Reklama

Reklama

Indián v ohrožení

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Dnes již kultovní autorská inscenace Jiřího Havelky a HaDivadla, která je inspirována Einsteinovou teorií relativity a „myšlenkovým třeskem", který tato teorie vyvolala. Havelkova inscenace je vtipným, drzým a zvídavým scénickým experimentem, který přímo před zraky diváků ověřuje, co Einsteinův objev v praxi znamená pro prostor a čas. V první části představení nás fyzik stylizovaný od podoby A. Einsteina seznámí se základními pojmy své teorie. V druhé části se jeviště stává einsteinovským časoprostorem, kde si jednotlivé postavy jedoucí vlakem do Curychu spolu s divákem vyzkoušejí na vlastní kůži fungování světa, který začal 29. května 1919. Tehdy se potvrdila pravdivost jeho teorie vesmíru. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Miloš Černoušek v roli přednášejícího vědce občas „zkouší“ posluchače-diváky. Jejich odpovědi nejsou ale téměř nikdy slyšet, popř. jsou nesrozumitelné. Přitom režisér televizního záznamu je zároveň i režisérem divadelní inscenace. Že by zapomněl říct spolupracovníkům, kteří měli na starosti zvuk, kam v takových chvílích mají nasměrovat mikrofony? ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Heuréka! Konečně chápu základní myšlenky teorie relativity! 1) Zajímavá inscenace si žádá od diváka aktivní intelektuální spoluúčast. Tím se definuje i velmi menšinové publikum, které něco takového je ochotno a schopno podstoupit (viz počet hodnocení a komentářů). 2) Na rozdíl od lidových cimrmanů, přístupných všem se smyslem pro humor, zde musí divák mít i znalosti z fyziky anebo přinejmenším ochotu si je osvojit. Einstein mi vždy připadal jako bytost z jiného vesmíru, nepochopitelný a neuchopitelný, a vida, alespoň trochu ho chápat lze. 3) Zajímavou první část vystřídá cimrmanovská hra, zde praktická aplikace Einsteinova učení na každodenní život. Zpočátku vtipná mi však svým neustálým opakováním a zpomalením k závěru už připadala nekonečná. Jako by si scenárista a režisér 34letý Jiří Havelka řekl, že dost bylo hry na chytré, odhodíme masky a vrátíme se ke své přirozenosti. 4) Výstižný koment: rivah*****. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Inscenace je postavena jako parafráze či parodie Cimrmanů: přednášková část o teorii relativity je oproti jejich hrám intelektuálně náročnější a zábavná jiným způsobem, druhá část je fantazijně rozpoutaná ilustrace toho, co může vzejít ze vzájemného ovlivňování času a prostoru. Proti tomu stojí omezené lidské vnímání, kdy každý pojímá realitu ze své pozice - podobně jako Čerokéz, který se ve hře jen mihne, aby přitakal, že podle jejich víry je každý středem světa. Jiří Havelka potvrdil, že je mistrem komediálně akcentovaného improvizačního divadla, jak to již dříve ukázal v inscenacích DON JUAN V SOHO (Divadlo Petra Bezruče) či ČERNÁ DÍRA (Dejvické divadlo) a naposledy v hravou fantazií hýřící pantomimě POSLEDNÍ TRIK GEORGESE MÉLIESE v hradeckém Draku. (Můžeme jen doufat, že se i tato inscenace objeví v ČT Art). ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama