Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Marie vypráví o dívce, která se naučila normálně žít, ač byla od narození hluchá a slepá. Tento malý zázrak se odehrál ve Francii na konci 19. století. Marie Heurtinová se narodila nevidomá a neslyšící a ani ve čtrnácti letech není schopná komunikovat se svým okolím. Její otec je skromný řemeslník, svou dceru miluje a navzdory doporučení lékaře, který jej přesvědčoval, že je slabomyslná, nedokáže Marii umístit do ústavu pro choromyslné. Ze zoufalství nakonec odveze Marii do ústavu Larnay nedaleko Poitiers, kde se řádové sestry starají o neslyšící dívky a mladé ženy. Mladá řádová sestra Marguerite, si i přes skepsi matky představené vezme toto „divoké zvířátko" pod svá ochranná křídla a dělá vše pro to, aby ji vyvedla z hlubin jejího vnitřního vězení a našla cestu jak s ní komunikovat a jak ji naučit žít. Marie se zpočátku jen brání, snaží se uniknout a křičí jako divoké zvíře. Je těžké odhadnout, zda by se mohla vůbec něco naučit, protože postrádá zrak, sluch i řeč. Navzdory počátečním nezdarům a překážkám sestra Marguerite ale nakonec uspěje i díky nekonečné trpělivosti, vlastní radostné víře a ochranitelské lásce k mladé Marii. Naučí ji vlastní znakovou řeč založenou na dotycích rukou. Marie Heurtinová se díky tomu později naučí Braillovo písmo, psát na stroji, šít, plést, učila se dějepis, zeměpis a stala se z ní půvabná mladá žena. Její příběh je považován za zázrak. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (79)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Temný uzavřený syrový svět Marie, který se pomalu, těžce, proměňuje v život plný doteků, vjemů, otevřenosti a touhy poznávat jej naplno dál. Se všemi jeho krásami a těžkostmi, nadějí, vírou i smrtí. S pomocí vytrvalé a odhodlané sestry Marguerite, jež snad jako jediná v Marii vidí duši, které je možno pomoci a také svou životní cestu, se Marie stává z nezvladatelného divokého dítěte, neschopného života ve společnosti, velmi vyrovnanou, odhodlanou a obdivuhodnou dívkou, jež posouvá pohledy ostatního světa na životy hluchých a nevidomých. Film, který nevydírá a přitom jsem kolikrát musela odvracet pohled před tolika pocity, které z něj ke mně přicházely. ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Příběh slepé hluchoněmé dívky, která se naučí komunikovat se světem díky nesmírné píli a trpělivosti jedné uvědomělé jeptišky, pohladí po srdci i toho největšího suchara. Jenomže snímek i přesto, že se opírá o skutečný příběh z konce 19. století, nepůsobí realisticky a přílišné idealizování všeho, co se na plátně dělo, z filmu dělá průměrný zážitek, jež stojí za vidění asi jen kvůli brilantnímu výkonu neslyšící herečky Ariany Rivoire v titulní roli. 5/10 ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné, čo mi dokázal sprostredkovať Jean-Pierre Améris s dvomi úžasnými herečkami - Isabelle Carré a Ariana Rivoire !!! Najmä Ariana, predvádza naprosto geniálny, uveriteľný, zázračný herecký výkon, aký nemá obdoby ! Herečka určite nie je hluchoslepá, dokázala sa prevteliť do postavy so zložitým a nesmierne náročným handicapom, keď má dve postihnutia naraz, nie je len nevidiaca, ale aj nepočujúca, zároveň, o to väčší oriešok, ako ju naučiť vymaniť sa spod škatuľky divokého zvieraťa, ktoré si zoberie pod čepiec, odvážna sestra Marguerite, ktorú taktiež čaká vyčerpávajúca skúška jej doterajšieho života, ale aj stotožnenie sa so situáciou, kvôli ktorej jej nezostáva trošku viac dní života, ktoré by mohla stráviť v blízkosti svojej žiačky, Márie. Sestru si zahrala Isabelle Carré. Extrémne bravúrny a emotívny film, ktorý mi dosť brnkal na nervy, aby som si udržal suché očné kanáliky, lebo som bol toľkokrát tak dojatý, že som tomu nedokázal zabrániť. Nehanbím sa za to, lebo je to ľudské. Veľmi inšpiratívny snímok, ktorý uvedie diváka na správnu cestu, ak má nejaké problémy, tak to ešte nič nie je v porovnaní s takými ľuďmi, ako je Mária, ktorí boli, sú, a budú medzi nami, ktorých by som povedal, že je ako šafranu ! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Družka mi říkala, že prý všechny filmy nemusí být jenom o emzácích, zombiích, mutantech, šílených androidech, sadistických kanibalech nebo třeba křížencích žraloků a chobotnic. To jsem nevěděl, tak jsme si tedy pustili na zkoušku tenhle. No a moc se mi to líbilo. Pamatuju, že když jsem se už coby dítě doslechl o hluchoslepých, ta představa mi způsobila takovou malou dětskou existenciální depku. Ale dostal jsem se z toho (snad bez následků) a tenhle film je navíc spíš takový sluníčkový a hřejivý, než depresivní. No a pro šťouraly - ve skutečnosti to všechno bylo přeci jenom malinko jinak. ()

Fido 

všechny recenze uživatele

O moci slova, někdy vyřčeného, někdy znakového, někdy v hlubinách nitra ukrytého, někdy ve stromě nalezeného, někdy tvrdého, ale přesto chápavého a laskavého, vždy však láskou překypujícího. A také Slova, a to vůbec ne na posledním místě, pro nás vtěleného. Ani bych nevěřil, že takový film lze ve Francii roku 2014 natočit. Velká škoda, že hvězdiček nejde přidělit jednou tolik. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • Arianu Rivoire, která je i ve skutečném životě neslyšící, si režisér do role Marie Heurtin vybral až poté, když za ním přišla, že se zapomněla zaregistrovat na castingu. [Zdroj: Cinema] (M.B)
  • Marie Heurtinová (Ariana Rivoire) žila po zbytek svého života v Notre-Dame de Larnay u Poitiers, kde zemřela 22. července 1921, ve věku 36 let. Byla vášnivou čtenářkou v Braillově písmu a bezkonkurenční v hraní domina. Nikdy nepřestala studovat a byla průvodcem mladým hluchoslepým děvčatům, která přišla do Larnaye po ní. (sator)

Reklama

Reklama