Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mexická důlní společnost, která těží na apačském území měď, pořádá každoroční oslavu, na níž Indiáni dostávají mouku. Přijíždí na ni i mladý náčelník Ulzana, a právě on objeví v jednom voze ukryté dělo. Padne však do zajetí, dřív než stačí promluvit. Do bezbranných Indiánů náhle začnou pálit děla a pušky. Pouze několik bojovníků spasí holý život - a spolu s nimi prchá i Ulzana, jemuž se podařilo osvobodit. Jeho žena se však stala obětí kulky. Po tomto masakru Apači přísahají pomstu a neprodleně ji začnou uskutečňovat. Jejich nepřátelé Mexičané v té době opravdu nemají o starosti nouzi - do země už pronikají americké průzkumné jednotky a válka je na spadnutí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slabšie ako najslabšia winnetuovka, čo som v poslednom čase videl. Ale to som ešte nevidel tie najnovšie. Bojujú tu dobrí Indiáni so zlými bielymi tvárami a to je asi všetko. Chýbajú výrazní hrdinovia okrem jedného, chýba aj vtip a atmosféra, len guľky a šípy lietajú vo veľkom, k tomu katastrofálna hudba. ()

Džótí 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo. Nic jsem nečekala, nejprve jsem slyšela jen hudbu a ta se mi teda nelíbila, ale děj mě zaujal. Přijde mi to možná ještě lepší než třeba Žut. Takové na nic si nehrající, přímočaré a dva hlavní hrdinové jsou sympatičtí (děda Apač a pan Mitič). Jo a taky mi to přijde lepší než třeba Blauvogel. ;-) ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

když vidím ta odsuzující hodnocení, musím se soudruhů z NDR zastat. Ten film není tak špatný. Já jsem to také viděl jako dítě a také jsem k tomu teď přistupoval s obavami. Ale byly liché. Film se mi líbil, místy i hodně. Rozhodně si nezaslouží tak mizerné hodnocení a povýšenecké odsudky, které se nejspíše opírají o zemi výroby a dobu výroby. Já myslím, že to je právě naopak třeba ocenit. Na to, kde ten film vznikl, kdy vznikl, je to dobře odvedená práce. A ty exteriéry jsou docela realistické, to je třeba rovněž ocenit. Možná bych tomu nedal celé čtyři hvězdičky, ale tady musím přisadit, abych trochu vyvážil hodnocení "odborníků". ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

2/10 Kdyz pomineme sympaticke straneni indianum, coz se u sousedu Karla Maye da vzhledem k jejich antifasisticke profilaci jaksi cekat, je to des, ktery naprosto dodelava odporna hudba, co musela byt puvodne slozena pro nejaky pschadelicky. Pekne je, ze apaci zmasakruji i mexicani, kteri s nimi souciti a zaverecna strilecka se deje v nejakem bulharskem kopci a ne na planine. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zas tak špatné to není, i když znovu už to vidět nemusím. Má to sice zbytečně dlouhý úvod, tuším skoro půl hodiny, než dojde ke konfliktu a následně může nastoupit cesta pomsty. Jen mi nebylo celou dobu jasné, kolik v té vesnici skutečně žije Apačů, protože jednu chvíli je jak po vymření, a za chvíli je plná dětí a žen a mladých bojovníků, stařec je zde jeden, ale pořád při síle. Jinak se však film s ničím nemaže - ženy, děti, skalpy, kruté smrti. A všichni bílí si jedou na vlastní triko, ne že by si nějak pomáhali, což myslím i více odpovídá realitě. Také je vidět, že ani s Mexičany se nikdo nemazlil. Závěrečný souboj jsem sice čekal poněkud nápaditější, ale celkově to kupodivu nijak hloupé nebylo. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Zatímco doposud filmovali západní i východní Němci obvykle indiánky na Balkáně, v tomto filmu Apače hráli především kolchozníci ze zemědělského družstva ležícího v Urgutském okrese 40 km jižně od uzbeckého Samarkandu (události v městečku Santa Rita pak už byly točené v Rumunsku). (chamonix)

Reklama

Reklama