Reklama

Reklama

Dědicové

(festivalový název)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film vypráví příběh etnicky smíšené třídy na francouzské veřejné škole, kde jsou rozdílnost, shodnost i požadavky předpisů výzvou jak pro studenty, tak pro učitele. Ve snaze třídu stmelit a přetvořit ji k zastávání ideálů francouzské republiky se vyučující Anne Gueguen (Ariane Ascaride) rozhodne přihlásit třídu do projektu-soutěže s tématikou šoa. Tento projekt přináší nutnost spolupráce i sdílení společné cesty k pochopení nebezpečí, které představuje rasismus... (Dny Frankofonie)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (2)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slavný snímek Panu učiteli s láskou se dá označit za idealistický. Film, který chce věřit tomu, že pedagog plný ideálů a odhodlání dokáže zdánlivě nemožné. Přesto, že se s ním neztotožňuju a tam, kde se snaží vyvolávat katarzi, vyloudí na mé tváři spíš úsměv, cítím z něj autenticitu a vášnivé zaujetí. Dědicové vzbuzují spíš pocit státní zakázky. Dílka objednaného Ministerstvem školství a osvěty s cílem stmelit třídní kolektiv a vzbudit v potomcích imigrantů pocit sounáležitosti s francouzskou společností a snažit se jim předat poselství francouzského republikánství. Tam, kde hořké drama Mezi zdmi ukazuje depresivní a beznadějný obraz nezačleněné a demotivované problémové mládeže z chudých pařížských předměstí, nabízí Dědicové jednoduché a až příliš snadno fungující řešení. Kdyby trpělivou, houževnatou prací dokázala učitelka vedle dvou třídních premiantů postupně strhnout osm až deset dalších studentů, vypadalo by to hodnověrněji. Tady jsme ale, jak je to ostatně u podobných dílek obvyklé, svědky zázračné transformace celé třídy. Mám opravdu věřit tomu, že žákům, kteří v lepším případě vypadají, že skončí jako nezaměstnaní a bezdomovci, v horším případě jako posila organizovaného zločinu a džihádistických teroristických organizací, stačí tak malý impuls k proměně? Že dívka, která svým přístupem musí běžného pedagoga dohnat k sebevražedným myšlenkám, o chvíli později přednáší projekt se zanícením hodným Rosy Luxemburgové bojující za německý proletariát? Dědicové jsou vhodní ke školnímu představení, kde si pedagogové udělají čárku a studenti je budou buď ignorovat, nebo se mu budou vysmívat. Jediné pozitivum vidím v přítomnosti řady nadějných mladých herců, které bych rád viděl za pár let v nějakém filmu s lepším scénářem, kterému bych mohl věřit. Celkový dojem: 35 %. ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Film "Dědicové" je ve své podstatě idealistický. Přesto není prázdný bez emocionality, nezastírá problémy ani realitu, která je v mnoha případech těžká. Přesto dává naději, staví na zobrazení ideálů sekulárního státu a "liberté, égalité, fraternité" pro všechny. Velmi aktuálně spojuje problém rasismu a extremismu, který nemizí a jako se projevil v minulosti, tak prorůstá neustále. Vedle otázek (často nezodpovězených), které film klade, a obrazů problémů, které ukazuje, především film působí svojí optimistickou vírou v lidstvo, vírou v to, že hrůzy je třeba připomínat, aby se jim tak předešlo - vlastně tak leitmotivem filmu je především text Buchenwaldské přísahy, která filmem zní. ()

Reklama

Galerie (27)

Reklama

Reklama