Reklama

Reklama

vlna vs. břeh

  • Česko Vlna versus břeh (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jano Pavlík, Rudo Prekop, Vasil Stanko, Tono Stano, Martin Štrba, Miro Švolík, Kamil Varga, Peter Župník. Setkali se na začátku 80. let jako slovenští studenti oboru fotografie na pražské FAMU a do umělecké fotografie vnesli energii, hravost a nespoutanou imaginaci, která se v jejich tvorbě spojovala zejména s postupy inscenované fotografie. Vytvořili výjimečnou generaci, kterou kritici nazvali „Slovenskou novou vlnou". Jejich nepřehlednutelné dílo dodnes ovlivňuje vývoj fotografie v Čechách i na Slovensku. Jsou úspěšní i za hranicemi, mnozí se vrátili domů, aby svoje zkušenosti opět předali mladé generaci. Martin Štrba ve svém režijním debutu navštěvuje a zpovídá přátele a umělecké souputníky, přičemž rekonstruuje atmosféru doby, která umožnila zrod fenoménu Slovenské nové vlny. Něco takového se stává zřídka, o to vzácnější je, když se ve stejný čas a na stejném místě začne kumulovat a znásobovat tvořivá energie mezi lidmi, kteří sdílejí podobné hodnoty a pohled na svět. Vznikl netradiční dokument, který formálně následuje invenci, hravost, inscenační a výtvarné postupy fotografické tvorby svých aktérů. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Dosou 

všechny recenze uživatele

Pro nezasvěceného určitě méně pochopitelné Balábie tak za dvě hvězdy. Pro toho, kdo se ocitl alespoň na chvostu této komety, báječné vzpomínání za hvězd víc. V těch posraných OSMdesátkách, kdy Češi i Moravané propadali patologicko nihilistickým skepsím se z čista a jasna objevila skupina naprosto neřízených a nezřízených Slováků, která šířla tak odporný optimismus, humor a groteskní obraz naší oplakávané existence, až nás všechny srala. Ale s odstupem let si všichni plácáme po ramenou, že jsme u toho byli. Takže za milou vzpomínku a za to, že to všechno mělo smysl, nemohu jinak, než si ty čtyři hvězdy nadělit. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dokument působil od začátku velmi svižně, svěže a hravě (to už od úvodních titulků). A tak i když jsem zainteresované neznal (tedy s výjimkou Martina Štrby), nuda dlouho nebyla a já se zájmem poslouchal. A samozřejmě sledoval prostřihy na jejich zajímavou tvorbu (nebýt laik, možná bych použil i výstižnější přívlastek), vhodně doplněnou výrazným zvukem (se kterým si tvůrci dobře pohráli), popř. hudbou. Nicméně, dokumentu by podle mě bohatě stačila stopáž o délce jedné hodiny, protože po tomto časovém úseku film začal brutálně ztrácet nastolené tempo, doslova mu docházel dech a protagonisté pak spíš už jen dělali blbosti a mluvili v podstatě o ničem (takže na tu nudu nakonec bohužel došlo). Ale rozhodně oceňuju, že jsem dokázal dlouho udržet plnou pozornost u dokumentu, jehož téma mi jinak absolutně nic neříká a nezajímá mě. Za to dávám palec nahoru a slušné 4* navrch. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kolekce zajímavých fotek, které jsem si neměl čas prohlédnout. Zkrátka film galerii nenahradí. K tomu spousta rozhovorů a historek, které možná dávají smysl těm, co u toho byli. Prostě jako když sledujete cizí home video plné interních narážek, které nechápete. Přidanou hodnotu měly asi tvořit hudba a záběry z vlaku. A já se čím dál víc nudil... ()

Admirall 

všechny recenze uživatele

Je úžasné sledovať absolútnu otvorenosť protagonistov a niet divu - spovedali sa predsa súputníkovi a režisérovi filmu, ktorý bol kedysi ich spolužiak. Vytiahol z nich teda celkom cennné zaujímave, niekedy až dojemné myšlienky či situácie. Na druhej strane to, že sa režisér a sociálny herci, ako ich nazýva Nichols v úvode do dokumentárneho filmu, poznajú môže pokaziť dojem a to hlavne tým, že človeku, ktorý počuje o slovenskej novej vlne vo fotografii prvý krát, mená a postavy filmu nemusia nič hovoriť. Ja som teda očakával na úvod nejaké hlbšie oboznámenie sa kto je vlastne kto. Režisér, keďže ich poznal už z čias FAMU, to zrejme nepokladal za dôležité, ale mne to tam chýbalo. Každopádne, film je vizuálne zaujímavý, fotografie sú úžasné a je to točené takým zaujímavým štýlom. Ako dokumentárny debut veľmi dobré! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Dokument byl točený na fotoaparát. (Zdroj: Hospodářské noviny). (hippyman)

Reklama

Reklama