Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Marie vypráví o dívce, která se naučila normálně žít, ač byla od narození hluchá a slepá. Tento malý zázrak se odehrál ve Francii na konci 19. století. Marie Heurtinová se narodila nevidomá a neslyšící a ani ve čtrnácti letech není schopná komunikovat se svým okolím. Její otec je skromný řemeslník, svou dceru miluje a navzdory doporučení lékaře, který jej přesvědčoval, že je slabomyslná, nedokáže Marii umístit do ústavu pro choromyslné. Ze zoufalství nakonec odveze Marii do ústavu Larnay nedaleko Poitiers, kde se řádové sestry starají o neslyšící dívky a mladé ženy. Mladá řádová sestra Marguerite, si i přes skepsi matky představené vezme toto „divoké zvířátko" pod svá ochranná křídla a dělá vše pro to, aby ji vyvedla z hlubin jejího vnitřního vězení a našla cestu jak s ní komunikovat a jak ji naučit žít. Marie se zpočátku jen brání, snaží se uniknout a křičí jako divoké zvíře. Je těžké odhadnout, zda by se mohla vůbec něco naučit, protože postrádá zrak, sluch i řeč. Navzdory počátečním nezdarům a překážkám sestra Marguerite ale nakonec uspěje i díky nekonečné trpělivosti, vlastní radostné víře a ochranitelské lásce k mladé Marii. Naučí ji vlastní znakovou řeč založenou na dotycích rukou. Marie Heurtinová se díky tomu později naučí Braillovo písmo, psát na stroji, šít, plést, učila se dějepis, zeměpis a stala se z ní půvabná mladá žena. Její příběh je považován za zázrak. (CinemArt)

(více)

Recenze (79)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pustit se do příběhu s hluchoněmou, a navíc ještě slepou, je opravdový kumšt a chce to určité osobní přesvědčení. Když se navíc tento námět povede zrealizovat do reálného filmu, tak si to zaslouží absolutní uznání a respekt. Příběh Marie se v tomto duchu absolutně povedl. Nádherný příběh plný lidskosti a životních úskalí, který dokazuje, že i ty největší životní těžkosti je možné přijmout a žít s nimi. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říci, zcela podle očekávání, pokorná služebnice Boží s hojivou čaromocí na správném místě. Jemná, hodná, skromná. Není to žádný mimořádný film, ale přednost je v jeho hluboké lidskosti. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi silný snímek, do kterého když se patřičně ponoříte, nepustí vás. Námět je sám o sobě poutavý a perfektní, ztvárnění rovněž nemá chybu a herecké výkony jsou natolik civilní a uvěřitelné, že ani nemáte pocit, že sledujete "pouhý" film. Příběh Marie nepostrádá emoce, které jsou ovšem divákům předloženy nevtíravým způsobem, což je veliké plus. Jak tu již zaznělo od jiných uživatelů - Příběh Marie není nějak zvlášť ohromující film, ale zato je velice lidský. V tom je právě jeho největší síla. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Zpočátku jsem obával, že to bude hlavně emoční ždímačka (což koneckonců nakonec byla), ale vyklubal se z toho zcela originální, vkusně udělaný film. Obě hlavní herečky jsou skvělé, aniž k tomu potřebují kdovíjaká bombastická gesta, stačí jim úsměv, pohled... to mám rád. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Temný uzavřený syrový svět Marie, který se pomalu, těžce, proměňuje v život plný doteků, vjemů, otevřenosti a touhy poznávat jej naplno dál. Se všemi jeho krásami a těžkostmi, nadějí, vírou i smrtí. S pomocí vytrvalé a odhodlané sestry Marguerite, jež snad jako jediná v Marii vidí duši, které je možno pomoci a také svou životní cestu, se Marie stává z nezvladatelného divokého dítěte, neschopného života ve společnosti, velmi vyrovnanou, odhodlanou a obdivuhodnou dívkou, jež posouvá pohledy ostatního světa na životy hluchých a nevidomých. Film, který nevydírá a přitom jsem kolikrát musela odvracet pohled před tolika pocity, které z něj ke mně přicházely. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mária nepočuje a nevidí, čiže nemá v činnosti zmysly, dovoľujúce sledovať film. Má čuch, hmat a chuť, ktoré sú nám naopak pre audiovizuálne umenie nanič. Z tohto paradoxu sa dalo niečo (všeličo) vyťažiť, ale sledujeme čisto konvenčný dojímavý film. Určite sa jedná o krásny príbeh priateľstva dvoch žien, lenže....Proste neviem, ako Máriu chápať, nedokážem sa do jej kože vcítiť a réžia sa o to nijakými formálnymi prostriedkami nesnaží. Ako Mária chápe, že sa volá Mária, respektíve ako dokáže pochopiť, že niekto sa nejako volá? Viac by ma zaujímal tento proces učenia a možno jej reakcia na niečo také, že práve zistila, že jej osobnosť má pomenovanie. Takýchto momentov je vo filme viacero, už len spomeniem návštevu cintorína a hladkanie kríža. Film je príliš zjednodušujúci, ale ako príbeh priateľstva, ako som spomínal, funguje. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, ale nemôžem dať maximim. Závažným a do očí bijúcim nedostatkom je veľmi neobjektívne, súčasným modernizmom zdeformované ponímanie kláštorného prostredia. Alebo vari je to príbeh zo súčasnosti? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kterak jedna řeholní sestra místo zahradničení zkoušela navázat vztah s hluchoslepou dívkou. Řekl bych, že to není nic snadného ani v současnosti, natož tu cestu najít sama na konci 19. století. Film stojí na soustředěných hereckých výkonech i precizní režii. Snad jen poslední záběr tlačí trochu moc na pilu, ale budiž to filmu odpuštěno. Jinak je totiž po všech stránkách výborný (90%). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zázrak, který se odehrál ve Francii na konci 19. století, vzkřísil režisér Jean-Pierre Améris ve svém filmu Příběh Marie, jenž právě přichází do českých kin, ověnčený festivalovou cenou z Locarna. Média příběh Marie Heurtinové srovnávají s osudem rovněž hluché a nevidomé americké spisovatelky Helen Kellerové, jež přesto vystudovala univerzitu, v Braillově písmu napsala několik knih a získala prezidentské vyznamenání.Na rozdíl od mezinárodní proslulosti Kellerové však „případ Heurtinová“ nebyl příliš známý ani ve Francii. Dívka, která od narození neměla zrak a sluch, dospěla bez schopnosti komunikovat s okolím. Otec ji však vzdor pochybám lékařů svěřil jeptiškám, které se staraly o postižené mladé ženy. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné, čo mi dokázal sprostredkovať Jean-Pierre Améris s dvomi úžasnými herečkami - Isabelle Carré a Ariana Rivoire !!! Najmä Ariana, predvádza naprosto geniálny, uveriteľný, zázračný herecký výkon, aký nemá obdoby ! Herečka určite nie je hluchoslepá, dokázala sa prevteliť do postavy so zložitým a nesmierne náročným handicapom, keď má dve postihnutia naraz, nie je len nevidiaca, ale aj nepočujúca, zároveň, o to väčší oriešok, ako ju naučiť vymaniť sa spod škatuľky divokého zvieraťa, ktoré si zoberie pod čepiec, odvážna sestra Marguerite, ktorú taktiež čaká vyčerpávajúca skúška jej doterajšieho života, ale aj stotožnenie sa so situáciou, kvôli ktorej jej nezostáva trošku viac dní života, ktoré by mohla stráviť v blízkosti svojej žiačky, Márie. Sestru si zahrala Isabelle Carré. Extrémne bravúrny a emotívny film, ktorý mi dosť brnkal na nervy, aby som si udržal suché očné kanáliky, lebo som bol toľkokrát tak dojatý, že som tomu nedokázal zabrániť. Nehanbím sa za to, lebo je to ľudské. Veľmi inšpiratívny snímok, ktorý uvedie diváka na správnu cestu, ak má nejaké problémy, tak to ešte nič nie je v porovnaní s takými ľuďmi, ako je Mária, ktorí boli, sú, a budú medzi nami, ktorých by som povedal, že je ako šafranu ! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Družka mi říkala, že prý všechny filmy nemusí být jenom o emzácích, zombiích, mutantech, šílených androidech, sadistických kanibalech nebo třeba křížencích žraloků a chobotnic. To jsem nevěděl, tak jsme si tedy pustili na zkoušku tenhle. No a moc se mi to líbilo. Pamatuju, že když jsem se už coby dítě doslechl o hluchoslepých, ta představa mi způsobila takovou malou dětskou existenciální depku. Ale dostal jsem se z toho (snad bez následků) a tenhle film je navíc spíš takový sluníčkový a hřejivý, než depresivní. No a pro šťouraly - ve skutečnosti to všechno bylo přeci jenom malinko jinak. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, dobře zpracovaný. U mne byl vážným kandidátem na 5*, ale po velkém očekávání, jsem jím tak trochu zklamaná. Něco totiž tvůrci vůbec nezvládli: Tohle že bylo klášterní prostředí v závěru 19. století? Směšné! Mně to připomínalo spíš nějakou současnou charitativní organizaci, která nemá s katolickou církví nic společného! Že by se inspirovali v dnešních liberalismem prolezlých klášterech? - - - Více o skutečné Marii Heurtinové a o vzniku filmu zde: http://www.invarena.cz/?p=19051 Podle mého názoru film s podobnou tématikou http://www.csfd.cz/film/7199-divotvurkyne/prehled/ z roku 1962 vychází ze srovnání o dost lépe! ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Příběh slepé hluchoněmé dívky, která se naučí komunikovat se světem díky nesmírné píli a trpělivosti jedné uvědomělé jeptišky, pohladí po srdci i toho největšího suchara. Jenomže snímek i přesto, že se opírá o skutečný příběh z konce 19. století, nepůsobí realisticky a přílišné idealizování všeho, co se na plátně dělo, z filmu dělá průměrný zážitek, jež stojí za vidění asi jen kvůli brilantnímu výkonu neslyšící herečky Ariany Rivoire v titulní roli. 5/10 ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Veľmi silná káva. Smutné, priznám začiatkom trošku aj otravné, veselé, krásne :-)! Minimalistická klubofka jak ľusk, nazdar ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Tu kocúr, tu kocúr! Na mňa to nezabralo! Ďalší film pre ženy o láske a empatii. No dyť jó, když to divačky chtějí a výrobci papírovejch kapesníku sponzorují, tak ať se to promítá. Teraz vážne: Ak vynechám silný emocionálny drive, ktorý to síce malo, ale ktorý išiel mimo mňa, tak je to priemerný film so zaujímavým námetom. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Velkolepý příběh řádové sestry, která naučí hluchoslepou chovanku základní věci včetně komunikace se světem. Je to pro ní poslední poslání před neodvratnou smrtí způsobenou nemocí. Vznikne tak mezi nimi krásné pouto... "Malé" hrdinství tohoto světa aneb kam se hrabe Slepá. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nádherný lidský příběh nesoucí základní myšlenku - nikdy neztrácet naději a víru. Zdejší obsah naštěstí nezmiňuje všechny důležité informace, a to je jedině dobře. Můžete se tak nechat překvapit a v závěru filmu si krásně poplakat (na KVIFF projekci smrkali i někteří pánové). ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Úžasný príbeh o tom, že sa netreba vzdávať a aj keď niečo vyzerá beznádejne, tak stojí za to sa snažiť. Sestra Marguerite má môj obrovský obdiv, za to, že napriek toľkým neúspechom to s Marie nevzdala, a napokon sa jej podarilo prebudiť v nej edukačný impulz. Po tomto filme si už aj ja zapamätám, že nožík sa povie po francúzsky "couteau" :) Ale vážne, toto je veľmi inšpiratívny film. A niekedy mám pocit, že takíto hendikepovaní ľudia majú väčšiu snahu a záujem o edukáciu ako mnohí zdraví ľudia, ktorí sa vyhovárajú na kadejaké psychické poruchy a nemienia opustiť svoju komfortnú zónu. Pekné, a v závere veľmi smutné :( ()

Reklama

Reklama