Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Recenze (214)

verbal 

všechny recenze uživatele

No konečně, kurva! Další naprosto jasná pětikule z voleje na sebe nechala čekat skoro měsíc a já už v tom utrpení s podivnýma sračkama málem ani nedoufal. A nedoufal jsem ani v momentě naprosto poctivého nákupu v mém oblíbeném éšopu Zátoka pirátů. Zrovna likvidují sklady, tak prý „daunloud, vole, máme akci“! No nekupte to za ty prachy, i když očekáváte unylou politickou kravinu o nahánění komančů v Holém údu padesátých let a ten Plej mačkáte jen ve snaze pomoci si od insomnie. Och, jak jsem se předjímavě mýlil! Ono se to nakonec zvrhlo v jedno z nejlepších životopisných dramat, na kterých kdy mé kritické oko spočinulo. Famózně zahrané, skvěle zrežírované, naprosto záživné, vtipné, strhující, charismatické, se Cíkej Lujím v roli, v jaké už ho asi neuvidíte, a úchvatně zmrdskou Helenkou Mirenovou, ani chvilku nudné, zajímavé, dokonale natočené včetně předělaných slavných filmových scén a famózně zahrané… Aha, tak to už jsem říkal, abych se z těch superlativů neposral, že! Samozřejmě režisér je zkurvený komunista, scénárista zasraný bolševik a všichni ti vynikající herci agenti KGB, ale i tak jsem si skoro přál, aby to neskončilo, a když už se stalo, bylo to jako bych se po dvou hodinách bezuzdných prasáren dokonale vycákal na katalogové kozy exkluzivní MILFky, měl jsem strašnou chuť na třešně, na dvojitého Brežněva s Husákem před vládním Antonovem, obnovit svůj pionýrský slib, nabít Auroru a vystřelit na Zimní palác. Opět by mě samozřejmě ani ve snu nenapadlo snižovat nesporné nekvality některých místních kolegů, ale svůj objektivní názor naštěstí pořád svobodně vyjádřit můžu. A ten zní, že kdo tomu dá méně než čtyři, je …….. ………! Za ty tečky si můžete dosadit kteroukoliv z následujících výstižných charakteristik v genderových variantách dle libosti – Hloupý buzerant, sebestředný pičus nebo zakomplexovaný kokot. Pokud by si některá nevěděla rady s tím kokotem, ať mi napíče nějakou milou zprávu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch malých velkých oskarových filmů. A škoda, že zrovna Trumbo se k nám do kin nedostal. Přitom se jedná o poctivé životopisné drama, které ještě k tomu čerpá ze světa Hollywoodu, což je samo o sobě zajímavé. A ještě k tomu nabízí naprosto parádní herecký výkon Bryana Cranstona, kterého jsem předtím ani neznal. Mohlo být těch překvapení víc? Podle mě ne. Pro mě je Trumbo po shlédnutí zaručeně největším filmovým překvapením v celé sekci Oskarů. Člověk od takového filmu neví, co čekat a pak jde spát s čistou duší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $7,857,741Tržby Celosvetovo $12,173,423▐ Zaujímavá etapa z Hollywoodu, keď sa išlo po krku komunistom. Niekdajší ospevovaný scenáristi dostávajú útrum, je pozoruhodné ako sa s tým vysporiadajú. Určite strhujúce udalosti, herecky zvládnuté, hlavne Cranston fajn, dramatizácia v norme, je to podané skôr v takom ľahšom podtóne, čo je pod taktovkou skôr komediálneho režiséra Jay Roacha očakávané, zvládol to. /70%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že v tak krátkém časovém údobí dostane mimo bratrů Coenů nápad natočit film na téměř totožné téma i Jay Roach, dokonce se shodují i ve stylizaci do estetiky klasického Hollywoodu. Oba filmy se však zásadně liší v žánru - Ave, Caesar! je tradičně ujetá komedie bratrů Coenů a zároveň pocta dané filmové éře, kdežto Trumbo je klasické biografické drama, byť s častými komediálními prvky. Jedna z temnějších stránek historie