Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley Waite (Kevin Costner), Boss Spearman (Robert Duvall), 'Button' (Diego Luna) a Mose Harrison (Abraham Benrubi) sú muži s nie celkom čistým svedomím. Žijúc na divokom vidieku, kde jediné zákony určuje príroda, a riadic sa spoločným, slobodným "Zákonom Západu"; snažia sa uniknúť svojej minulosti a nájsť mier v duši. Násilie je to posledné, s čím by chceli mať dočinenia. Ale jedno z okolitých miest, vedené tyraniou a strachom, ich donúti "Zákon Západu" odložiť a naši hrdinovia sa dostávajú do konfrontácie so zlom, i vlastnými vnútornými démonmi. Nehovoriac o tom, že samotár Charley v rovnakej chvíli stretáva okúzlujúcu Sue Barlowovú (Annette Beningová), ženu, ktorá zlomí jeho srdce. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (334)

klerik 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto hovorím dodržanie všetkých pravidiel hry. Costner je pekne opatrný a svoj comeback si pekne ustrážil. Potom ako si pošramotil hereckú reputáciu, už neváľa váhu filmu na seba a pekne ju rozložil aj na ostatných hercov, hlavne Roberta Duvalla ako Šéfa. Hrdinovia sú pekne vykreslení, krajina je nádherná. kamera vie navodiť tú správnu romanticko-westernovskú atmosféru. Ulice mesta a jazdci sú snímaní výhradne pri západe alebo východe slnka, tráva je očarujúco zelená, vo vode nepláva jediná nečistota a keď šteká pes, vedľa neho rastie rozkvitnutá šalvia... Western nerieši nijaký spoločenský problém, ako to bolo pri TANCI S VLKMI, ale "len" pomstu ( čiže spravodlivosť). Film sa atmosférou ponáša najviac na costnerovku WYATT EARP či románové Zane Greyovky. Dĺžku som absolutne nevnímal a myslým, že len pomohla lepšiemu vykresleniu charakterov. Finálna účtovačka je pekne nadupaná a pripomenie slávny súboj v corale O.K. (Wyatt Earp, Tombstone). Costner, ako ostrostrelec je vynikajúci a niektoré štandarné westernové scény sú naschvál otočené, aby prekvapili. Zápletka je síce jednoduchá, ale na plátne sa stále niečo deje, takže na nudu som ani nepomyslel. Krásna, a dúfam, že nie posledná, pocta správnej cowboyke... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poprvé to vyšlo, podruhé to byl přesný opak, potřetí jsme zůstali někde na půli cesty. Třetí režijní opus Kevina Costnera obsahuje všechny jeho neduhy a limity, rád se babrá v klišé, nicméně pořád je to poměrně příjemná oslava klasické westernové školy. Prostě dobří a zlí a ospalé tempo. Dialogy mnohdy hodně skřípou, na hodinky budeme koukat nezdravě často. Přestřelky jsou ovšem zrežírované velmi dobře. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

První půle je plná krásných až kýčovitých obrazů (skoro jsem čekal, že se objeví ostře řezaná tvář kovboje a vyzve mně, abych si vychutnal svoje Marlboro) a volně plynoucího děje s dobře napsanými dialogy a sympatickými hlavními postavami. Žádní neomylní ostrostřelci s koltem proklatě nízko u pasu, kteří se tak vděčně parodují v Limonádovým Joe, ale praví kovbojové, honáci krav, pro které byla chlapská čest a poctivost nade vše. Duvall s Costnerem své role zahráli znamenitě a i díky jejich výkonu se divák lehce s jejich osudy sžije a o to více jim pak fandí při závěrečné, docela zdařilé přestřelce. Nicméně si myslím, že střihačské nůžky by občas, v zájmu větší gradace děje, nebyly na škodu a v závěru jsem měl také dojem nastavovaného konce. Celkově tak tři* a půl. Kevin Costner po dlouhé době aspoň trochu dal vzpomenout na své staré časy, kdy tak okouzlil filmový svět Tancem s vlky. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5. Miestami až hypnoticky pomalý western, vzdialene asociujúci High Noon, nie ani tak svojou kvalitou, ako príbehom a postupnom gradáciou, vrcholiacou dosť podarenou prestrelkou. Celé je to tak trochu naivné, príbeh o dvoch statočných môže byť pre niekoho príliš jednoduchý, ale každopádne ako oddychovka tento film funguje naozaj veľmi dobre...Oceňujem aj krásnu scenériu a kameru. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi trvalo než jsem si k ústřednímu duu našel cestu. Dlouho mi pánové lezli na nervy. Snímek je brutálně dlouhý, a tak je úvodních asi 40 minut o tom, jak se pánové přemisťují z místa A do místa B bez toho, aby se cokoli dělo. Navíc prostředím, které působí tak nějak divně a nedá se jím příliš dobře kochat. Český překlad názvu snímku "Krajina střelců" je čirým podvodem na veškeré diváctvo. Ke střelbě dojde asi až v posledních 30 minutách, které jediné z celého snímku za něco stojí a které jediné připomínají western. S filmy od Costnera jsem si zkrátka nepadl do noty. Valná většina stopáže mě prostě nebavila a zápletka byla více než trapná. Velké zklamání. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (16)

  • Během úvodního víkendu (15. – 17. 8. 2003) si Krajina střelců z kin odnesla 14 milionů, což je na 26 milionový western slušné. Pro Kevina Costnera to byl též nejlepší výdělek od února 1999, kdy se v kinech objevil Vzkaz v láhvi. (imro)
  • Tig není jen jméno psa, který se objevuje ve filmu, ale také název společnosti, která film produkovala. (imro)
  • Hudbu k filmu nahrál Český filharmonický orchestr v Dvořákově síni Rudolfina. (Ezis)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Costnerův western nabírá první herce

Costnerův western nabírá první herce

14.08.2022

Po letech příprav se oscarový režisér a slavný herec Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) chystá konečně vrátit za kameru. Vybral si k tomu svůj srdeční projekt Horizon, jenž bude epickou… (více)

Kevin Costner se vrací k režii

Kevin Costner se vrací k režii

30.01.2022

Takřka dvacet let od jeho posledního režijního pokusu s chválenou Krajinou střelců se Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) vrátí za kameru. A opět nás hodlá poctít epickým westernem, který ještě… (více)

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Reklama

Reklama