Reklama

Reklama

Nesl v sobě nebe i peklo a touhu naplnit smělé sny přes nepřízeň totalitního režimu. Drama o vynikající osobnosti, slavném kardiochirurgovi, který se za nepříznivých okolností odvážil měnit panující zásady a zvyklosti v lékařství v době totality. Doktor Zbigniew Religa věří, že je možné zachraňovat lidské životy, ohrožené vážnými vadami a nemocemi srdce. Opouští slibně se rozvíjející lékařskou kariéru ve Varšavě, aby se chopil příležitosti a založil kardiochirurgickou kliniku v hornickém městě Zabrzehu. Naráží přitom na nedostatek financí, odpor starších kolegů i dosavadní hranice znalostí svého oboru. Nevzdává se! V 80. letech minulého století uskuteční první transplantaci srdce v Polsku... Forma thrilleru, zdánlivě nevhodného žánru pro samotné téma, umožnila režisérovi Lukaszovi Palkowskému ukázat složitou a rozporuplnou postavu hlavního hrdiny, kterou svým pojetím hereckého ztvárnění působivě naplnil Tomasz Kot. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bohové jsou především Poláci, protože to co předvádí v posledních letech v oblasti kinemtografie nemá obdobu. Ať to vemeš z tvůrčí stránky, z hlediska námětu, hereckých výkonů nebo režisérského umění všude narázíš na super kvalitu. Je vidět, že Poláci si ze své nedávná historie umí brát nejen ty hořký doušky, ale i ty sladší, protože na Religu jehož úcta k lidskýmu životu neměla hranic můžou být pravém pyšný. Film má v sobě dynamiku, díky který neslezeš očima z plátna ani na jednu sekundu a Tomasz Kot předvádí herecký výkon hodný mistra světa. "Bez odvahy člověk ještě nikdy nic nedokázal" ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci poslední léta předvádí hodně slušný výkony s těmi svými životopisnými dramaty. Nejenom, že Bohové nabídli kvalitní příběh, ale ještě ho tvůrci nabídli se skvělými hereckými výkony, solidním hudebním doprovodem a výborným technickým zpracováním na úrovni vrcholové evropské kinematografie. Klobouk dolů. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NECHÁPU, PROČ SE VY, KARDIOCHIRURGOVÉ, POVAŽUJETE ZA BOHY…“ /// Film o počátcích vyřezávání tlukoucího srdce z těla člověka v Polsku. Mám rád náš Skalpel, prosím. Dokázal přiblížit doktora k vobyčejnýmu člověkovi. Tady jde ovšem přímo o budování celý kliniky – navíc v socialistickým hospodářství, takže můžete zavzpomínat, jak fungovala tahle „vyspělá“ společnost. Špetka humoru vyvažuje míru dramatičnosti a životopis prof. Zbigniewa Religy, člověka pohlcenýho touhou porazit přírodu, rozhodně stojí za vidění. Tenhle machr by totiž klidně mohl makat v Knickerbocker Hospital. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám pumpu od Religy. 2.) Ženská mě dostane jedině na hada z arteriální kanyly. 3.) Thx za titule „Kenol“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poláci při síle servírují skvělé životopisné drama o Kardiochirurgovi, který chce změnit pravidla a provést první transplantaci srdce. Vynikající Tomasz Kot, velmi poutavý příběh, kde nechybí i detailní operace, fajn dobová atmosféra a slušná vizuální stránka. Kvalitka s lákavým námětem. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí***. 7.5/10. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď človeka posadne nejaká myšlienka, len ťažko horko ho niekto zastaví, nech mu hádže akékoľvek polená pod nohy. "Bohovia" je veľmi zaujímavý snímok, ktorý sa zaoberá serióznou problematikou, kedy Poliaci, jakošto národ služobníkov samotného Krista, priečiaci sa novej metóde záchrany života, popúšťajú opraty, nakoľko si začínajú plne uvedomovať, že Boh nie je jediným, kto môže za určitých okolností rozhodnúť o bytí holej existencie ľudskej schránky. A dobre sa stalo! Neviem síce posúdiť nakoľko je táto dráma realistickým počinom (nie som totiž lekárom), pričom niekoľko scén mi naozaj prišlo mierne pritiahnutých za vlasy, no každopádne, daná téma budí obrovský rešpekt. Plusom sa taktiež stávajú občasné humorné vložky, ktoré určité napäté pasáže vhodne odľahčili. Ja môžem "Bogow" len odporúčať. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Takže jeho srdce môže žiť ďalej v niekom inom? Poliaci ma neprestávajú udivovať kvalitou svojej kinematografie. Určite i tam vznikajú zlé filmy, ale tých kvalitných je o dosť viac. Príbeh o prvej transplantácii srdca v Poľsku má dobre vystavaný príbeh i uveriteľné postavy. Keďže situácia v Československu bola veľmi podobná, tak nie je problém nasať atmosféru socializmu a doby, v ktorej sa odohráva. Zaujímalo by ma nakoľko je prevdivá scéna v ktorej sa doktori a sestry pustia do rekonštrukcie svojpomocne. Možno to vo filme pôsobí trocha divne, ale verím, že niečo pravdy na tom bude. 80%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kardiochirurgia na Slovensku či v Poľsku, je to jedno, všade to bolo a je rovnaké a nič sa zatiaľ nezmenilo. Starí lekári tých mladých len veľmi neochotne naučia niečo nové (hlavne čo sa týka špecifických operačných zákrokov - tam vôbec), všetky svoje vedomosti a skúsenosti si nechávajú hlavne pre seba alebo pre rodinu (synáčika, ktorý ide v otcových šľapajách). Navyše nikoho nového medzi seba nepustia, miesto sa uvoľní len v prípade smrti alebo dôchodku jedného z nich. Kardiochirurgia - najdôležitejšia a najvychytenejšia lekárska špecializácia no zároveň aj jeden veľký "rodinný" podnik. Niečo z toho bolo pekne vykreslené aj vo filme, napr. radšej tu nechajú pacienta zomrieť než by umožnili progres niekomu novému, možno šikovnejšiemu. Nech je ako chce, ďalší z dlhej rady skvelých životopisných filmov poľskej produkcie o jednom odvážnom a cieľavedomom lekárovi. Bez odvahy človek ešte nič nedokázal, pravda, no zároveň si však všetko pýta svoju daň... 85/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nejhorší bylo přetrpět strašně dlouhý úvodní seznam sponzorů. Překvapivě mezi nimi chyběla továrna na tabákové výrobky, nikdo mi nenamluví, že film nesponzorovala. Ono i to kouření zkrátka patří k reáliím osmdesátých let. Film je natočen jako svižné životopisné drama o jednom chlápkovi, který se rozhodl postavit se za každou cenu smrti. Dost působivé. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Religa bol kardiochirurg, ktorý fajčil jednu od druhej. Mal slabosť pre vyhadzovy, tak na 1 minútu až maximálne 1 deň. Jeho spolujazdcom by ste nikdy byť nechceli a možno ani manželkou. Pacientom tiež nie, pretože určite nechcete mať nikdy problémy so srdcom. Napriek všetkému je to podľa filmu jeden z najúžasnejších ľudí 20. storočia. Asi to nebude ďaleko od pravdy. Bohovia nie sú dokonalý film, majú problém s tempom, ale herecký výkon Tomasza Kota dokonalý je. Samozrejme silná téma dostatočne vyvažuje všetky nedostatky. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Obsah filmu mi hodně mluví z duše. Životopisný snímek v nejlepším slova smyslu. Nelehká doba polských lékařů, kteří v té době byli pionýry svého řemesla. Ale i nelehká věc s takový lidmi vyjít, to platí i dnes, hlavně ve špičkových oborech. Aby se takový člověk vyšvihl, chce to hodně ostré lokty a na těch se pak jen těžko tupí hrany. Ale to jen tak pod pokličkou. Nám pacientům je to jedno, hlavně, když se takové operace povedou, což se v 80. letech rovnalo malému zázraku. A herecký výkon Tomasze Kota? To už byla jen taková malá třešínečka. Hodně silná čtyřka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neohromil ma ani príbeh, ani jeho filmové stvárnenie. Stret silnej individuality so straníckou verchuškou bol iba ľahko naznačený, pohľad na lekárov kachličkujúcich si svoje budúce operačné sály bol rovnako neuveriteľný ako pohľad na kardiochirurga, ktorý väčšinu filmu prefajčí a pri neúspechu sa spíja pod obraz Boží. Ale celkovo som bol spokojný, pretože okrem zmienených rušivých momentov bolo z filmu zreteľné, že dovedenie nejakého sna do realizačnej podoby vyžaduje bezohľadne nadchnutého človeka, zmiereného s tým, že popri jeho ceste za snom budú pomníčky tých, ktorí pomohli vytvárať skúsenosti a naprávať omyly. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Videli ste už tú známu fotografiu, na ktorej chirurg kontroluje funkcie pacienta po úspešnej transplantácii srdca, ktorá trvala 23 hodín a v pozadí spí jeho asistent? Mne sa dostala do rúk nedávno, a to som ani netušila, že čoskoro uvidím skvelý poľský film o tomto chirurgovi. Film aj o tom, že bez odvahy nikto nikdy nikam nedošiel. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání... nebo možná jen velká očekávání. Ač vynikající Tomasz Kot (trefné jméno, mimochodem, nepřipomíná nikoho víc, než nahrbeného kocoura :-)), slušný výběr hudby a tradičně výborná kamera, od životopisných Poláků prostě žádám víc. Á propos, kdo to sponzoroval? Philip Morris? ;-) Viděno v rámci Season Challenge Tour, týden ve Střední Evropě. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Sexy Kocour mě dostal ve Studené válce. Životopisný snímek o Otci transplantací srdíček v Polsku se mi podařilo zhlédnout až dnes a Kot si mě zase spolehlivě omotal kolem prstu. Nenormálně charismatický chlap, vynikající herec, kamera ho doslova miluje. A já taky. Porodní bolesti královského lékařského oboru snímek vystihuje věrně, přestože chvílemi působil až moc zadýchaně. Pár deci kardioplegického roztoku by mu prospělo. Každopádně se jedná o film kvalitní, atraktivní, perfektně nasnímaný, zahraný, s výborným scénářem, dobovou výpravou a s notoricky známou, parádní fotografií na konci filmu. Dosud jsem netušila, že je na ní zrovna docent Religa. Polská kinematografie je ve výtečné formě, BRAVO! 💗👍 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako natočené je to zručně, zahrané svěže, ale není to holt film pro mne. Nejenom jistým zjednodušováním tématu a rozhozením na hodné a zlé (nic mezi), ale z osobních důvodů nemám ani moc rád nemocnice a dívat se na skutečně explicitně podané operace srdce taky nemusím. Kdyby to zůstalo jen v psychologické rovině jako třeba čs. filmy Operace mé dcery nebo Skalpel, prosím, asi by se mi to líbilo víc. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavý a inspirativní snímek o Bohovi Religovi, který chlastal, hulil jak fabrika, vyhazoval podřízené, ale přesto to byl Člověk s velkým "Č". A samosebou skvělý kardiochirurg, který šel neprobádanou metodou pokus - omyl. Smekám před všemi herci, jakým způsobem ztvárnili své předobrazy, nicméně největším Bohem je tady Tomasz Kot, který se stal Zbigniewem Religou. Tohle je za plný kotel. ()

Související novinky

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Reklama

Reklama