USA, tedy mccarthistický hon na čarodějnice a coby leitmotiv legendární nechvalně proslulá černá listina (na které bylo nejdříve 10 a později stovky osob - zejména scenáristů, ale i herců, režisérů atd.), kterou vytvořil Výbor pro neamerickou činnost, má dle mého soudu svůj umělecký vrchol ve snímku Martina Ritta Na černé listině s geniálním Woody Allenem v hlavní roli, ale i přesto je životopisný snímek o Daltonu Trumbovi velmi cenným příspěvkem k reflexi Ameriky a její historie. Formálně film sice nedosahuje absolutního uměleckého patra, chvílemi je to až moc nasládlé a chybí cokoliv nadstandardního (řekněme překvapivá střihová skladba, výraznější hudební složka, změny dynamiky atd.), ale hodně zachraňuje Perníkový táta Bryan Cranston a jeho herecké umění, stejně jako opravdu povedený casting a zapojení autentických dobových záběrů v kombinace s trikovými montážemi dotvářející dobový materiál. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kúpili sme gorilí kostým. Radi by sme ho použili.“ Nie je to moja šálka kávy, ale prekvapivo ma to bavilo viac, než som čakal. Od vymaznanej retro atmosféry, cez dobrých hercov (v čele s Cranstonom nominovaným na Oscara a tým jeho kov režúcim hlasom), až po silný scenár, v ktorom by sa mohli nájsť aj ne-komunisti. Najviac ma ale Trumbo bavil vo „filmových“ okamihoch (úbohý John Wayne a naopak skvelý John Goodman ako brutálny producent mega-sračiek, ktorého nebude nikto sr*ť, ale super bol i Kirk Douglas). Každopádne, Jay Roach by sa mal predsa len radšej vrátiť k sérii Austin Powers. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Film, který z vás málem udělá komunistu. To nejlepší na něm však je, že mu je vaše politická náklonnost naprosto u zadku. Je to prostý příběh muže, scenáristy, který do poslední chvíle bojoval zato, aby mohl dělat, co ho bavilo. Jednoduché, obsáhlé, skvěle zahrané a ještě lépe napsané. Co se studené války týče, mnohem raději doporučím Trumba, než zoufale nudný Most Špiónů. 8/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po GUN CRAZY a BIG JIM McLAIN mi přišlo příhodný navázat tímhle. Za mě zatím doposud to nejlepší na téma mccarthyismu, zde v příběhu brilantního scénáristy, který skončil na černý listině, léta se pak musel ponižovat a živořit. Je to tu hlavně "přehlednost" a výborní herci, čím TRUMBO perlí, předně Cranston. Zvlášť zajímavý pro všechny fandy dějin USA a Hollywoodu, i vzhledem k angažmá osobností jako byl Wayne, Nixon nebo Kirk Douglas. Jaká je spousta biografií poloviční nuda, tohle vůbec. 9/10 "We can pledge not to fall prey again to the dangerous power of fear or to the impulse to censor, even if that pledge is really only a hope." (Writers Guild of America) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kongres zapomíná na maličkost zvanou 1. dodatek." Jako světově proslulý filmový znalec si dovolím oznámit, že jsem jméno Dalton Trumbo dosud neslyšel a jsem si jistý, že už na něj nikdy nezapomenu. A nejde o to, že napsal nejvíc scénářů ve vaně, čímž mi byl sympatický. Mnohem víc je totiž to, že stál za svými názory na dělbu zisku a proto byl komunista. Takže já jsem taky komunista? No to je fór. Sláva demokracii. Nicméně děkuji Sněmovnímu výboru pro neamerickou činnost za to, že řádně pohonil ty čarodějnice a já jsem si mohl užít trochu toho mccarthismu. Jen ten John Wayne u mě trošku klesl, ale Kirk Douglas, Otto Preminger a zejména baseballový magor Frank King si u mě docela šplhli. A nyní mne omluvte, jdu si pustit film Vrah močálu, abych zjistil, jak to dopadá, když je nejlepší postavou filmu močál. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi čistá práce. Až moc čistá. Banálně kvalitní film, který komplexní a složitou dobu představuje jako jednoznačný černobílý souboj hodných a zlých. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston byl určitě úchvatný, pravý Trumbo určitě ještě víc, doba, ve které se to odehrávalo, strašná, film je určitě dobře natočený, ale nevím proč, když všechno skončilo, měla jsem pocit, že jsem něco nedostala, jako bych přeskočila nějakou scénu, která by to pro mě všechno završila. Možná že tenhle pocit přejde, až si pustím Trumbův životopis (tedy ten „neumělecký“). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Do teď jsem o existenci nějakýho Daltona Trumbo neměl ani ponětí, takže jsem ani moc nevěřil tomu, že životopisnej film o něm se mi bude kdovíjak líbit. Ale hned od začátku mě to chytlo a 2 hodiny utekly jako voda. Našly se tam teda i nudnější chvíle a navíc mám doslova alergii na sestry Fanningovy, takže když se ve druhý polovině na scéně objevila Elle Fanning a začala tam ze sebe chrlit nějaký hesla z volebního programu pirátský strany, tak mě to moc nepotěšilo. Naopak mě potěšil John Goodman v pro něho dost typický, i když teda jenom vedlejší roli. K tomu sympatická Diane Lane a skvělá záporačka Helen Mirren. Film má momentálně hodnocení 80% a to podle mě odpovídá. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Trumbo patří do skupiny snímků, ve kterých si Hollywood takzvaně nastavuje zrcadlo - vrací se do minulosti a líčí příběhy postav, které z Hollywoodu udělaly slavnou továrnu na sny. Tentokrát připomíná obtížnou situaci levicových umělců na přelomu 40. a 50. let, kteří byli obviněni z komunistického spiknutí, souzeni a zbaveni možnosti veřejně působit. Trumbo patřil k nejslavnějším scénáristům své doby a lze ho považovat za jednu z nejvýznamnějších obětí McCarthyovského honu na čarodějnice. Snímek má dvě velká plus - hereckého chameleona Bryana Cranstona, kterého bude většina diváků nejspíš znát jako Perníkového tátu ze seriálu Breaking Bad. Ve složitých dramatických úlohách se cítí Cranston jako ryba ve vodě a celým filmem prochází jako absolutní suverén. Druhým kladem je scénář, který by, myslím, pochválil i sám velký mistr pera Trumbo. Jsou v něm obsaženy všechny emoce - na náležitých místech umí dojmout, jinde vzbudit napětí a na dalších zase rozesmát. Za zmínku stojí John Goodman v malé, ale nepřehlédnutelné roli šéfa studia zabývajícího se výrobou těch nejbrakovitějších filmů, který se po veřejném zatracení rozhodne vzít Trumba pod svá ochranná křídla (nikoliv zadarmo, pochopitelně). K filmu mám jen dvě připomínky - Hollywood má rád velké příběhy a velké postavy. Trumbo tyhle požadavky splňoval. Byl králem mezi tehdejšími scénáristy, disponoval značným majetkem, a to mu zaručovalo, že ať se děje, co se děje, nikdy nespadne až na dno. Méně známé oběti tehdejší kampaně takové štěstí neměly. Za druhé pro ty, kteří by rádi srovnávali s paralelně probíhajícími represáliemi ve východním bloku: přes nepopiratelně odpudivý charakter perzekuce v Americe nikdy ani vzdáleně nedosáhla takového rozměru jako na Východě, kde stát představoval prakticky jediného zaměstnavatele a kontroloval všechny sféry života. Celkový dojem: 80 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Druhá polovina mi přišla výrazně zábavnější než první, protože se tam vedle politiky víc řešilo i Trumbovo psaní (a rodinné problémy, které mě až tak nebraly) a jeho z nouze spojení s producenty béčkových filmů i návrat do první ligy s Kirkem Douglasem a Otto Premingerem přinesly několik vtipných momentů. Bryan Cranston očekávatelně výborný, Heddu Hopper v podání Helen Mirren člověk s potěšením nenávidí a překvapil a potěšil Louis C.K. ve výrazné vážné roli. Kolem a kolem solidní životopisné drama. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chcete o mně v novinách napsat, že jsem komouš? Lidi, co choděj na mý zasraný filmy, neuměj číst!“ Jak bych mohl nefandit hned od první minuty někomu, kdo napsal původní scénář k Prázdninám v Římě? Tím trochu narážím na fakt, že ti diváci, co viděli některé filmy dle Trumbova scénáře či prostě znají souvislosti a osobnosti, které jsou zde nějak použity, si projekci užijí (nej)více, ale na druhou stranu, snímek podle mě může (za)bavit úplně každého. Ostatně, nejde zde jen o scenáristy a kinematografii jako takovou, nýbrž hlavně o ty prasárny, co se v USA svého času děly a měly tak fatální dopad na životy mnoha lidí. Příběh mi přišel natočený bohužel docela rutinně, ale ani tento fakt nic nemění na nenudícím ději, závažnosti tématu, občasném humoru/vtipných narážkách a kvalitních hereckých výkonech (krom představitele Trumba jsem si nejvíc užíval Helen Mirren, která si svou megeru střihla s nevýslovnou chutí). Celkově hodnotím slušnými 4*. „Trumbo?“ - „Ano?“ - „Máš telefon.“ - „Kdo volá?“ – „Nějakej cvok. Tvrdí, že je Kirk Douglas.“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Obsah a forma musí být v souladu. A pokud je život románový, je i film, který ho ztělesňuje, přitažlivý a často i nadčasový. Rýsují se tu také nikoliv nevábivé asociace na normalizaci a Chartu 77. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Výpovědní hodnotou určitě úctyhodný a významný zářez do pažby kinematografie posledních let, avšak výrazovými prostředky a nevyrovnaným tempem je ten film těžko stravitelný, asi stejně, jako filmový bručon/morous v podání prvotřídního Bryana Cranstona. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"I am Otto Preminger, the director.". Týpek, ktorý naštartoval návrat skutočného mena scenáristu Daltona Trumba späť do filmových titulkov. Na plátna kín. Tam, kde vždy patril. Po rokoch skrývania sa za falošné identity, po (skoro) roku väzenia. Odvážlivcov, akým je Preminger, a zďaleka sa to netýka len pomoci Trumbovi, bolo vždy ako šafranu. Kiežby dnešný nielen americký film mal čo najviac takých osvietených a skutočne nebojácnych režisérov. A scenáristov ako Trumbo. Systému navzdory. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O slobode prejavu názoru na politickej scéne a arogancii moci, ktorá dokáže ovplyvniť nejeden ľudsky život, bez ohľadu nato, v akej spoločnosti sa pohybujete. Dnes už je to samý hlupák v obleku bez hodnôt, morálky či inteligencie ala Matovič, ktorý robí zo seriózneho problému šaškáreň. Bohužiaľ, systém mu to dovoľuje, no omnoho väčší idiot je ten, čo začiarkol jeho meno na kandidátke (hanbím sa za každého Slováka čo ho volil). Pred “pár” desiatkami rokov, by skončil ako posledná čarodejnica. Trumbo, chvála Bohu hrobárovi z lopaty ušiel, čo sa nedá povedať o JFK, ktorý bol za svoje presvedčenie picnutý vzduchovkou do gebule. Nikto by za svoj názor nemal byť prenasledovaný, bez ohľadu nato, v čo verí. Otázka však znie, akú volí formu prejavu svojich myšlienok. To je už iná “kapitola” .. Toto sa skrátka z politickej scény vytratilo. Niekedy je to strašná hanba, pozerať na tých jedincov, ako ojebávajú v priamom prenose. ()

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama