Reklama

Reklama

Píše se rok 1942 a v okupované Varšavě dojde k brutální vraždě polské prostitutky, která byla německou agentkou. Svědek, muž z domu, kde k vraždě došlo, slyšel odcházet muže a zahlédl německou generálskou uniformu. Major Grau z německé rozvědky chce vraha vypátrat. Ve Varšavě v té době působí tři generálové. Generál Kahleberge, který nemá čas na soukromý život, ale občas se chová tajuplně a někam zmizí. Dalším je generál von Seidlitz-Gabler, který si užívá života s dámičkami, je velmi opatrný a vždy se přikloní k té straně, která má navrch. Posledním podezřelým je generál Tanz, německý hrdina od Leningradu, který byl poslán do Varšavy, aby se vypořádal s polským odbojem. Tanz působí především jako dokonalý voják plnící rozkazy, ale říká se o něm, že je šílenec a libuje si v zabíjení. Ani jeden z nich nemá na večer vraždy alibi a všichni se snaží Grauovi vyhýbat. Když se Grau přiblíží k rozuzlení případu, je z popudu generála Kahlebergea povýšen a přeložen do Paříže. (TV Prima)

(více)

Recenze (63)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na začiatok zožeňte hodne peňazí, aby bolo na množstvo známych a dobrých hercov a na výpravu, ktorá zabezpečí autentickosť dobových predmetov a prostredia. Potom pridajte zmes kriminálky, vojnového filmu a operácie Valkýra. Primiešajte milostný motív, zopár nepravdepodobných zvratov a nevšímajte si neárijský výzor Omara Sharifa. Všetko to dôkladne miešajte dve hodiny a dvadsať minút. A potom sa zamýšľajte nad tým, prečo to nevyšlo. Litvakov film je ako omáčka, v ktorej sa jednotlivé ingrediencie nespojili do homogénneho celku. Viacerí herci splnili očakávania, ale Peter O'Toole to s kŕčovitosťou a panákovitosťou svojej postavy dosť prehnal. Takže záverom môžem byť spokojný s tým, že tento nákladný film ostal právom zabudnutý,. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se těšil - thriler z války z prostředí německé generality, navíc hvězdně obsazený, to vypadalo super. A tak tu máme majora Graua (překvapivý Sharif), který vyšetřuje ve Varšavě a později Paříži vraždy dvou prostitutek, přičemž v Paříži mu pomáhá místní inspektor (Noiret). Podezřelý jeden z trojice generálů (Gray, Pleasance, O´Toole), kteří mají vlastní starosti a majora k sobě ani nepustí. Bohužel to funguje tak napůl. O´Toole jako modrooký blonďák s pychopatickým pohledem je nácek jak když vyšije, bohužel díky tomu je Vám od začátku jasné, kdo je vrah, zvlášť když z gustem čistí domy ve Varšavě pomocí plamenometů a tanků. Režisér navíc zapomíná na pátrání, vyšetřovatel nemá prostor (a konec jeho pátrání je vysloveně antiklimatický). Místo toho je tu mladá romance, podivné skoky do budoucnosti a ještě i oerace Valkýra. Dobře zahrané s některými dobrými scénami, ale příšerně dlouhé, roztahané do všech stran a místy i dost nudné. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Perfektní herecká přehlídka - Peter O´Toole, Phillipe Noiret, Christopher Plummer, Tom Courtenay atd...Divím se, že to vidělo tak málo lidí, protože se tento film dá velmi lehce sehnat. Škoda toho potenciálu ze začátku, který odstartoval velmi slibnou machinaci mezi pohlaváři SS komanda, ale ten konec jsem čekala také trochu ostřejší. Nicméně jímavý nápad na krimi z válečného prostředí. Nejvíce mě udolala ta stopáž, ale vem to čert. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Na THE NIGHT OF THE GENERALS jsem narazil úplně náhodou, stejně jako třeba na Fleischerův parádní zásek THE VIKINGS. A opět jsem nadšený. Skvělý příběh zasazený do prostředí druhé světové války nenudí ani na vteřinu, ale hlavně musím vyzdvihnout výborné herecké výkony všech zůčastněných. Zejména bych chtěl upozornit na Donalda Pleasence a Petera O'Toola. Nestvá se moc často aby film, který má stopáž skoro dvě a půl hodiny, uběhl tak rychle. Jasný plný počet!!! ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Mám rád kriminálky z nacistického Německa, ale Noc generálů mi přišla trochu slabší. Ač opravdu hutně obsazené, je to celé takové prkenné a přepálené. Možná k tomu přispělo to, že Omar Shariff opravdu není dostatečně árijský tip na důstojníka Abwehru nebo hojně používaná neoriginální technika (jediné, co sedělo, byl nalétávající Spitfire a pár Kübelwagenů), či dost zvláštní způsob vyprávění ... Nevím, každopádně ani dabing celku nijak neprospěl. Každopádně na film se dívat dá, zvlášť chcete-li vidět majora Cowleyho v nacistické uniformě ... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama