Reklama

Reklama

Celnice: Můj proces s TGM – Film o filmu

(TV film)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2013, 26 min

Režie:

Jan Němec

Scénář:

Jan Němec

Kamera:

Jiří Maxa

Hudba:

Jan Němec

Hrají:

Karel Roden, Jiří Maxa, Petra Nesvačilová (vypravěč), Václav Havel (a.z.), George W. Bush (a.z.), Alexander Dubček (a.z.), Gustáv Husák (a.z.)

Obsahy(1)

Jedna z nejvýznamnějších osobností v dějinách české kinematografie Jan Němec si i v rámci série Celnice myslí svoje. Na hranici reality a fikce, pamětnického i dětského pohledu, básnické i hravé poetiky jsme svědky žaloby na prezidenta Masaryka za to, že založil Československo. A Čechům se zde zase spílá za to, jaký si vytvořili prostřednictvím TGM prezidentský kult, jehož důkazem byla nedávná přímá volba, která navzdory své tristní podobě rozdělila národ. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Radko 

všechny recenze uživatele

Diamant medzi kopou škeblí. Poetika, humor aj hudba Jana Němca odrážajú postoj hravého skeptika, s výchovou starej školy literatúry a filmu a zároveň hľadača a experimentátora. Rebela. Kto z českých režisérov si dovolí prevrátiť na hlavu všetky pestované a smradľavé národné poklady typu prezident, vlasť či vzťah k Slovákom? Němec zachádza ešte ďalej. Naznačuje, že Masaryk Slovákov nemusel. Havel národu vnucoval tatíčkovu stupídnu oddrhovačku o zlámanom kolese. Česko sa mohlo stať jedným zo štátov USA ako bolo navrhnuté. Poukázal na Štefánika aj Dubčeka. Stáli v ceste za postavením niekoho iného a preto boli odstránení. Zavraždení. Jasne povedať, že prezident Jozef Tiso bol popravený na príkaz Prahy, hoci Slovensko si neprialo jeho smrť si nedovolí ani hocijaký slovenský režisér, lebo ohľady voči blízkym a zase: pchanie sa do zadku. Lebo my máme takýto názor, oni takí, my sme fašisti, susedia zas luteráni a oni sú ateisti. Človeka s nadhľadom ľahko nenájdeš. Navyše Němec všetko zironizoval Masarykovym mlčaním, jeho obsadením mladou ženou a archívnymi nahrávkami rozhlasu. Ukázal, že všetko je len film o filme. O závere trilógie, v ktorom je Masaryk obžalovaný za to, že umelo spoluvytvoril národ, ktorý nikdy neexistoval (česko-slovenský). Pokračoval v tradícii monarchov založením republiky na čele s prezidentom, sídliacom na HRADE. Pritom mohlo ísť o výsostne americké územie. Vtipné, hravé potrhlé. Dnes, keď si skoro každý pestuje teóriu o vlastnej výnimočnosti a ultra vážne trvá na obrovskej irónii a sarkazme (lebo to je jediná istota čo na svete má, dlhodobé vzťahy sú totiž podľa médií nahovno). V takejto atmosfére je jasné, že dokument jedného z najlepších českých súčasných režisérov má na čsfd dve odpadové hodnotenia a nič viac. Tak to trochu upravíme. Bez tohto aby som niečo nadhodnocoval. Toto bolo naozaj skvelé, hravé, smelé a tnúce do plyšových mŕtvol zahnívajúceho patriotizmu v obidvoch národoch. Prečo donekonečna pateticky slziť nad rozdelením a duchovnou blízkosťou? Prečo? Veď tá tu je bez ohľadu na vznešené reči a slzy. P. S. Zaujímavosťou bol pre mňa spomenutý návrh byť ďalším americkým štátom. Na Slovenskej strane niečo podobné len s opačným ideologickým znamienkom pokúšal presadiť Gustáv Husák, keď listom v priebehu II. svetovej vojny presviedčal Stalina, aby po porážke Hitlera bolo Slovensko ďalšou zväzovou republikou Sovietskeho zväzu. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že tento krátkometrážní dokument (součást pořadu Celnice, díl Československý rozvod) mě nijak neuráží - naopak, zhlédl jsme ho s nadhledem a nijak se netajím tím, že mi občas vykouzlil úsměv na tváři. Vždyť to, co nám tady Jan Němec předvedl je pouze provokace... a jde mu dobře. :) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Místy mi nebylo jasné, kdy to Němec myslí vážně a kdy si dělá srandu, ale celkově mě přišlo, že bych to měl brát spíš jako komedii. Samozřejmě, něco to předat chce, ale s nadsázkou a celkem povedeným (leč takovým správně divným) humorem. Třeba ta pasáž s Karlem Rodenem mě pobavila :D A když takhle k tomu divák přistoupí (a snese Němcovo experimentování), asi bude aspoň trochu spokojený. Ale rozhodně to není pro každého, což se odráží v těch čtyř odpadech tady. 3* ()

Reklama

Reklama