Reklama

Reklama

Zámek ve Švédsku

  • Francie Château en Suède (více)

Obsahy(1)

Film vznikl podle hry slavné francouzské spisovatelky Françoise Sagan „Hrad ve Švédsku“. Student (Jean-Louis Trintignant) přijíždí na pozvání švédské rodiny k nim domů na odlehlé místo. Je zima, hostitelská rodina bydlí na hradě, který je celý obklopen sněhem. Návštěvník pomalu poznává jednoho člena podivné rodiny po druhém. Seznamuje s majitelem zámku Hugem (Curd Jürgens), jeho ženou Eleanore (Monica Vitti), která se mladíkovi začíná líbit. Domácnost s nimi sdílí velmi zvláštní a inteligentní bratr Eleanor Sébastien (Jean-Claude Brialy) a Hugova sestra Agathe (Suzane Flon). Poslední členkou domácnosti je Ophélie (Françoise Hardy). Hrad je opředen řadou záhad, jednou z nich je i to, co je vlastně Ophélie zač. (Snorlax)

(více)

Recenze (10)

andrii 

všechny recenze uživatele

... bez známek nepřízně přízně, nižších vrstev. Salonky laskonkových person ukládají k ledu oči svědků kratochvilných her. Nešidí pavučiny starých časů. Když přijde na to, goticky se ohradí, červánkovým vějířem. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zámek ve Švédsku je taká komedie plná omylů, řeklo by se. Někdo místo člověka otráví psa, jiný se přestrojuje za strašidlo. Šlechtici se mezi sebou hádají, dělají si naschvály a každý tak trochu bojuje o to své štěstí. Jenže já tyhle ty komedie o lidech, kteří se nudí a z přemíry času vymýšlejí hlouposti moc nemusím. Třeba zrovna pasáž s připravovanou otravou a toho, co se dělo po ní, je výborná. Jenže takových je málo. Většinou divák jen sleduje neustálé štěbetání a rozpravy všeho druhu. Samotná lokace totiž časem přestává stačit a zámek je vytěžen do maxima. Nebo že by naopak? Že by z něj mohli vytěžit víc, když je zámek zámkem a vše se pořád odehrává ve dvou, třech místnostech? ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Extravagantní nuda. 1)  Snaha o originalitu a ujetost je chvílemi lehce zábavná, pak ale sklouzává do nudy a to navzdory zajímavému námětu. Jako divadelní hra to možná vypadá lépe, těžko říci. "Vtipným" scénkám jsem se nezasmál ani jednou._____ 2)  30letý Jean-Claude Brialy (seladon Sébastien) nepostrádal jisou přitažlivost, i když na 33letého Jeana-Louise Trintignanta (návštěvník Éric) v tomto směru neměl. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zabsurdnělé gotické drama připomínající Agathu Christie či evropský historický román 19. století je v ironizujícím posunu také poněkud blízké poevské poetice a jejím zfilmovaným verzím. Poněkud samoúčelné, ale stále profesionální a kultivované. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Pomalý rozjezd, ale od určité okamžiku je zámek rodiny Falsenů centrem modro-žlutého (barvy švédské vlajky) humoru nebo snad francouzské-italského.. Film měl být natáčen v Jugoslávii Je poznat divadelní původ filmu.  Herecké obsazení výborné, část dialogů rovněž. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama