Reklama

Reklama

Devátý život Louise Draxe

  • Kanada The 9th Life of Louis Drax (více)
Trailer 3

Devítiletý Louis Drax jako zázrakem přežije téměř smrtelný pád. Psycholog Allan Pascal se snaží odkrýt podivné okolnosti chlapcovy nehody. Zároveň čelí zvláštním, temným náhodám, které sužují jeho život. Čím dál víc je vtahován do spleti záhad na hranici reality a fantazie... (Bioscop)

Recenze (93)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dost mě štve, že se francouzský hororový řezník Alex Aja, na jehož filmy jsme se před deseti lety třásli jako nadržené stepní kozy, úchýlil k točení filmů, na jejichž samotnou existenci v době mezi kino premiérou a vydáním na BluRay zcela zapomenu. Louise Drax mě prostě nijak moc nelákal a nemastný, neslaný film to nakonec vskutku je. I když se zde Aja o něco zajímavého snaží, jde mu to o poznání hůř, než když nechával masakrovat americkou rodinku zdegenerovanými hornickými kanibaly. Největší průser je, že rozuzlení je jasné zhruba ve třicáté minutě, ale scénář jej jako překvapivý twist předkládá zhruba v minutě sté. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem byl dost ztracenej. Alexanre Aja je totiž poměrně solidní režisér a tady se ujal příběhu, který se na první dotyk tváří neuvěřitelně mysteriozně, ale po prvních dvaceti minutách se Vám bude točit Zeměkoule, jak kdybyste vypili půl litr vodky. Tady to totiž vypadá, jak kdyby si scénárista protestně kapal hašišový kapky pod nehet, protože film, který se vyprávěním tváří, že strčí do kapsy Forresta Gumpa, má v hlavě takový zmatek, že se Vám během filmu několikrát protočí panenky. Do konce jsem ale vydržel. Byl jsem zvědavý, jak se ten galimatyáš vlastně zakončí, což mě jediné opravdu drželo nad vodou. Nakonec to ale nedopadlo zase tak strašně. Nicméně dojem z filmu mi to nezlepšilo. Film, který se filmařsky tváří hodně na úrovni, ale příběhově se budete kroutit každých pět minut. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $567,000▐ Stratený Alexandre Aja, bez šťavy, hľadá sa. /40%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Více se mi Aja zamlouval v živelnějším zpracování před desítky lety, kdy nám servíroval Hills Have Eyes či High Tension, ale poslední dobou jako by vyměknul. Sice servíruje nápadité žánrovky, ústřední nápad mi příjde zajímavý a rozhodně by byl ještě zajímavější kdyby chlapec neležel celý film v kómatu. Jamie Dornan je snaživý. Dalo se na to koukat. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Toto je troška komplikované. Pravdupovediac nemám chuť pozrieť si tento film druhý raz (hoci by to nemuselo byť od veci, nakoľko by som vzhľadom na finálne twisty lepšie porozumel niektorým menej zrozumiteľným pasážam predtým), ale musím uznať, že je to natoľko „iné“ a originálne (a dobre napísané, nakrútené, zahraté a oplývajúce veľmi zvláštnou atmosférou), že všetko pod 60% (vrátane) mi pripadá nefér. P.S. – Scenár (podľa knihy) napísal syn Anthonyho Minghellu Max, ktorý si zahral v predchádzajúcom Ajaovom filme Rohy. Max snímku zároveň produkoval. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Aja dal klasickému hororu podruhé vale a stejně jako v Horns se vydal prostřednictvím žánrového slepence do temných končin lidské duše. Skládat spolu s tou devítiletou noční můrou životních pojišťoven všechny střípky do mozaiky bylo docela poutavé, škoda jen některých naivních snah, jak to divákovi zkomplikovat (povahy rodičů), či naopak ulehčit (člen posádky Daveyho Jonese a jeho historka o netopýřátku) a taky poněkud pitomě podané lovestory mezi ošetřujícím lékařem a maminkou jeho pacienta. Povaha role Sarah Gadon, její vzhled, její nasvícení v některých scénách, San Francisco.. Nechtěls lidem, Alexandre, tak trochu způsobit závrať..? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vystraší, překvapí, zaujme, ale ve výsledku prostě tenhle ambiciózní kus úplně nefunguje. Přitom kousky Alexandre Ajy vždy docela s nadšením očekávám a říkám si, kam se ten chlapík, jenž kdysi ve vyprahlé pustině nechal zmutované potomky horníků útočit na jednu rodinku, zase posunul. Už minule měla jeho spolupráce s rozčertěným Danielem Radcliffem solidní drive i ambice. Tentokrát představuje chlapce, který tak nějak přežil už osm smrtelných nehod. Podeváté ovšem upadne do kómatu, čímž rozjede kolotoč dumání, mysteriózna, slz, fantazií, flashbacků a zvláštních emocí. Hlavně krkolomně mísí žánry, občas mu schází dynamika, jindy napětí. Po technické stránce si dal Aja hodně záležet, nejvíc tak zřejmě naráží se scénářem. Uvidíme příště, přál bych si tříchodové menu ve složení: méně ambicí, větší koule a hodně krve. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejslabší snímek, kdysi vyhlášeného francouzského řezníka. Nemůžu uvěřit, že by měl teďka točit takovéhle filmy. 90 minut čeká divák na šokující odhalení, ale režisér mu už neporadí, čím by se měl ten samý divák zabavit, aby tu nudu nějak přežil. Dornan bude nakonec možná i dobrej herec, ale určitě by si měl pečlivěji volit filmy a zkusit příště raději nějakého člena elitní jednotky. Tyhle úlohy ochránců pofidérních žen se budou těžko odpouštět. 45% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sledovalo se to v podstatě tak nějak samo.. Chci tím říct, že příběh mě brzy vtáhl a byť jsem očekával, kde bude zakopaný pes, stejně to celé dobře fungovalo. Film kombinuje nejen prvky thrilleru, ale svým způsobem přesahuje i do psychologicky laděných počinů. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Thriller The 9th Life of Louis Drax ponúka kriminálku, horor a hru s predstavami a realitou v jednom. Originálny príbeh je spletitý, ale dobre pochopiteľný. Tvorcovia často menia prostredie, užijeme si malebnú kanadskú prírodu aj kliniku s deťmi v kóme, ktorá pôsobí prinajmenšom znepokojujúco. Populárna tvár Jamieho Dornan vyvažujú menej známi herci v hlavných úlohách a dohromady tvoria skupinku, ktorá svojimi činmi dokáže vyvolať silné emócie. Love story medzi Allanom a Nataliou je trochu prehnaná, ale inak sa jedná o podarené dielo - po rozuzlení zápletky zostane divák ešte pár chvíľ v šoku. Veľkou mierou sa na kvalite a vyznení filmu ako vždy podieľali herci. Žiadna postava nepôsobí vyložene (ne) sympaticky. Milujem Sarah Gadon. A vôbec celý film je zaujímavá skladačka, v ktorej sa postupne odkrýva čo, kto a prečo. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Na začátku mi řeknou, že doktor Pascal se něčím zabývá a je v tom fakt dobrej. A až na konci ho napadne, že by to něco mohl použít i na Louise...? Podobnou pitomost ve vyprávění příběhu jsem dlouho neviděl. Dál mě mrzí větší nevyužití Sáry (o to bych se býval rád postaral já) a Draxe. O zajímavost jeho postavy ležící v prázdným špitálu se zas měli postarat pánové s tužkou v ruce. Takhle totiž jakoby v kómatu nebyl ani tak ten malý kluk, jako spíš celý film. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Režijně prázdný a divácky málo atraktivní náhled na život devítiletého chlapce jménem Louis Drax (Aiden Longworth), extrémně náchylného k nehodám, co dostal do vínku prožít devátý život. V době, kdy se s ním setkáváme, nám stačí o sobě povyprávět to nejdůležitější ze svého života, než upadne po hrozivém pádu do kómatu. A na divákovi, psychologovi (Jamie Dornan), terapeutovi (Oliver Platt), jeho půvabné mamince (Sarah Gadon) i otčímovi (Aaron Paul) je, aby rozklíčovali jeho život. A je to nad síly pro všechny. Nad síly bylo i pro režiséra rozklíčovat literární předlohu Liz Jensen, tudíž se jí měl obloukem vyhnout, a její natočení přenechat režijním kolegům, kteří jsou na takové mysteriozně podivné a málo smysluplné příběhy stavění. Slavný hororový tvůrce Alexandre Aja k nim rozhodně nepatří. Aja od počátku nasadí "burtonovský" styl, přitom je to režisér s osobitým režijním rukopisem, který rozhodně nepotřebuje někoho napodobovat. Hororisté si mohou tentokrát dát pohov, tento jeho počin o horor, až na rozkládající se mrtvolu, ani nezavadí. Film je to pomalý, úmorně rozvláčný, jehož zajímavé i energické nápady se dají spočítat na prstech jedné ruky. Aby se divák alespoň nějak prokousal tou nudnou, je zde zajímavé herecké obsazení, které své role zvládá na patřičné úrovni. Kdyby Jamie Dornan nebyl tolik spjatý se slavnou rolí obšourníka, dalo by se o jeho herectví prohlásit, že je důstojné. Jeho psycholog je zahrán na úrovni. O moc pozadu nezůstává ani kanadská hezule Sarah Gadon, která se v zájmu bytí a nebytí svého kloučka, spustí s Dornanem. Jenže ta výplň filmu je celkově otravná, fantazijní výjevy příliš nezabírají a nejsou moc atraktivní pro oko. Takový Tim Burton v horší formě, to mě napadlo během filmu i po jeho zhlédnutí. Film trval jak dva Titaniky dohromady. Ani "senzační" odhalení, že klukův tata není jeho tata, nijak nezabrala. Technicky uspokojivé, vizuál dobrý. Aja by se měl urychleně vrátit ke svým hororům, a hned tak se nevrátí, v nich tkví jeho síla, tohle fantasmagoření mu nesedí. Film mě nebavil, nezáživný, nedalo se v něm dost dobře komfortně zorientovat, působil nadmíru psychedelicky, stál za hovňajs, žánrově neuchopitelný i nezařaditelný. Rating R úplně nevyužitý. Milý LONGworthe, bylo to fakt LONG. 4/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

