Reklama

Reklama

Temné operace dávnověku

(seriál)
  • Česko Elitní jednotky starověku (více)
Velká Británie, 2014, 10x50 min

Obsahy(1)

Série zkoumá první starověké úkladné vrahy. Od antického Řecka na zmrzlý sever museli vládci vždy mít svou elitní jednotku – muže trénované k dokonalosti, ovládající velké množství ničivých zbraní, muže, kteří dokázali vypátrat nepřátele svého vůdce. Temné operace dávnověku zkoumají tajné operace elitních jednotek a zásahových týmů od dob vikingů a dál. Každá epizoda se věnuje jedné akční misi a odhalí, jak si vybíraly tajné smrtící skupiny své cíle, jak se cvičily a co z nich udělalo nejobávanější zabijáky své doby. (Viasat)

(více)

Recenze (7)

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem všechny díly, ale z těch dvou co jsem zahlédl dávám hned 5*. Důvody jsou jasné člověk mnohdy ani o daných elitních jednotkách nevěděl, či znal jen název. Zde se dozví o co šlo, co bylo jejich kouzlo a uvidí i události kterými se proslavily. Zatím jsem viděl díl o Berserkrech (o těch jsem do této doby věděl jen to, že jsou zuřiví silní a vše podmiňují co největší agresivitě) a o Havaiských válečnících (jméno mi vypadlo) o kterých jsem věděl úplné prd krom jejich bojovného tance, který předvádí Novo Zélandská rugbyová reprezentace. Oba díly mne nadchly. Bohužel jsem neviděl díl o Asasínech tam bych si rochnil vím o nich kde co a mám i načtené knihy, ale jak se zdá to byl díl č.1. Snad to ještě někde naleznu. 5z5 EDIT: Tak jsem viděl i díl o ninja a i zde to chválím. Od Japonska jsem čekal slabý díl, ale bylo to zajímavé. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál by bol určite zaujímavejší, keby každú chvíľu staroveké a stredoveké obrazy nerušili prepínaním na novodobých vojakov. Sparťanov napríklad porovnávajú s americkými špeciálnymi jednotkami. Takéto bludy do historického seriálu nepatria. ()

Reklama

KiJi 

všechny recenze uživatele

Divně pojatý a natočený seriál. Dejme tomu, že informace jsou fundované - ověřoval jsem si podrobně díl o assassinech a vše sedělo. Ale právě tento první díl diváky zavede do středověku, byť v názvu je starověk (i když vidím na ČSFD, že to bude asi nevhodným překladem)!?!. Promíchávání záběrů starých lokací a hraného děje se záběry současných měst, dění a lidí, vůbec nesedí a působí spíše rušivě, až mě to začala štvát. Seriál chce za každou cenu šokovat. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Podivné české překlady názvu této dokumentární série, která se starověku či dávnověku týká v méně než polovině epizod, jako by předznamenávaly i velký problém celého pořadu, kterým je podivně nevyvážený obsah a forma. Nedá se naštěstí mluvit o promrhaném potenciálu, protože jsou zde vybírány vedle očekávatelných zástupců jako ninjové nebo (opět poněkud zvláštně) 47 róninů, vikingských berserkerů nebo Spartských pěšáků i skutečně netradiční "vzorky" - viz havajští válečníci Koa nebo aztéčtí bojovníci. Tvůrci jako by si úplně nevěděli rady s formou svého díla, protože paradoxně o zajímavé látce, kterou jsou (první díl série) "hašišíni", se díky komornímu charakteru jejich operací, a nepříliš rozsáhlým informačním zdrojům, které by umožnily větší názornost, mluví mnohem více a mnohem jalověji, než by se slušelo. Bohužel i britští dokumentaristé se asi nakazili americkým zlozvykem opakovat každou informaci několikrát. A pak je tu ještě práce dramaturgů nebo jak je nazvat - např. díl o 47 róninech nabízí jakousi polovičatou vyprávěnku o okolnostech a průběhu celého tohoto legendárního aktu pomsty, soustřeďuje se naprosto mimo své téma na rozbor seppuku, a skládá vedle sebe promluvy mluvících hlav současného mistra meče (který s nakažlivým přesvědčením popisuje filozofii nahlížení na meč ve "světě" japonských samurajů), s několika velmi vágními větami jakéhosi vědátora o složení čepele, a s jakýmisi bullshitovými senzačními výkřiky hipsterských akademických pracovníků o samurajích jako "mašinách posedlých zabíjením", což svědčí o tom, že síto výběru relevantních příspěvků bylo zatraceně mírné. Faktem je, že seriál přináší zajímavé informace, a je rozhodně nutno ocenit práci v oblasti kostýmů, ale na to, aby se z něj dělala kdovíjaká událost, je příliš nedotažený. 70% ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama