Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to už 1000 let, co byla utvořena Liga svobodných světů a lidstvo kolonizuje i vzdálené planety. Na některých je teplo, na jiných zima. Planeta XT 59 je poměrně nehostinná s rozsáhlými bažinami. Kolonizátoři jich část vysušili a postavili zde plně soběstačné město. Lidé v něm žijí v řádu a prosperitě, nad čímž dohlíží jako systém kontroly - počítač. Každému je jím určeno místo ve společnosti i pracovní zařazení a také partner. Člověk sám nemá jakoukoli možnost to změnit. Odpor se rovná vzpouře a vzpoura se trestá vyhnanstvím za bezpečné hranice města. Anna Kristina (Anna Čipovskaja) je jednou z těch, které se vzepřely. Teď stojí spolu s ostatními vězni u bran města před pásmem bažin a poslouchá rozsudek o svém vyhnanství. Ví jen jediné, že v bažinách se dlouho přežít nedá... (Big Bear)

(více)

Recenze (12)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Z toho mohla být tak úžasná sci-fi, kdyby to mělo pořádný scénář. Takhle se zde ale děje spousta věcí zmateně, kvůli nedostatečnému představení svého světa a jeho funkčnosti (nebo aspoň teda funkčnosti oné planety). Vinu na tom taky má slabé vykreslení postav, které občas jednají úplně nelogicky i v souvislosti s jejich charakterem a ta romantická linka jasná jak facka už od začátku mě tam taky pěkně iritovala, jak strašně křečovitě působila. Ono to ale jinak není špatné - má to podmanivou atmosféru, zajímavá masožravá mimozemská zvířata, dobrý nápad (a navíc je to survival) a i ty postavy mají potenciál, jen fakt hodně mrzí, že se s nimi moc nepracovalo. Jak jsem psal, mohla z toho být skvělá sci-fi. Jen má dost mínusů, s kterými působí hloupě. A kdyby to nebylo tak předvídatelné, možná bych se smiloval a dal slabé tři, ale nevyšlo to. Tedy takhle, jde mi o to, že by mi po dlouhé době přežila postava, které jsem od začátku fandil a která nebyla tou nejhlavnější, což by bylo hodně originální a zajímavé, ale bohužel se tak nestalo a ona postava pak zemřela úplně pitomě a vlastně i úplně zbytečně, jen proto, že pro tvůrce nebyla hlavní... Takhle mě konec spíš zklamal, včetně toho pitomého posledního záběru. Lepší 2* ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nechtělo se mi číst slovenské titulky, které se navíc zdály být trochu odfláknuté, tak jsem k tomuto filmu udělal české. Tzn. ten film jsem viděl v rámci překladu asi třikrát a bohužel se mi ten stupidní scénář pořád povaluje v paměti. Nechápu, proč tady někdo v komentech mele o postapokalyptickém sci-fi. Když už, tak dystopické survival sci-fi. Což by bylo ještě v pohodě, ale bohužel tomu tak není. Autor sepsal scénář na úrovni středoškoláka, přičemž ústřední myšlenkou mělo být, jak láska zvítězí nad logikou. Logika byla reprezentovaná pofidérním způsobem a o ženském myšlení ví autor taky kulový. Tzn. v tomto ohledu film selhává. No a ten zbytek...ano, fajn krajina, občas fajn vizuál, ale ta vedlejší linie vyprávění, která měla pojednávat o převratu...přičemž v něm byla až směšně naivně "skryta" palba do vlastních řad (jak to chodí v Rusku), to už bylo opět na úrovni velmi špatné povídky. Ono je to pitomé už od začátku, ale jak často se vám poštěstí vidět ruské sci-fi a ještě s vcelku pěknou ženskou? Tak to dokoukáte až do konce, který už nemá co zkazit. Ba naopak, společně s hrdiny se budete radovat, že už to máte za sebou. Flusanec do obličeje každému lehce nadprůměrně inteligentnímu dospělákovi, který má logické uvažování na vyšší úrovni, než orangutan. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Rusové nám skvěle předvedli, že stačí málo a dobré divadlo se dá hrát i jen s jedním kašpárkem bez výpravných kulis. Ty filmové jsou geniálně jednoduché. Zatažená ocelově šedivá obloha a pás pobřeží po odlivu. A stačí ! Vzpomněl jsem si na svojí dovolenou na Severu Německa ve Friedrichskook, kde po odlivu zůstaly po moři kiláky náhle přístupného mořského dna z bahna do kterého jste se bořili při toulkách v místech kde za pár hodin už člověk ani nestačí... A dokonce v tom žila i červovitá havěť nad čímž jsem raději moc nepřemýšlel. Skoro jako na planetě XT59 :-). Ano pár digitálních efektů ve filmu také uvidíme, ale je jich poskrovnu, což kvalitě filmu nijak neubírá. A já si zase uvědomil, že ne vždy je třeba předigitalizovaných wov efektů k dosažení té správné atmodféry. V tomto ohledu nápad a zasazení filmu moc chválím. Horší to bylo se scénářem. Napětí nečekejte, vše je předvídatelné a chování postav jak z nějakého dobrodružného filmu pro mládež. Hrdinové jsou na Rusy celkem sympatičtí i když vlastně jeden ze záporáků je ve skutečnosti Brit (Vinnie Jones) známější spíše z béčkových záležitostí. Nebýt toho až moc jednoduchého příběhu, šel bych klidně s hodnocení výše. I tak si myslím, že je zajímavý přírůstek na dnešní filmové sci-fi scéně. Dávám tedy za 3 pijavky k obědu (nevařené!) . * * * ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vyčislitěl je hlubší a přemýšlivější film než prakticky jakýkoliv z universa Marvelu, jenže co je to platné, když ztrácí ve všem ostatním. Měl jsem pocit, že má režisér rozštěpenou osobnost. Kvalita skáče od extrému do extrému. Překrásné a silné scény, střídají samoúčelné a lacině vypadající paskvily. Přitom prostředí je parádní a nebýt do očí bijících počítačových efektů, vypadal by film vcelku stylově. Zamýšleně temná a tísnivá atmosféra plná beznaděje, svedla krátký a marný boj s nehodícím se soundtrackem, zpomalovacími scénami, trotlem na režisérské židli a naprosto zbytečnou romantickou linkou, a v půlce ho prohrála na K.O. Anna Čipovskaja je sice nádherná, ovšem její románek děj nikam neposouvá. Ruská, potažmo sovětská sci-fi si libuje spíše v komorních filmech a tohle by mohl být další z kvalitních snímků. Jenže bohužel. Na alespoň slabý průměr ho vytáhli znovu výborný Jevgenij Mironov a typicky ruská pointa. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Pár rokov som zháňal na toto titulky. Potom som to vzdal. Až sa nakoniec čistou náhodou objavili v slušnej podobe na Opensubtitles a nie titulky.com. Tak som sa do toho pustil. Negatíva na začiatok - slabý dej, málo rozvinuté postavy, je to následok toho, že je film príliš krátky. ČSFD uvádza 120 minút, pravda je 83 minút. Nahlásim na opravu. Ďalšie negatívum, trestuhodne nevyužitý Vinnie Jones, neriešim, že v ruštine znie hrozne, ale jednoducho ho mohli využiť viac. Pre hlavné postavy si zvolili hercov, ktorých osobne nepoznám aj keď majú za sebou kopu filmov, jednoducho nie sú sympatickí ako napr. Danila Kozlovskij a podobne. Pozitíva. Zaujímavá planéta, zaujímavý svet. Scény vo futuristickom meste sú na úrovni najväčších amerických blockbusterov dokonca aj súčasných, to ma v podstate zaujalo aj kedysi dávno, keď som kvôli tomu film zohnal ihneď, ako vyšiel, preto mi ležal na disku skoro šesť rokov. Škoda tej dĺžky, stráca to zmysel, pointa je slabá, postavy majú málo priestoru na vývin, je to uponáhľané. Za obsah by som dal hviezdu, za formu dve, preto tri slabé hviezdy. Popravde, čakal som omnoho omnoho viac. ()

Galerie (98)

Reklama

Reklama