S Louisom mám jeden zásadnejší problém. Keď na konci všetko vyjde na povrch a postavy dostávajú zo seba emócie, tak sa na mňa nijak obzvlášť nepreniesli. Napriek tomu, že réžia je v poriadku, scenár tiež a herci sa už viac ani snažiť nemohli. Možno film nemal prejsť do takej melodramatickej roviny, akou sa nakoniec vybral a mal ostať, respektíve byť ešte mystickejším. Na pointu som vopred neprišiel, scenár je napísaný chytro a informácie dávkuje v presne vypočítanom čase. Napriek tomu ma ale celý tento puzzle výmysel výraznejšie nešokoval a neprinútil ma svojou doslovnosťou nad ním dlhšie premýšľať, ako sa to napríklad podarilo podobne ladenému Stay. Nespoilerujem, ten má úplne odlišnú pointu, ale poetika je podobná. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Zprvu až komedií, rodinnou vztahovkou, záhy dramatem, fantasy, až se to nakonec dostane k thrilleru. Třebaže překvapí jak moc "burtonovsky" se film ze začátku jeví, každou další minutou zájem diváka uvadá a z kómatu se dostane až při hypnóze. Nelze upřít snahu, ale tady Aja vcelku ujel. Nedaří se mu budovat správnou snovou atmosféru a vůbec neví jak režijně uchopit tak žánrově rozmanitej spletenec. Obsazení je navíc strašně suchý, bez charakteru a příběh - byť s potenciálem - je scenáristicky utopenej ne úplně talentovanym hercem, kterej až doposud nic nenapsal. Příště by to chtělo potlačit ambice a zkusit něco tématicky jednoduššího. Od dvou hvězd to zachraňuje moc pěknej, ale trestuhodně nevyužitej soundtrack. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám taký zlý pocit, že som sa išiel pozrieť na úplne iný film, než som očakával. Chcel som mať trošku mysteriózny thriller, z ktorého nakoniec vznikla neskutočná melodráma s romantickým podtónom a krimi zápletkou, ktorú tu absolútne nikto nepotreboval. Netrvalo mi dlho, aby som pochopil, čo sa asi reálne stalo, postavy v tomto filme majú proste svoju rolu a všetko čo si myslíme, že sa vo filme stane sa skutočne aj udeje. Je to neskutočne monotónne, nudné a neprináša to nič. Na začiatku som si povedal, že asi tu nebudeme mať thriller ale nejakú temnejšiu rozprávku. Reálne tu ale nie je ani to. Dialógy mi pílili uši a absolútne som to nedokázal brať seriózne. Možno trošku s výnimkou postavy Aarona Paula. Ostatní tu reprezentujú všetky stereotypy, na ktoré si spomeniem a nič ma na filme absolútne nebavilo. Mal som pocit, že to ani nebolo pre ľudí, ktorí majú radi thrillery, ale skôr melodramatické blbosti, kde sa človek sústredí na úplne iné veci než je príbeh a postavy. Štve ma to. Toto je zatiaľ najhorší tohtoročný film, na ktorý som si kúpil lístok a odsedel si ho v kine dúfajúc, že dostanem pozitívny zážitok. Ale ide to kompletne mimo všetkého. Okrem toho to ani nie je dobre poskladané. V tej halde flashbackov a presunov do Louisovej hlavy a súčasnosti... je to nesktuočne komplikované, neprehľadné, furt sa dozvieme len malé kúsky a keď už človek pozná koncept, vieme, kde nakoniec skončíme. Musím povedať, že aj nuda vo filme The Girl On The Train mala viac prekvapení a silných momentov, než toto. Ak sa vám film páčil, super. Ale ja rozhodne fanúšikom nebudem. Pre mňa je toto obrovské sklamanie a veľká dávka nervov a frustrácie. Je mi ľúto peňazí, ktoré do tohto projektu išli. Neviem aká je kniha, ale film je pre mňa absolútna tragédia. Jediné čo dokážem na tomto filme pochváliť je vzťah medzi otcom a synom a detský herecký výkon. Chalan má podľa mňa nábeh na slušnú kariéru, len nech si v budúcnosti vyberie film s oveľa lepším scénarom Hodnotenie: D ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Dosť zvláštny film, rozhodne som čakala niečo iné. Chvíľu sa to dokonca tvárilo, že to ani nebude o malom Draxovi ... stále sa tam riešil Pascal s Draxovou. Film výrazne nenudí, na jedno pozretie môže byť. Hudba krásna. 2,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Naozaj film bez šťavy, kde sa tej thrillerovej zložky odhalenej na konci možno publikum ani nedočká. Prestane to totiž dovtedy pozerať, dej sa dosť vlečie. Hlavnou myšlienkou je asi tvrdenie, že aj za krásou sa môže skrývať zlo. Sľubované prekvapenie na konci je však dosť predvídateľné. Na Sarah Gadon sa dobre pozerá, ale spolu s Dornanom jej to až tak nejde, nefunguje to. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Že je to předvídatelné? Tady mi to vůbec nevadilo, protože polovinu času se rozčilujete nad tím otravným nepodarkem, co ne a ne umřít, pak vklouznete do jeho komatozních představ, se kterými si tvůrci pěkně vyhráli, no a pak... pak si dáme Deli. Pistáciovou nebo čokoládovou? Jamie Dornan nebo Aaron Paul? V obchodě vám muka volby bryskně rozsekne francouzská hůl nějakého důchodce, ale v kině? Protože nechci vyzradit absolutně nic, tak jen napíšu, že závěrečné loučení dvou osob bylo to nejhezčí a nejdojemnější, co jsem za poslední dobu viděla. ()

Reklama

Reklama