Reklama

Reklama

Dream

(amatérský film)
Trailer
Horor / Krátkometrážní
Česko, 2015, 16 min

Probudila se uvnitř zchátralého hotelu a teď hledá v bludišti ponurých chodeb cestu ven. Hrůzná stvoření obývající budovu ji ale nechtějí nechat odejít... Film je inspirovan a stylizován do hororů z z let 80-90 let. (oficiální text distributora)

Recenze (23)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Mladé dievča sa zobudí uprostred opustenej budovy. Keďže prostredie nepozná, snaží sa z budovy odísť, ale všetky východy sú zatvorené. Čoskoro zisťuje, že z budovy sa nedá uniknúť a že v budove nie je sama. Jej spoločníci však rozhodne nemajú v úmysle pomôcť jej dostať sa von. - Môj posledný horor z projektu Pionieri Hororu a najslabší krátkometrážny horor z celého programu. V tomto prípade ani nejde o to, že by boli nápad a prevedenie zlé, ale skôr o to, že sa tvorcovia snažili dosiahnuť niečo, na čo ešte rozhodne nemajú. Prostredie zvolili parádne. Schátraná budova pôsobí dostatočne depresívne a keď sa objavia záporáci s celkom podarenými maskami, začne sa mierna hororová naháňačka. Koniec sa už podla nie príliš rozumne zvoleného názvu dá predpokladať už od začiatku, takže ma velmi neprekvapil. V neposlednom rade by sa účastníci tohto projektu mali najprv naučiť anglický jazyk, a až potom ho využívať v praxi. Ich snahu si ale cením, takže hodnotenie zostáva kladné. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Parádní lokace, vizuál, atmosféra, a drsná scéna porodu, v těchto ohledech mi to celé připomnělo horor MRTVÁ JÁMA. Obstojná hudba, masky, hereččin výkon a zápletka - žádné bezradné ukončení, když už režiséra přestalo bavit vršení hororových scének, titulní sen představující většinu filmu neslouží jako výmluva pro absenci pointy, ale je nám důkladně vysvětlen. Snad jen s tou angličtinou si režisér naběhl - hrdinka ji dává, ostatní ale ne. Každopádně není pochyb, že se nám tu urodil nový hororový talent, který když v budoucnu zatlačí na scénář a herce, můžeme se těšit na výživné filmy. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A co to, toto? Tohle že má být horor? Bohové jsoucna, vždyť to vypadalo spíš jako parodie, jestli ne, tak má tvůrce vážný problém, je úplně jedno, jestli to má být pocta nějakým hororům XY, jestliže je výsledek krystalická nuda, kde se všichni pokouší mluvit anglicky a zní to stejně věrohodně jako má klingonština, pobíhá se po prázdných lokacích, vyděšeně se křičí a prchá a zjeví se pár humorných postaviček jak z večerníčku, což ovšem nejspíš měli býti padouši z nejděsivějších koutů imaginace... Hm, ono to chce na funkční děs trochu víc, než pár temnejch fitrů na obrazu, hlavně scénář a né něco, co odpovídá duchařskejm historkám, co jsme si vyprávěli ve třetí třídě na škole v přírodě na zámku v Trhanově. A atmosféru to tam mělo mimochodem alespoň trochu hororovou. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ano, film je inspirován horory...což je nakonec asi největší problém. Fanoušek žánru tak není překvapen ani chvilku, ba ani při scéně porodu, kterou již viděl ve filmu Xtro (1983) a která bývá citována v literatuře jako jedna z nejzvrácenějších ve filmech sci-fi do té doby. Na druhou stranu oceňuji snahu o rozvíření stojatých vod českého hororu. Snad jen vysvětlující konec si mohli autoři odpustit. Divák není hlupák. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Jako sen respektive noční můra to může působit hororově. Jako hororovej film to moc nefunguje. Nefungující lekačky a hlavně odfláklý masky snímku taky nepomáhají. Šokující pointa se taky nekoná. Ale slabší 2 hvězdy si to zalouží. ()

Vojtino

všechny recenze uživatele

K obsahu nemám téměř co říct, takhle nějak by měl pořádný amatérský horor vypadat - děsivá hmatatelná atmosféra, dobří herci, výborné masky, fungující vysvětlení snového dění (!). K věcem okolo už pár připomínek mám. Nesmyslně zvolená angličtina sráží údernost zobrazovaného + hned v úvodu jsou v titulcích dvě gramatické chyby, dále laciný název filmu (proč??) a několikery titulky (proč??!!), které nám během patnáctiminutové stopáže sdělí jména tvůrců hned třikrát - na začátku jednou, na konci pro jistotu ještě dvakrát. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak u tohoto snímku jsem hodně navážkách. Jako celek to totiž v mých očích moc nefungovalo, přesto jsem tu místy narazil na opravdu vydařené pasáže. Hlavně do doby než hlavní hrdinka odejde z pokoje bylo vše OK (když už tvůrci museli používat tu angličtinu – taky si myslím, že to bylo zbytečné). Jenže pak přišly zdlouhavé pasáže a i to pobíhání bylo postupem času už otravné. Stejně jako chaotická kamera. Stopáž bych určitě zkrátil, závěr rovněž, víc si pohrál s kamerou, ale jinak se to dá přežít ve zdraví a hlavně se mi líbil výběr prostředí kde se natáčelo. Oceňuji tvůrčí oblibu osmdesátek, ale někdy je lepší ubrat plyn...45% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je tam znát snaha a jistá vložená energie, ale na mě to působí prostě nedotaženě a hlupě.. Myslím, že je zbytečné snažit se takovýhle kraťas za každou cenu vypointovat a explicitně dovysvětlovat, když to ve výsledku vyzní směšně. Otec jí zneužíval a tak vypálila hotel a vrazila si nůžky do břicha? To jako vážně tvůrcům znělo cool? Pak jsou tu věci technického charakteru. Zbytečně přestřelená délka-veškeré to chození po chodbách se dalo zkrátit klidně i na půlku a efekt by byl mnohem působivější. Angličtina naprosto zbytečná a kontraproduktivní. To s tím jako hodláte udělat díru do světa, že těch pár vět musí být v eng? Těch pár vět titulků by zvládli přelouskat kdekoliv na světě(i v americe). Nebo, když už to fakt musí být si příště aspoň vyberte herce, kteří mají naspíkováno tolik, že by se jim dalo věřit, že je to pro ně trochu přirozené.... Někdy Krajča ve snaze např.prodat masku, visí na záběru kapku déle než by měl. Jindy by bylo potřeba si asi více vyhrát se světly aby záběr nepůsobil tak uměle a prvoplánově...... No prostě-snaha tam je a jestli Krajču bude vášeň k horrorům dál držet, mohlo by z něj po několikaletém vyzrávání a pilování řemesla vypadnout něco fakt silného.. Ale zatím je hodně znát, že je to ještě takové ucho :) ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Solídna pochmúrna atmosféra, dobré lokácie. Ale... ak by sa bubáci neobjavovali tak často (alebo ak by mali lepšie masky), tak by nepôsobili tak smiešne, stopáž mala byť polovičná a záverečný vysvetľovací dialóg tam vôbec nemal byť. Ale celkovo to nie je zlé, vzhľadom na - na amatérsky film - štedrú stopáž som čakal väčšiu nudu. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Amatéřina nehorázná. Skoro žádná hodnota, styl 80. a 90. let je taky úplně mimo (jestli to mělo poctít onen styl, leda tak na něj naplivalo). Kostýmy a masky děsné. Ale postavy mluvící anglicky, to mě asi nejvíc dorazilo. Proboha, když už točím český „film“, tak ať se v něm mluví, jak tvůrcům zobák narostl a ne k zblití hodnou angličtinou, navíc ještě zvukově nedoladěnou, takže z ní není slyšet takřka nic (spíš naštěstí, jinak bych si asi sám raději něco propíchl, abych to slyšet nemusel). Hvězdu dávám jenom za tu humusárnu ke konci, ale jinak to má zatraceně blízko k odpadu. ()

