Reklama

Reklama

Cesta vzhůru

  • Česko Hory, má panenko (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Cesta vzhůru vypráví o umanutosti, o zdolávání vlastních a obecně lidských limitů, ale také o kompromisech a ceně, kterou mohou mimořádné osobní výkony stát. Radek Jaroš si jako první Čech a teprve patnáctý člověk na světě splnil horolezecký sen a zcela unikátně za přítomnosti kamery vystoupil na poslední z nejvyšších hor světa K2, která mu chyběla do tzv. Koruny Himálaje. Film se tak pro diváka stává mimořádnou příležitostí absolvovat společně s Radkem a jeho horolezeckými přáteli Miskou a Trávou strastiplnou cestu na osmitisícový vrchol a stát se na malou chvíli doslova součástí expedice na K2. Štíty velehor jsou najednou dostupnými i pro ty, kteří hory sice obdivují, ale něco podobného by nikdy sami nepodnikli. Diváci tak mohou díky filmu autenticky prožívat obavy i úlevu hlavních hrdinů, pocítit tíhu každého kroku i dechu v nepředstavitelné nadmořské výšce a snad i nakonec porozumět majestátné kráse, za jejíž dotek se mnohdy platí tou nejvyšší cenou. Na rozdíl od horolezeckých filmů jsou součástí děje další paralelní postavy mimo expedici, rodinní příslušníci Radka Jaroše. Film sleduje jejich mnohdy zoufalou snahu vypořádat se s vlastním strachem o někoho blízkého, pochopit ho anebo se alespoň s nepochopením jeho nebezpečné záliby pokoušet vyrovnat. V Cestě vzhůru nejde o pouhou dokumentaci historického úspěchu českého horolezectví, ale též o širší pohled na lidské zdolávání extrémních překážek, a to nejen ve fyzickém slova smyslu. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (39)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Dokumentárne sklamanie roka. Tento príbeh o Jarošovi som pozeral s očakávaniami, keďže som podobný výstup chcel vidieť autenticky a v detailoch. Problém ale je, že som dostal najprv hodinový výplach zo súkromného života s množstvom zbytočných informácií a záberov a až potom sme sa dostali k samotnému výstupu, ktorý bol síce autenticky zachytený, ale bolo to zostrihané veľmi nešťastne až nudne. Tieto negatíva ale vyvažujú prenádherné zábery himalajskej prírody a samotného vrcholu K2, preto u mňa len jemne podpriemerné hodnotenie. 45 % ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT2 HD - Pravda, téměř polovinu času sledujeme nezáživné strojené dialogy pana Jaroše a jeho rodinných příslušníků nebo dlouhé záběry na Jarošovy omrzlé, vzápětí amputované, prsty. Nicméně druhá půlka to zachrání a dobrých 45 minut můžeme s velkým zaujetím sledovat výstup na K2. Některé autentické záběry jsou parádní, někdy až strach a respekt nahánějící, jednou dokonce i smutné (Jaroš nad "pomníky" mrtvých horolezců a vzpomíná na ně). Čili nakonec 4 hvězdy dám. Ne kvůli panu Jarošovi, coby člověku nebo jeho charakteru (kde si ostatně myslím, že některé věci v hlavě nemá srovnané) nebo kvůli zpracování dokumentu, ale kvůli panu Jarošovi, coby horolezci. 72% (1/2 with J.) ()

Reklama

Brano 

všechny recenze uživatele

Neznevažujem v žiadnom prípade športové výkony Jaroša, za to obrovský klobúk dole! Ale po filmovej stránke to bolo slabé. Polovica dokumentu obsahuje nudné rodinné zábery. Taktiež aj hlavná postava musí niečim zaujať. Pred pár dňami som si pozrel 14 Peaks, kde Nirmal Purja dával jeden motivačný citát za druhým, tu som dostal od hlavnej postavy maximálne tak tuberácky kašeľ a jeho zničené nohy. Neviem v čom presne by ma mal tento dokument motivovať. Jedna vec je niečo zvládnuť, ale druhá to aj nejakým spôsobom odprezentovať, aby si divák niečo z toho odniesol. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem se opravdu těšil, a počkat si, až se někde objeví se opravdu vyplatilo. Musím říct, že ne u všech filmů jsem byl schopen čekat tak dlouho, prostě jsem na ně zapomněl. Ale ne zde. Dokument je dobře zpracován, ze začátku mi sice chyběli popisky, kdo je kdo, ale po chvíli se ukázalo, že to vůbec není potřeba. Rozhodně jsem po shlédnutí byl spokojený, jak po stránce, co jsem se dozvěděl, tak po stránce zpracování. ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Prsty, prsty, prsty, a pak taky jedna otravná asi-rodina plná individuí, o kterých opravdu nechcete nic vědět. Ale bohužel z nějakého důvodu musíte. A to skrze prkenné inscenované dialogy a výlevy jejích členů. Asi je za tím nějaký hlubší záměr. Nejspíš pochopit, před čím Radek Jaroš utíká. A pak, až v posledním plánu přijde jako alespoň mála náplast na divákovu duši pár záběrů z výstupu na K2. Největší devizou této finální části je, že na K2 není moc kyslíku, takže hlavní hrdinové přestanou aspoň na chvíli mluvit. Už jen takovou drobnou třešničkou jsou prostřihy z expedice zpět domů, kde si rodina krátí dramatické čekání stavěním sněhuláků a běžkováním. Expedice proběhla v červenci... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama