se rozhodl uvařit si vlastní pivo. Dvakrát ho uvařil pro kanál a až třetí pokus byl pitelný, nikoli však ohromující. Nicméně, hrozně se mi líbila jeho houževnatost a tah na bránu. Zřejmě vaření piva není až taková hračka. Jinak ta pronášená moudra do života byla vážně ze sekce "za 5 minut zavíráme". Dokument na mě působil poměrně příjemným, leč bezobsažným dojmem. Kratší stopáž dojem lehce zachraňuje. Vidím to na 2 kousky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pivo sice občas piju, ale to ještě neznamená, že mu rozumím (nebo nedej bože poznám, co za značku piju). Takže další dokument z exotického prostředí. Sládek stavící pivovary po světě (aktuálně v Bělorusku), proč ne? To dokážu pochopit a je to poměrně slušný podnikatelský záměr. Řezník zkoušející si vařit doma vlastní pivo má moje sympatie. Ale ten Ostravák, co mu přestala chutnat Plzeň, když ji koupil jihoafrický SAB Miller, a už o tom zřejmě píše třetí knihu, to je na mne přece jen trochu silná káva. To bude zřejmě nějaký pivní komplex. Válka se nekoná, všichni si radši trochu přihnou a pak už stejně nejsou schopní válčit. A režisér vybojoval jenom plichtu (50%). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno si nejsem jistý, jestli mě dokument zaujal či nikoli, ale rozhodně to je něco, co vám pomůže nahlédnout na tu českou povahu, na to, co pro nás pivo znamená, tedy pro některé Čechy, a co jsou ochotní pro ně udělat. Popravdě se mi nejvíce líbilo, že jsou zde lidé, kteří to zkoušejí doma a chtějí v tom být skutečně dobří. ()

Zbyisek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem dokument o různých způsobech výroby piva, srovnání malých a obřích pivovarů a objektivním pohledu na současnou pivní situaci. Dostalo se ke mně ale něco trochu jiného. Česká pivní válka nabízí spíše subjektivní pohled na současný stav českého pivovarnictví a až filosofické zamýšlení se nad českou identitou a významem českého piva pro (nejen) náš národ. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu je patrne, ze vsichni ucinkujici maji radi onen zlatavy mok, kazdy trochu jinak, ale spojuje je. Film o pivu samotnem toho moc nerekne, tri pribehy (o pomatenem Ostravakovi, ktery broji proti Europivu, o sladkovi, ktery ve svete pomaha rozjizdet nove pivovary a vlastenecky zemedelec, ktery se snazi uvarit svoje pivo) jsou ale zajimave. K dokonalosti to ma na mile daleko, me to ale bavilo. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Dokument, který skoro nic neřekne. Ani nevím proč vznikl, asi pro potěšení hlavních protagonistů. Špatně natočené, celou dobu se poslouchají názory třech násosek. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Konečně něco pro nás píče piva, pomyslil jsem si těsně před slavnostní premiérou v České Televizi. Po "vystřízlivění a několika doušcích" mohu konstatovat, že tento způsob prezentace národního zrzavého moku, zdá se mi poněkud nešťastným. Z celkového pohledu mě byl nejsympatičtější pán z dědiny. Na něm alespoň bylo vidět, že si na nic nehraje. To se nedá říct o těch dvou dalších frajerech, kteří si hráli na mistry světa (alespoň tedy ten pán z Ostravy). Tak něják jsem skrytě doufal, že film bude mapovat českou pivní kulturu, že nám představí různé pivovary a zdůrazní na co by si měl píč Českého piva dát pozor a co naopak vyzkoušet. Bohužel žádného manuálu nebo tipů jsme se nedočkali a pouze jsme se dozvěděli, co už asi někteří víme a sice, že rozprodaná a velkoprodukovaná piva většinou za moc nestojí. Kupříkladu nejdražší Česká "desítka" jménem Pilsner Urquell. Ono obecně je to s pivem těžké, sto lidí sto chutí. ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Nechutné, odporné. Hvězdičku posílám do SABMilleru za to, že se s takovým umaštěncem odmítli bavit... Druhá linie dokumentu s otylým vesničanem, co se pokoušel sám vařit pivo a následně ho vylejval do kanálu, alespoň působila kapánek sympaticky. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Látal nelátal ale patlal... Vůbec nechápu smysl názvu. Vůbec nechápu smysl tohoto veledíla... Nikdo přece s nikým neválčí? Místo toho sledujeme osud tří pivařů. Domácí kutil - pivař, profík - stavitel pivovarů a nakonec jeden naivní ochlasta (co sice hodně viděl, ale málo z toho probral). Co mají společné je jistá národní hrdost, kterou ventilují skrze pivo (?!). To je celé. Uvidíte spoustu zbytečné stopáže (na polovinu by to šlo prostříhat úplně v klidu) a ještě víc mouder... ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Nějak mi unikl smysl a celkové vyznění dokumentu. Jedná o změť myšlenek tři lidí spjatých s pivem, kteří chrlí svá moudra bez jakékoliv společné koncepce či společného tématu. Ono vedení těchto řečí a nesmyslnost jednání ostravského kritika, který si jede do JAR, aby zjistil, že s ním nikdo nebude nečekaně mluvit, je vyloženě nezajímavé. O vztahu europiva a poctivého piva z minipivovaru dokument v podstatě neřekne nic. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina mě moc nebavil, ale patří mu uznání za tu chuť cestovat za pívem po celém světě a hlavně jeho názor na plzeňské pivo, což je hvězdička navíc. Plzeň má dobrého tak akorát Mastera a tramvaje. Jinak dokument je to průměrný, spíše lehce podprůměrný. 67% ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Takový typ dokumentu mě nebaví, styl jak u Kmeny, ale tady to má trochu vyšší hodnotu. Takový film pro vyjádření výrobců a o partě nadšenců, kteří vaří vlastní pivo, to jsem čekal něco lepšího. ()

