Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neotřele a originálně vyprávěného filmu se odehrává v současném Německu a Česku, jeho hlavní část pak na pomezí – v malém městečku uprostřed lesů na hřebenech Krušných hor. S lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory, které byly, stejně jako Schmitke, už téměř úplně prázdné a zničené, ale v současnosti se dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu ale jistě vrací. (Artcam Films)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Když geolog Kryšpín (Petr Vršek) zavede Schmitkeho (Peter Kurth) do cínových dolů poblíž Kraslic, jsou takřka vypucované. Filmařům muselo dát práci najít na záběry vhodné místo, jelikož už 10 let se tam jezdí hrát paintball. Dále do těchto dolů bylo za druhé světové války deportován nespočet věznů, kteří těžili cínovou rudu. (kratoslav)
  • Film má podle režiséra Štěpána Altrichtera dokazovat slova spisovatele Petra Mikšíčka, že Krušné hory jsou: "Láska na druhý pohled". (ondey)
  • Ve filmu vystupují skuteční obyvatelé Abertam. Například hospodský z hostince U Bobra hraje sám sebe, dokonce ve vlastním oblečení. Také štamgasti z hospody jsou reální. (ondey)
  • Obec Chřmelava, ve které se děj filmu odehrává, je smyšlená. Žádná taková vesnice v Krušných horách neexistuje. Název obce tvůrci vymysleli schválně takový, aby se Němcům špatně vyslovoval. (ondey)
  • Natáčelo se v krušnohorských Abertamech, také Božím Daru, na Plešivci, v Potůčkách, v Nových Hamrech i v Berlíně. (ondey)
  • Větrná elektrárna z filmu se nachází na Božím Daru. (janhabart)
  • Korejské publikum si film velmi oblíbilo. Režisér Štěpán Altrichter se vyjádřil, jak byl překvapen, že Korejci dokážou pochopit český humor a dokonce si film přejmenovali na "Mister Schmiteké". (Terva)
  • Film měl premiéru v Busanu na filmovém festivalu v Jížní Koreji 2014. (Terva)

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama