Dobrý den, paní Campbellová!

Buona Sera, Mrs. Campbell

Komedie

USA, 1968, 108 min

Melvin Frank

Riz Ortolani

Snad k žádnému jinému filmu se tolik nehodí označení nostalgická komedie. Nostalgie tu prostupuje každým filmovým políčkem, přičemž se v ní neutápí a film proto nepůsobí nijak lacině. Scénář navzdory tomu, jak by se v daném tématu mohl rozpadnout na scénky, překvapivě drží pohromadě a po celou dobu dokáže diváka udržet v pozornosti, stejně tak skvostné herecké obsazení v čele s Ginou Lollobrigidou, která snad ještě léty dozrála do krásy. Komedie, která vám nepřivodí záchvaty smíchu, ale vykouzlí úžasně dobrou náladu. 85%.(12.2.2011)

Závažný válečný film může být i skvělou, gagy a ostrovtipem hýřící komedií, kterou symbolizuje moudrá, uhrančivě krásná žena - Gina Lollobrigida. Legendární krasavice zlatého věku evropského lidstva minulého století a ní i tvůrci filmu - scénáristé Denis Norden, Sheldon Keller a Melvin Frank, současně i režisér filmu - k výchozímu nápadu, následnému propracovanému záměru-libreta a konečně stále dotvářenému scénáři (tím vším skutečně DOBRÝ DEN dýchá) - přidali zdatné herce, úspěšně sekundující skvělé Lollobrigidě, a snahu vyrovnat se s těmi důsledky války, na něž ve velkých historických plátnech nezbývá čas ani prostor. Moudré prozření rozvážných otců, chápavá moudrost jejich manželek i empatická dceřinná láska učinily z lidsky pochopitelného poklesku někdejšího nezkušeného děvčátka bojujícího o přežití ve stále probíhající kruté válce čin, jenž to všechno dokázal pozitivně překonat. Nadčasový rozměr zdánlivě zaměnitelného "lehkého" nenáročného díla je skryt v radosti všedního i svátečního dne, v zázračné schopnosti vzájemně si naslouchat, být skutečně snášenlivý a tolerantní, vnímat nezkresleně opravdu podstatná fakta. Úsměv i nevázaný smích se v takovém případě stávají ne devastujícími, ale naopak stylotvornými, konstruktivními prostředky. A smích přes slzy je tím, co i po desetiletích utkví v divákově paměti po zhlédnutí tohoto obrozujícího díla, oslavujícího "pouzeobyčejného" člověka v podobě atraktivní, krásné a nádherně pošetile moudré milující ženy a matky..(24.12.2010)

Otec a otec. A otec. Stačí za války na deset dnů posloužit jako matrace pro část divize US Army a pak obdržíte za dvacet let vyšší válečné reparace, než muselo vyplatit Německo? Ano, ale žoviální tátové jsou z obliga a matka je na všechno sama.. Místy crazy komedie připomínající historku z MASHe točící se kolem fiktivního kapitána Tuttlea se může opřít o chytrý scénář, dobré herecké výkony (až na Phila Silverse, ten byl jak ze špatné divadelní hry) a koneckonců i posloužila jako reklama na polívku, či předobraz pro budoucí juchání v Mamma Mia. A než na konci znovu zapěje Jimmy Roselli, odejdou všichni s ještě čistším štítem, než měli předtím..(23.11.2011)

Juj, to je opravdu paráda! Smršť vizuálních fórků, skvělých daialogů, vkusného, mírně lechtivého humoru, v níž se smích pozvolna překlápí do uspokojujících slz. Tohle šlo filmařům v šedesátých letech nějak lépe.(9.10.2011)

Je libo jednu nekonečně velkou lež, nezkrotný italský temperament a komedii plnou konverzační pohody? Já tedy nemám lhaní nijak zvlášť v lásce, o mém temperamentu lze s úspěchem pochyboval, ale povedené komedii nedokáži odolat. Byl jsem okouzlen výkonem Giny Lollobrigidy, která svou divokou italskou náturu velkoryse rozprostřela přes celou šíři obrazovky a přidala k ní pohotové kombinační schopnosti notorické lhářky. Nic nezkazili ani všichni obelhaní, kteří skvěle doplňovali hlavní ženské tornádo, a s přijímáním pravdy se vypořádávali tak svérázným způsobem, že má bránice dostávala pořádně zabrat.(24.11.2011)

Výborná, laskavá konverzační komedie, místy takřka fraška, která má spád od začátku až do konce. Herecky naprosto dokonalé, a krom toho nádherný český dabing z roku 1971 (Alena Vránová, Josef Bek, Luděk Munzar...)...(26.11.2011)

"Vzala jste si jméno polévky?" "No jasně. Další americké jméno, které jsem znala, byly Coca Cola. Nemohla jsem si říkat paní Coca Colová." Příjemné překvapení. Hvězda Giny Lollobrigidy v době natáčení už pomalu dohasínala, ale v tomto filmu se ještě dokázala parádně blýsknout. U klasického příběhu "několika otců" (použitém např. v Otci a otci nebo Poloviční šanci) záleží také na obsazení potencionálních tatínků a to se tady opravdu vydařilo, především žoviální Telly Savalas a televizní komik Phil Silvers mají své povedené momenty. Idylické prostředí slunné Itálie také dělá své. Nečekejte veledílo, ale komedii s vtipnými dialogy, zábavnými situacemi a chytlavou hudbou Rize Ortolaniho. Předloha muzikálu Mamma Mia! je stejně pohodová jako její nástupce. 80%(9.11.2010)