Kelly2502 

všechny recenze uživatele

Okej takže...lokácia naozaj skvelá, masky sa mi páčili, Na jednej strane bolo rozpoznať, že to sú len masky na druhej strane mám pocit, že to pridalo na autenticite. Na kameru tu zopár ľudí nakladalo tak poviem len, že nevedia načo slúži kamera pretože tu bola kamera naozaj skvelá. To, že je niekde naklonená, alebo shaky je autorský zámer, nie to, že chlapík nevie držať kameru, Napríklad záber keď utekala po chodbe, alebo keď liezla pomedzi "zombíkmi"...všetko to bolo o subjektivite postavy páni. Taktiež osvetlenie sa mi veľmi páčilo. Modrý filter použitý vo filme bol...fajn, ale myslím, že by sa s tým dalo ešte trošku pohrať. Čo mi však vadí je stopáž. Toto je chybou drvivej väčšiny českých a slovenských filmov. Je ťažké odhandúť, kedy je scéna krátka a kedy pridlá, avšak tu to bolo už moc. 10 minút sledovať niekoho ako chodí po chodbe bolo trochu odveci a hoci bol pôrod na konci drsný a nechutný (čo mám rád) prišlo mi to opäť pridlhé. No a vadil mi ten príbeh. Rozuzlenie, že je holka na psychiatrickej liečebni je...aspoň podľa mňa klišé rovnako ako keď postava zistí, že sa jej to všetko len snívalo. Prepojenie s realitou nv podobe pôrodu, nožníc v bruchu atď bolo však celkom cool :) ()

ShirleyS. 

všechny recenze uživatele

Tomáš Krajča je pre mňa jeden z najnádejnejších hororových tvorcov v Čechách a na Slovensku. Atmosféra, ktorú sa mu podarilo vytvoriť (vizuálne aj hudobne) je absolútne bezprecedentná, príbeh, hoci skĺza trochu ku klišé, je tiež veľmi slušný (vrátane zakončenia, presne ako píše Choze). Ako fanynku rozličných monštier ma takisto veľmi potešili masky a správne nechutná scéna pôrodu. Hlavná hrdinka je vybraná dobre a svoju rolu herecky zvláda. Bohužiaľ film dosť zhadzujú formálne nedostatky, zlá angličtina a nešťastné herectvo (najmä vo vysvetľujúcom dovetku). Neškodilo by ani v niektorých záberoch viac strihať, aby sa skryli prípadné nedostatky masiek či hercov. ()

Ssoumess 

všechny recenze uživatele

Spoilery!!! Za mě nejslabší kus druhého dílu pijonýrů, ale to tak že ostatní jsou kilometry před Dreamem. Nevyužití skvělé lokace a obstojné hlavní herečky je hřích. Film je naprosto zbytečně natažený o deset minut nudy, respektive WTF pocitů - angličtina WTF, masky WTF, kamera WTF, střih WTF (proč proboha šla čtrnáct dní po chodbě?), úvodní titulky WTF. Atmosféru to mělo cca první půl minuty, než vylezla z pokoje, pak už jen nuda. Závěrečný dialog sester točil Troška. Pointa může překvapit... pokud jste nikdy neviděli žádný film. 20% za tu chvilku napětí úplně na začátku. ()

jkpj22 

všechny recenze uživatele

Dávám jednu hvězdu za jednu dobrou lekačku hned z kraje. Jinak to bylo otřesné - hlavně ty směšné masky. ()

Luq 

všechny recenze uživatele

SPOILERY!!!! Popravdě mi hned od začátku vadily dvě věci. První je velmi nešťastný název filmu, který mě okamžitě uvádí do děje a člověk pak automaticky vše hned vnímá pouze snově a jako nereálné, čímž okamžitě klesá úroveň napětí a s tím i intenzita prožitku. Nemusel jsem totiž tápat, zda jde nebo nejde jen o představy hlavní postavy, zda to je nebo není reálné - podvědomě jsem totiž již věděl, že je to "pouze" takový ošklivý sen. Druhá věc byla angličtina, která chtě nechtě působila dost strojeně a nepřirozeně. Chápu, že záměrem autorů je cílit na publikum mimo ČR, ale tím pádem to u toho českého logicky takto naráží. Další průběh filmu byl rozhodně fajn, ožehlé postavy s míčky místo očí výborné. Porod byl sice porod, ale velmi dobře natočený. Proto je škoda, že to tak moc sráží ten doslovný konec, který tam vůbec nemusel být a zcela mi zbořil dobrý pocit z toho, že jsem to do té doby sám (a v podstatě zcela správně) pochopil. Na konci filmu jsem tak měl pocit, že si o mě jako o divákovi asi někdo myslí, že jsem zcela nemyslící. Celkově místy velmi dobrá atmosféra, ale hororovost mi holt ubrala skutečnost, že je od začátku podle názvu zřejmé, že je to přece jen takový sen. Celkově tedy (3*) za odvahu a výpravu. ()

Reklama

Reklama