Reklama

Reklama

Muž, který poznal nekonečno

  • Velká Británie The Man Who Knew Infinity (více)
Trailer 3

Pravdivý příběh o přátelství, které navždy změnilo matematiku. V roce 1913 přicestuje indický matematik-samouk Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) do Cambridge na pozvání svého mentora, excentrického profesora G.H. Hardyho (Jeremy Irons). Tady se však setkává nejen s přísným akademickým světem, nepřejícím jeho intuitivním matematickým teoriím, ale i se společenskými předsudky. Spolu s Hardym budou muset bojovat, aby ukázali Ramanujanův geniální matematický talent celému světu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (107)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Stanislaw Lem kdysi napsal, že věda postupuje vpřed po malých krůčcích, staví na minulých úspěších a neustále rozvíjí znalosti, aby někdy v budoucnu dospěla k nekonečnu a poznání všeho. Filosofie je naopak snaha dosáhnout onoho nekonečna jedním obrovským skokem pomocí dokonalého uvědomění. A náboženství je názor, že Bůh nám něco z největší pravdy sdělil a jen skrz něj můžeme poznat i zbytek. Srinivasa Ramanujan byl brilantní matematik, který pracoval jako filosof a rovnice pro něj neměly smysl, pokud nebyly vyjádřeny skrze Boha. Jeho obrovský génius mu servíroval rovnici za rovnicí, ale i když intuitivně věděl že má pravdu a jeho jeho výpočty opravdu byly, až na malé výjimky správné, dokázat to, alespoň zatím nemohl. Námět je jako stvořený pro strhující psychologické drama. Matt Brown si vyhrnul rukávy, chopil se nejvhodnějšího scénáře co podle svého nejlepšího vědomí mohl sehnat - toho svého a o deset miliónů dolarů a rok později, se vytasil se stěží průměrným memoárem s minimem emocí a téměř žádným zapamatovatelným momentem. Ale když už nic, tak alespoň ukázal, že The Imitation Game není vůbec špatný film. ()

miistr 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem byl natěšený, že to bude něco zajímavého. Pak to asi tak do té jedné třetiny filmu vypadalo, že se na to asi i vybodnu to dodívat, ale pak stačila jedna scéna a v té chvíli naprosto perfektní Jeremy Irons. Neubráníte se fandění hl. hrdinovy, který navzdory všem nakonec uspěje. Jen ten konec byl takový smutný což už většinou u filmů podle reálného podkladu bývá. Ty překrásné happyendy se bohužel stávají jen ve filmech, které nejsou točeny podle skutečných událostí. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Fascinujúci Ramanudžanov príbeh, o ktorom som doteraz nevedel absolútne nič. Po tomto filme aspoň budem vedieť, že takýto talentovaný indický matematik skutočne existoval. Vedecká časť filmu s matematickým kontextom našťastie nebola až tak jednoznačne v popredí, inak by som sa asi v tom celom úplne stratil, keďže v matematike, číslach, vzorcoch a konštantách sa až tak nevyznám. Ale životný príbeh sympatického tamilského mladíka bol nesmierne inšpiratívny a obdivuhodný. Muselo to byť pre neho obrovsky ťažké - ďaleko od domova, v cudzom prostredí, kde ho nikto neuznáva a nechcú dopustiť, že by mohol mať pravdu... a do toho ešte aj vojna. Jedinou útechou bola snáď tá matematika (a samozrejme sympatický profesor Hardy, ktorého vynikajúco stvárnil Jeremy Irons). ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Klasický životopisný film věnovaný pouze produktivním létům úžasného matematika, o kterém nevím proč jsme se neučili. Tak jako všude i ve vysokých anglických akademických kruzích je dost čuráků, kteří prostě budou házet klacky pod nohy, ale tak už to ve světě holt chodí. Je super, že Ramanujan a Hardy měli dost houževnatosti, nezvadli to a pokračovali v práci. Za to si je vážím. Natočeno to bylo dobře a zahráno taktéž. Hodnocení: 73/100. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

Určitě shlédnutelný , ovšem delší filmeček o matematice , která je nám mnohým dost vzdálená . Jeremy a Dev parádně vytvořili nevšední dvojici , kteří se kamarádí s čísly a zase s čísly , nemaje dalších přátel . Jen velká škoda , že tak předčasně odešel mladý , nadějný člověk a vlastně génius . Jo a škoda , že nebylo více záběrů z Indie . Té deštivé Anglie bylo až moc . Ovšem i tak hodnotné pokoukání . NAMASTE . ()

Galerie (61)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Na přípravě filmu se podíleli skuteční matematici a vědecká obec po jeho premiéře ocenila vysokou míru autenticity, se kterou jsou vyobrazeni hrdinové i jejich řešení matematických operací. (raininface)

Reklama

Reklama