Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley Waite (Kevin Costner), Boss Spearman (Robert Duvall), 'Button' (Diego Luna) a Mose Harrison (Abraham Benrubi) sú muži s nie celkom čistým svedomím. Žijúc na divokom vidieku, kde jediné zákony určuje príroda, a riadic sa spoločným, slobodným "Zákonom Západu"; snažia sa uniknúť svojej minulosti a nájsť mier v duši. Násilie je to posledné, s čím by chceli mať dočinenia. Ale jedno z okolitých miest, vedené tyraniou a strachom, ich donúti "Zákon Západu" odložiť a naši hrdinovia sa dostávajú do konfrontácie so zlom, i vlastnými vnútornými démonmi. Nehovoriac o tom, že samotár Charley v rovnakej chvíli stretáva okúzlujúcu Sue Barlowovú (Annette Beningová), ženu, ktorá zlomí jeho srdce. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (334)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Open Range je snímek velmi rozkolísaných kvalit, (víc než by bylo zdrávo), kdy se s neuvěřitelnou četností střídají scény (nesmírně) působivé a než si ji (je) stačíte dosyta užít, tvůrci to pohřbívají scénou vyloženě lacinou. Přesto jsem měl chuť převážně chválit a komentář měl vypadat následujíce: pokud budete očekávat drsný western (čti nezromantizovanou představu divokého západu) plnou přestřelek, s šetřením dialogy (něco ve stylu Leone(ho) Once upon a time in the west, přesněji řečeno Eastwoodových Unforgiven, zákonitě budete zklamáni. Pokud se však spokojíte „pouze“ s „obyčejně“ převyprávěným příběhem dvou chlapíků, co chtějí (chtěli) pouze převést své stádo a následně (po zkomplikování) se domoci práva a posléze pomsty( a jako bonusu upřímného bilancování jejich dosavadních životů), budete po zásluze odměněni. Pokud bych měl zmínit hlavní důvod proč shlédnout tento snímek, byl by to bezesporu Bobby Duvall. Je nesmírným potěšením sledovat tohoto (ne)stárnoucího chlapíka mj. vyprávět, jak měl kdysi ženu a dítě a jak po jejich smrti zanevřel na vše, ale pokud se mu podaří z nastalé situace vyhrabat bez úhony, postará se, aby mladík, (kterého přibrali do party), nedopadl podobně popř., že když jdeš „na smrt“ je potřeba si to užít (viz scéna nakupování v obchodě). Jak říkám, chtěl jsem spíše chválit, už pouze kvůli vydařenému hereckému obsazení,(kdy zejména stárnoucí A. Bening přesvědčuje vyzrálým výkonem) a opravdu zdařilým scénám (mezi které počítám i závěrečnou přestřelku). To by ale nesmělo přijít závěrečných nesmírně patetických, plytkých a kýčovitých 15 minut, kdy to co se dařilo tvůrcům (tu bez nejmenších námitek, podruhé s menším úspěchem) postupně vystavět, pohřbili závěrem div ne z červené knihovny. Byl jsem připraven (snad) i přetrpět závěr (na který bylo zaděláno) a to sice: Charley umírá a Sue se dostává do ruky čajová souprava „princezna“, ale tvůrcům se podařil „husarský kousek a na první pohled nemožné“ SPOILER nejen červená knihovna (resp. rodokaps), ale dostali (čti nasrali) tam i tu čajovou soupravu. WTF?! Řekněme, že jsem usnul 15min před koncem (popř. se mi zaseklo DVD v přehrávači) a zůstanu tak na průměrných 3*, jinak bych musel s hodnocením NOTNĚ dolů a to bych (i s přihlédnutím viz komentář výše) nerad. Zajímavý (výstižný) komentář (pro mě): uživ. Rob Roy ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý westernový snímek o dvou kovbojích samotářích, kteří se mstí a zachraňují město před tyranem. Sympatická dvojice Kevin Costner a Robert Duvall vlastně táhnou film celou dobu. Představují dva honáky, kteří spolu se svými partnery ženou krávy prérií. V jednom městečku se však dostanou do sporu s místním šerifem a rančerem. Nenechají si to líbit a vezmou spravedlnost do vlastních rukou. Nemůže to skončit jinak než závěrečnou epickou přestřelkou. Nechybí tam ani romantická linka díky pohledné Annette Bening. "Dáš si snídani?" :D ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Tentokrát se Kevinu Costnerovi žánr westernu vůbec nepoved. Je to strašně naivní a stupidně natočený, většina dialogů vyznívá směšně a to asi Costner moc nechtěl a rádoby tvrdý hlášky starýho dědka Roberta Duvalla jsou hodně trapný, od něj to fakt nezní moc tvrdě. A taky ten typickej příběh kdy hodným zlý něco udělaj, oni se pak mstěj a za nima stojí celý město, přestože jim zlý hrozně vyhrožujou, tak statečně stojí na straně hodných na mě už fakt vůbec nepůsobí, už jsem totéž viděl v mnoha jinejch filmech. Jediný co mě na tomhle filmu zaujalo je poslední a taky jediná přestřelka ve filmu, která je hodně dobrá a snad si ani nezaslouží být v takovým filmu, kdyby Costner místo stupidních dialgů a zbytečných scén, který už tak stašně dlouhou stopáž tohohle filmu ještě proslužovaly dal víc podobných přestřelek, určitě by se hodnocení vyšplhalo mnohem víš, ale takhle s přimhouřenýma očima 3* a to jen, díky tomu, že ta přestřelka byla na konci a tak můj výslednej dojem z filmu dost vylepšila ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto hovorím dodržanie všetkých pravidiel hry. Costner je pekne opatrný a svoj comeback si pekne ustrážil. Potom ako si pošramotil hereckú reputáciu, už neváľa váhu filmu na seba a pekne ju rozložil aj na ostatných hercov, hlavne Roberta Duvalla ako Šéfa. Hrdinovia sú pekne vykreslení, krajina je nádherná. kamera vie navodiť tú správnu romanticko-westernovskú atmosféru. Ulice mesta a jazdci sú snímaní výhradne pri západe alebo východe slnka, tráva je očarujúco zelená, vo vode nepláva jediná nečistota a keď šteká pes, vedľa neho rastie rozkvitnutá šalvia... Western nerieši nijaký spoločenský problém, ako to bolo pri TANCI S VLKMI, ale "len" pomstu ( čiže spravodlivosť). Film sa atmosférou ponáša najviac na costnerovku WYATT EARP či románové Zane Greyovky. Dĺžku som absolutne nevnímal a myslým, že len pomohla lepšiemu vykresleniu charakterov. Finálna účtovačka je pekne nadupaná a pripomenie slávny súboj v corale O.K. (Wyatt Earp, Tombstone). Costner, ako ostrostrelec je vynikajúci a niektoré štandarné westernové scény sú naschvál otočené, aby prekvapili. Zápletka je síce jednoduchá, ale na plátne sa stále niečo deje, takže na nudu som ani nepomyslel. Krásna, a dúfam, že nie posledná, pocta správnej cowboyke... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Nebýt předimenzované romantické zápletky, jíž je bohužel věnováno ve filmu přespříliš prostoru, mohl být film Krajina střelců téměř perfektním westernem. Protože to co na těchto filmech vyhledávám natočil Costner parádně. Závěrečnou přestřelku, bych klidně zařadil mezi nejlepší, jaké je možno v tomto žánru vidět. Je zde kladen veliký důraz na realitu a i přestože hlavní hrdinové sami pořeší nemalou skupinu šmejdů, působí vše věrohodně, neboť se nejedná o žádné týpky s téměř nadliskými schopnostmi, ale o slušné střelce, jimž úspěch přinese halvně chladná logika, duchapřítomnost a racionální úvaha. Než ale k této parádě dojde, divák si pěkně počká, protože k tomu musí proběhnout spousta nadbytečných dialogů se zbytečnými postavami. Klidně bych z filmu vystříhal 30 minut a nebylo by tu ke škodě, protože například posledních cca 10 minut je ve filmu úplně zbytečně. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (16)

