Reklama

Reklama

Taboo

(seriál)
Trailer 2

Série(2) / Epizody(9)

Temně surreálná minisérie TABOO, odehrávající se v roce 1814, sleduje dobrodruha Jamese Keziaha Delaneyho (Tom Hardy) – muže, který byl na konci světa a zpět se vrací nezvratně změněn. Dlouho se věřilo, že je mrtvý, nyní přijíždí domů do Londýna, aby převzal to, co zbylo z otcova podnikatelského impéria a přebudoval svůj život. Dědictví po otci je však pohár plný jedu, James si musí dokázat poradit s čím dál tím více spletitými okolnostmi a nepřáteli číhajícími za každým temným rohem, aby se vyhnul rozsudku smrti. Ve víru intrik, vraždy a zrady se mysteriózní rodinné drama rozvíjí v žhnoucí příběh lásky a proradnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (315)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby v Taboo Tom Hardy svojí zadumanou a divnou postavou celý ten příběh nenatahoval do nekonečna, tak by se těch osm seriálových epizod dalo vměstnat do poctivé dvouhodinovky a mohlo by se jednat o solidní ponurou událost z Viktoriánské Anglie. Takhle uznávám, že tento seriál má momenty, které jsou luxusní, ale také scény, bez kterých bych se moc rád obešel. Tom Hardy je ve svém herectví hrozně těžce definovatelný, ale touto postavou představil totální esenci toho, jak se na plátně projevuje. Bez emocí, drsně, vážně, což je na něj, podle mě, občas až škoda. Občas totiž není úplně od věci zahrát nějakou normální postavu, která by se dala vyrovnat průměrnému životu každého z nás. Co naplat, Taboo takové není a možná proto je tak zajímavé. I přes svojí zajímavost si ale nejsem jist, jestli zvládnu další sérii. Na konec série jsem nemusel čekat dalších šest epizod, ale po prvním díle jsem si mohl pustit poslední a vyšlo by to na stejno. No uvidíme, třeba se ke druhé sérii dokopu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mission Impossible: Národ grázlů. Delaney je Ethan Hunt 19. století a nebýt skvělého výkonu Toma Hardyho, který komprimuje emoce do jednoslabičných citoslovců, byly by všechny ty shody náhod a nadpřirozené motivy (často maskující ledabylou provázanost některých dějů) spíš otravné. Ale spojení ušmudlané výpravy, kožních a dentálních chorob, močkoidního Breaking Bad a celé řady roztomilých detailů to posouvá na velmi dobrou (pomalou) zábavu. Kdyby se to tolik nenechalo svazovat předstíráním vážné historické linie a bylo to rovnou hozené do čistého steampunku, bylo by to čisté blaho. Takhle občas se shovívavým hmmmm... beru a těším se na Nootku. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem vizuálně výraznou řádně špinavou do estetiky gotického horroru stylizovanou komorní atmosférickou depku zdůrazněnou Maxem Richterem, která bude zdánlivě o ničem, ale pod povrchem z ní bude cítit podprahová "conradovská" tenze. A kterou se zakaboněný po pomstě prahnoucí a pikle kující Hardy promručí od titulků k titulkům (a nesklouzne do parodie sebe sama), podporován britským divadelním výkvětem (především pak Jonathanem Prycem samozřejmě). Což je přesně to, co jsem dostal. Problém je, že to má materiál na výtečnou čtyřdílnou minisérii a nikoli na osm hodinových jednotvárných epizod. Není problém v pomalém tempu. Problém je že se tvůrcům naprosto nedaří délku ospravedlnit, ovšem zároveň se nedá říci, že by vyloženě nudili. Stále v každé epizodě nabídnou dostatek kvality (krom výše zmíněného je v každé epizodě hned několik fenomenálních scén), aby se našel pádný důvod k puštění další epizody. Otázkou je, zda to stačí; speciálně když se to ve finále dostane přesně do bodu, který divák očekává od první epizody. | S1: 3/5 | ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DOBROTIVÝ BOŽE. PŘICHÁZÍ MRTVÝ MUŽ!...“ /// Tajemná postava s ďábelskou pověstí… skvělá role pro Hardyho. S příběhem to mám horší… furt takový vočekávání věcí příštích, který se táhne strašlivě dlouho. To, vo čem vyprávěj, vyprávěj kurevsky vobšírně. Naštěstí temně (obrazem) a špinavě (prostředím). Dramaticky parádní, ale dějově slabší. I když někoho může potěšit ještě ta historie/// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám předky u Nuu-chah-nulth. 2.) Jsem jako ďábel. Kuju pikle a sbírám informace. 3.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Hardyho herectví se dělí na "Hmm" a pohled člověka, který vás každou vteřinou začne divoce mlátit, přičemž bude buď hrozivě zticha, nebo naopak vykřikovat pološílené zcela nesouvisející věty. Pokud mu to žerete, budete z Taboo nadšení, protože je to v podstatě koncentrovaný Hardy a chytá to ke konci náznaky epického showdownu (kterým bych se ale nenechal moc zmást, protože celá minisérie vypadá velmi komorně). Ostatní nejspíš čeká něco mezi hezky natočenou nudou a poměrně hutným dramatem, které může, ale taky nemusí uchvátit. To je otázka, kterou asi zodpoví až další epizody. Za mě na úvod spokojenost a opatrný palec nahoru. 8/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01: Asi nedejte na blábolení notorických čůráčků o absenci děje a podobně, prostě někomu to temno/ špína/ Hardy/ černohumor sedne, někomu ne. Děj je rozhodně o něčem - hezky vybarvuje bájnou (zlo)Východoindickou společnost, zhruba pět dílů to nabírá obrátky a poslední tři se semele. Nebýt tolika srandy tak je to depresivní, často se tomu vytýká přílišná one man show, je tu ale spousta skvělých více či méně sviňských vedlejších postav (zvlášť "pěkný" je Gatiss jako ohyzdný prasečí princ regent) a silně vystupuje samo prostředí bahenního low-life Londýna počátku 19. století. Takhle má vypadat dějepis, sem s druhou sezonou někde v zámoří. "I wish Tom Hardy would speak up a bit sometimes." Hmm :D 90% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

(Po třech dílech.) Tom Hardy chodí a bručí. Je to cool, ale že by se mi na to chtělo koukat 8 hodin? To asi ne. Pro mě typický příklad kvalitního televizního žrouta času, který tvoří iluzi důležitosti, aniž by mi vlastně něco dával. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Po zhruba pěti epizodách, z nichž tu poslední jsem z valné části prospal (a na dotaz, zda jsem o něco přišel, bylo mi řečeno, že ani ne), musím trochu zakroutit hlavou nad zdejším vysokým hodnocením. Špinavá goticko-pirátská neobvyklost Taboo se poměrně rychle přejí. Zvlášť když je čekání na každou zajímavější scénu neúměrně natahováno časem spolehlivě prudícími záběry na někam jdoucího Drsného Hardyho. Také nemalá porce ze spousty přebytečných tlachů kolem šla jistě vypustit. Sestříhat těch pět dílů na dvě hodinu a půl dlouhé epizody, určitě bych byl podstatně nadšenější. ( - - - ) Edit: Po delší (a nezbytné) přestávce jsem se odhodlal dodívat na zbytek. U šesté části jsem se pořád ještě trochu ošíval. ALE poslední dvě už byly konečně tím správně napínavým nářezem, kterým si to u mě Hardy a spol. vylepšili o celou jednu hvězdičku. Na tomto místě si však neodpustím povzdech nad natahovacím trendem v současných seriálech. A nejen v nich; vata je dnes všude: V románech, povídkách, v muzice... Prý je za tím vším třeba hledat peníze. Ale to je mi jedno. Mě za čas, který louskáním té vaty strávím, nikdo nezaplatí. Celé to bylo opravdu tak na tři devadesátiminutové epizody. A jak napsal d-corso, muž který zmizel, "pak by Taboo fungovalo perfektně, klidně za 5*." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Londýn začátku 19. století má coby hlavní město vzkvétající říše, nad kterou nezapadá slunce, to nejlepší ještě před sebou, ale už tehdy je přes dočasné potíže napoleonských válek vnímán jako centrum intrik, které rozhodují o stavu tehdejšího světa. Zároveň je to místo, kde nikdo nemá jen jednoho pána. Až na Jamese Delaneyho, který slouží jen sám sobě, své pomstě a cestě za úspěchem. Jeho osudy se dají chápat jako příběh Monte Christa zbaveného noblesy a ušlechtilosti. Delaney je dobrodruh se špinavou minulostí, přítomností a budoucností, kterému nečiní žádný problém překračovat hranice zákona i dobové morálky a je obklopený spojenci ze dna společnosti, kterým takové móresy vyhovují. Seriálu se dá vytknout určitá sázka na cool styl, na efekt, ale zároveň přichází s tak zajímavou sebrankou na všech stranách konfliktu, s tak zajímavým dějem plným zvratů a s takovými charaktery, které jsou špinavé zvnějšku i zevnitř, že to seriálu rád odpustím. Herecké obsazení je luxusní, Tomu Hardymu role drsňáka, co si jde za svým, dokonale sedne a patří k zásadním rolím jeho kariéry. Bavil jsem se skvěle a zrovna u tohohle projektu bych byl rád, kdyby vzniklo smysluplné pokračování. Celkový dojem: 90 %. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Jelikož mi to bylo doporučeno jako zajímavý horor, což v žádném případě není, odkládal jsem to, velice pomalu jsem se do děje dostával a několik epizod tak sledoval s náležitými odstupy. Nakonec uplynul bezmála rok, než jsem se prokousal ke konci. No a jsem opravdu překvapen. Jedná se totiž o bezkonkurenční a velice temné drama, jež posunul minimálně ještě o jednu úroveň výše, sám protagonista Tom Hardy. Ten se zhostil role drsného, zachmuřeného a životem zoceleného muže s mimořádnou vervou a přestože od něj nejčastěji uslyšíte jen vrčivé hmmm, je velice inteligentní a dokáže s lidmi manipulovat. O tom je vlastně i celý příběh, v němž on sám kráčí na velmi tenkém ledě a s vidinou ohromného zisku, vytváří rozbroje mezi Anglickým králem, Američany a v té době velice mocnou Východoindickou společností. Tak se jeho životní situace obrací v každém druhém díle o 180 stupňů, přičemž se s ním spojil a nebo ho chtěl zavraždit snad každý. Obzvláště ke konci jsem si seriál nesmírně zamiloval a teď nezbývá, než čekat, že snad někdy budu rok sledovat i tu druhou sérii. 86% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Umolousaná atmosféra, kterou rázně kráčí pološílený, ovšem zdá se i velice chytrý Tom Hardy, dokáže pohltit. Zajímá mě minulost jednotlivých postav. Tajemno se kterým tvůrci pracují funguje tak jak má. Láká ale zbytečně se nenimrá v detailech. Těším se co se z toho vyvine. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Asi bych kecal, kdybych jako miliontý v zástupu fanoušků nepřiznal, že mě k Taboo přivedl Tom Hardy. Navíc v domnění, že v hlavní roli bude muset mít dostatek prostoru a utáhnout to na sobě. Což pro něj samozřejmě není problém a dokonce má i hodně dialogových scén, ačkoliv jsou samozřejmě skrouhnuté vesměs na jednoduché věty a přizpůsobeny jeho herectví. Jenže, jakmile se prostě v černém hábitu a cilindru objeví poprvé na scéně, hned je jasné, že se člověk nebude nudit. Osobně jsem čekal, že bude Hardy ve špinavém Londýně za totálního bijce a pro ránu nepůjde daleko, ovšem až na velkolepé naprosto bombastické finále je Delaney takovou šedou eminencí, která zatápí všem mocným činitelům své doby a vyhrává ve všemožných intrikách a nástrahách, které jen může 19. století nabídnout. Koukalo se na to moc dobře, ale přecijen jsem čekal něco malinko velkolepějšího a vyloženě mě strhnout se povedlo jen dvěma dílům. Věřím ale, že komplet to bude fungovat daleko komplexněji. Takže hned sem s dalšími řadami! ... 8/10 ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

1. SEZÓNA: Dlouhej film by tomu asi slušel víc, nicméně Hardy skvělej, no a hlavně ke konci jsem pak hodně přemýšlel nad tím, jaký by asi bylo, koukat se na to v britský kůži! Tne to totiž do docela citlivejch témat a nekompromisně rozebírá pohnutou, ne zase tak vzdálenou historii skrze komorní příběh. Slušnej nápad ke hranému zpracování! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tom Hardy sa po skvelom Mad Maxovi akoby hľadal. Kým sa nájde, tak som si odskočil k jeho seriálovej tvorbe a Taboo ma rozhodne zaujalo. Po zhliadnutí môžem povedať ok, toto je celkom fajn. Po prvej časti som ostatné veľmi rýchlo zmastil. Ako spomína malarkey nájdu sa aj hluché miesta, ale zvyšok to kvalitou prekryl. Máme tu výborné prostredie temného a špinavého Anglicka s množstvom zlomyseľných a zkorumpovaných postáv, ktoré Toma Hardyho v roli dobrodruha Delaneyho výrazne podcenili. Práve tieto scény, v ktorých smotánka zisťuje, že ťahá za kratší koniec som si užíval najviac. Jonathan Pryce sa do zápornej role výborne hodil a jeho prítomnosť som si užíval rovnako ako prítomnosť Toma Hardyho. Druhá séria asi tak skoro nevznikne, jej vznik ešte len začína, ale rád si počkám. 80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Husťárna "Hardyovského stylu".. tohle mu sluší, tohle má hrát, tak to mám rád! Démon sestoupil na zemi a peklo se započalo. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Delikátní, ve všech ohledech až nezdravě do detailu vypiplaná záležitost. Vévodící Tom Hardy, přesnej a nápaditej scénář (humor se mi trefil naprosto přesně do vkusu), dokonale sedící hudba, neuvěřitelná výprava a surová atmosféra, africká a indiánská mystika ( *buch* <3 *buch*), fantastické obsazení, ... a vlastně všechno ostatní. Rozhodně ne seriál pro každýho, nicméně mně se do gusta trefil totálně dokonale. První série - 100% ()

Související novinky

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

04.02.2023

Hvězdný Timothée Chalamet nedávno natočil reklamu o tom, jak všichni slavní a uznávaní herci pracují pro Apple. Nyní to technologický gigant s bezednými kapsami a vlastní streamovací službou Apple TV… (více)

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

Matthew McConaughey se ztratí v Karibiku

01.02.2017

Když se řekne Serenity, řada si lidí si vybaví filmové zakončení seriálu Firefly. Od téhle klasiky ale uběhla řada let, takže si může "vyrovnanost" půjčit do názvu zbrusu nový projekt. O co přesně… (více)

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

Tom Hardy si zahraje válečného fotografa

24.06.2016

Ačkoliv Tom Hardy seká jednu velkou roli za druhou, teprve letos se dočkal první oscarové nominace. Na rozdíl od Leonarda DiCapria šel sice domů s prázdnou, i tak mu ale Revenant pomohl k dalšímu… (více)

Reklama

Reklama