anemoon 

všechny recenze uživatele

Jakožto milovnice piva, která se o pivo zajímá, jsem tento dokument přijala s nadšením. Už samou existenci tohoto dokumentu vnímám jako velmi důležitou. Sledovat cesty tří pivních nadšenců bylo zajímavé, nicméně trochu nicneříkající a nedostačující. Byla to studie bojovníků, kteří chtěli navázt na tradici vaření piva v Čechách. První z nich, sedlák byl asi nejmilejším exotem, jehož snaha a pokusy uvařit pitelné pivo byla až dojemná. Druhý pivní punkáč, scestovalý bojovník pátral po tom, kde české pivo začíná a také končí. Třetí aktér byl sládek, který pomáhal rozjíždět pivovar někde v Bělorusku. Já nevím, něco mi tam chybělo, přec jen dnešní obnovená pivní kultura má myslím trochu jinou podobu, než kterou jsme v dokumentu viděli. A právě tato podoba z pohledu nově vznikajícíh pivovarů mi tam chyběla. A co česká veřejnost? Jaké pivo si žádá česká veřejnost. To poctivé řemeslné nebo europivo? To jsme se nedozvěděli. Škoda. ()

Simomon 

všechny recenze uživatele

Dokument Ceska pivni valka sleduje nekolik prevazne vesnickych Pepicku, kteri si sami vari pivo- spise ho ale proste jen piji. Nejake ozehave tema dokumentu chybi a tak se tvurci pokouseli o konflikt mezi "ňoumy z vesnice co maji ale srdce na spravnem miste" a "zlými nadnárodními koncerny, ktere vzaly Čechům pivo". Nejvice vykonstruovaně to cele pusobí, kdyz se jeden z hlavnich pivnich Pepicku vyda do JAR, aby Africanum (vlastnikum Plzenskeho Prazdroje) vysvetlil, ze vzali Cechum pivo a to se preci nedela. K zadne schuzce vsak Africani nesvoli. K přímé konfrontaci tak vubec nedojde a cela vyprava konci v mistni putyce.. Co vsak v dokumentu funguje vyborne, je sonda ceskeho venkova a pivarske duse. Dokument neobsahuje komentar autorů a je tedy na divakovi jak na zúčastněné nahledne. Zvlaste mladsi generaci budou hlavni protagoniste pusobit jako naprosti "exoti". Ale mně, zcela bez ironie, prijde kult piva jako fajn konicek.. Jen je podivne, ze film je na Ct vysilan az dva roky po jeho natoceni a zajimalo by me tedy, co se delo v zakulisi produkce. POSLEDNI SLOVO: V dokumentu nikdo s nikym nevalci, jak nazev slibuje. O nejakem souboji mezi europivem a poctivym pivem, se film moc netoci. Zato nabizi uprimny pohled na ceskou pivni kulturu.. Zajimave 4/5* ()

topi80

všechny recenze uživatele

Trochu utlachaný dokument o lidech, jejichž život se točí kolem piva. A divák neví, jestli má ty tři aktéry obdivovat nebo se jim tak trochu smát. První varianta se určitě týká Josefa Krýsla, který, jak svými slovy uvedl, odmítl být kostičkou lega v nadnárodním koncernu a dokázal vrátit pivo tam, kam kdysi patřilo. Do kdejakého domu v kdejaké ulici, kde onen nápoj udělá radost lidem v jeho okolí i těm, kdo jdou kolem. Přispěl k tomu, že pivo přestalo být výsadou těch několika značek, co vidíme v každé polici, nýbrž patří právě třeba o každé ulice a je velkým dobrodružstvím objevovat jeho další a další odstíny. Druhý aktér, písničkář, patřil spíše do té druhé skupiny. Hospodské tlachání o tom, že to pivo už není jako dřív, a poněkud naivní a ničím nepodložené předsudky. Třetí aktér nám ukázal, že pivo si může doma uvařit každý v hrncích třeba po prababičce. Pro takové nadšence mám velkou slabost. Celkově vzato však nevím, co chtěli tvůrci vlastně tímto dílem sdělit. Mám-li tedy hodnotit dokument z filmařského hlediska a z dojmů, které ve mně zanechal, zůstává ve mně jen jakési prázdno. ()

Reklama

Reklama