  • Skladatel Michael Kamen, který zemřel tři měsíce po premiéře filmu, složil také hudbu k X-Men, sérii Smrtonostná zbraň či sci-fi Brazil, a spolupracoval také s Metallicou a Ericem Claptonem. (imro)
  • Režisér (a představitel Charleyho Waitea) Kevin Costner o své facinaci westerny řekl: "Pro mě je to žánr, který má mnohem víc hloubky a podstaty než jiné dobrodružné příběhy. Ve svých nejlepších momentech může dosáhnout intenzity shakespearovského dramatu. Odjakživa mě okouzlovalo sedět v temném kině a představovat si, jaké by to asi bylo, kdybych žil na Divokém západě. Uměl bych si poradit s vnějšími okolnostmi? Z tohoto pohledu pro mě kovbojové nikdy nebyli mýtem, ale součástí reality." (NIRO)
  • Hudbu k filmu nahrál Český filharmonický orchestr v Dvořákově síni Rudolfina. (Ezis)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Costnerův western nabírá první herce

Costnerův western nabírá první herce

14.08.2022

Po letech příprav se oscarový režisér a slavný herec Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) chystá konečně vrátit za kameru. Vybral si k tomu svůj srdeční projekt Horizon, jenž bude epickou… (více)

Kevin Costner se vrací k režii

Kevin Costner se vrací k režii

30.01.2022

Takřka dvacet let od jeho posledního režijního pokusu s chválenou Krajinou střelců se Kevin Costner (Tanec s vlky, Yellowstone) vrátí za kameru. A opět nás hodlá poctít epickým westernem, který ještě… (více)

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Reklama

Reklama