Skvělá zpráva, že dobré komedie ještě "nevymřely". Přidáte-li k tomu skvělý původní dabing (Filmové studio Barrandov dabing 1971), půvab Giny i její filmové dcery Janet Margolin, máme tu naprostou tutovku. I s plešounkem Tellym.(26.6.2011)

Nakonec byl každý z mužů rád, že je alespoň třetinovým otcem dcery. Český dabing je hodně povedený, ještě štěstí, že někoho to nenapadlo předobovat.(10.11.2010)

Gina Lollobrigida... Ako pekne to meno znie. Počul som ho snáď tisíc krát, ale toto je prvý film v ktorom som ju videl. A paf ,hneď trefa do čierneho. Podľa mnohých užívateľov kultová komédia a ja musím dať za pravdu pretože tejto komédii akoby roky vôbec nepribúdali a ja som sa dobre bavil. Humor ja výborný, nestarnúci a preto v pohode pobaví aj nasledujúce generácie. 80%.(25.11.2011)

26. Zlatý Glóbus za rok 1968 - nominace (3) - Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Gina Lollobrigida, Nejlepší filmová píseň - "Buona Sera, Mrs. Campbell" - Hudba a text Melvin Frank, Riz Ortolani, Nejlepší zahraniční (anglicky mluvící) film - Velká Británie(6.1.2009)

Vydařená příjemná komedie s perfektní hudbou a břitkým humorem. Některé vtipy a gagy byly opravdu výborné, svižné tempo nenudí a celé osazenstvo je velice dobře herecky vybráno. Hlavně "Kojak" je tady supersympatický. Vynikající dabing z dob, kdy byl nejlepší na světě. "Je tu s vámi i vaše žena?" -"Já ji prosil, já škemral... a ona stejně jela!!!"(9.11.2010)

Vynikající dabing: Alena Vránová,Luděk Munzar,Josef Bek,Alena Kreuzmannová ,Jiřina Petrovická,Ferdinad Krůta,Bohumil Bezouška.(10.11.2010)

Výborná komedie s inteligentním "nevlezlým" humorem. Gina stále krásná plná italského temperamentu. Ale i všechny tři americké paničky jsou skvělé. Jedna anglicky suchá, druhá téměř s italským temperamentem a paní Newmanová jako bodrá matka od tří dětí. Jejich manželé a údajní otcové k nim sedí jak něco na hrnec. Scénka střídání se "otců" v domě paní Campbellové je nejlepší. Závěrečná scéna u auta je typická italská klasika, ale kdo by té Gině odolal ?(8.1.2011)

Chytrá a vtipná komedie. Skvěle napsaná i zahraná. A Gina, ulalá!(22.11.2011)

"V San Anselmu, tam se sejdou všichni, matka, dítě, tátové, sraz ve špitále, nashle." No nádhera veliká, tenhle film. Má to v sobě leccos amerického, přitom ale půvabné exteriéry italského venkova a italský temperament (který překvapivě zastupuje například Telly Savalas s úžasným dabingem Josefa Beka). To vše korunováno oslnivě krásnou a výborně hrající Ginou Lollobrigidou. Jiskřivé dialogy s nádhernými hláškami a úsměvně dojemným závěrečným smířením všech se všemi. Nadstandardní zábava.(22.11.2011)

Poměrně často mívám pocit, že paprsky italského slunce jsou obzvláště jasné a hřejivé - a tím pádem dokážou příběhům vdechnout i obzvláště milou, srdečnou a pozitivní atmosféru. Potvrzuje to i komedie o vážené "paní“ Campbellové - o rázné, temperamentní, bezprostřední a ryze praktické svobodné matce, která drobným, ale důmyslným trikem dokázala hmotně zabezpečit sebe i vlastní nemanželské dítě - a dalším šikovným tahem si zajistila i dobrou pověst. Menší problém nastává až po letech, kdy jí nečekaně hrozí konfrontace hned se třemi možnými otci její šestnáctileté dcery najednou.(10.11.2010)

Tak trochu po vzoru italských komedií - někdy zybtečně moc uřvané. Ale Gině Lollobrigidě tahle rola sedla dokonale. Zábavné a vtipné to je bezesporu, ale vidím to podobně jako mladší sestru téhle komedie - muzikál Mamma Mia byl taky někde na rozhraní mezí třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale oběma filmům přeci jenom chybí trochu více toho vtipu a nadhledu, ale tahle "starší verze" má k těm čtyřem hvězdičkám přeci jenom trochu blíž ne Mamma Mia. 70%(10.11.2010)

Super komedie o tom, že osvobození jednoho italského městečka může mít pro trojici amerických vojáků dalekosáhlou poválečnou dohru. Jelikož se zde sešla skutečně bezva partička herců a děj komedie je perfektně propletený osudy jednotlivých hrdinů, můžete se skutečně těšit na skvělou zábavu.... Oceňuji i super dubbing se skvělým Josefem Bekem, který daboval Telly Savalase. Paní Campbellová u mne je to za 4 americké hvězdy! * * * *(17.12.2011)

Velmi pěkná komedie s vynikající Ginou Lollobrigidou. Z mužských rolí exceloval nejvíce Telly Savalas...Souhlasím s komentáři hodnotícími dabing - byl vynikající.(10.11.2010)