Reklama

Reklama

Uprostřed turistické sezóny jsou na francouzské Riviéře postupně zastřeleni tři muži. Případem je pověřen inspektor Carella, který se při vyšetřování setkává se svou bývalou přítelkyní. Nic nenasvědčuje tomu, že by vraždy spojoval nějaký motiv. Ale řádění neznámého vraha pokračuje. Vyšetřování zavádí Carellu do hluboké minulosti obětí... Bez motivu je druhým filmem francouzského režiséra Philippa Labroa. Šťastně sáhl po známé předloze amerického spisovatele Ed McBaina a jeho slavném detektivovi Carellovi, jehož výraz charismatický Jean-Louis Trintignant dokonale naplnil. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď sa niečo volá Bez motívu, tak je jasné, že sa to tak bude dlho tváriť, ale nakoniec sa motív ukáže v plnej kráse a bude pádny. Pokiaľ má množstvo divákov radosť, že sleduje francúzske giallo, tak mne Bez motívu jeho prvky iba pripomínal. Nejedná sa o nič dusné, s napínavými scénami, ako sme zo spomenutého subžánru zvyknutí. Tu mám skôr pocit, že ak by sme vymenili Trintignanta za Poirota, sem tam trúsiaceho nejaké hlášky, na veci by to nič nezmenilo, film by možno ešte niečo získal. Bez motívu je totiž klasická krimi, berúca sa nesmierne vážne v každom momente. Takže klady určite krásne ženy a prostredie, mínusy fakt, že všetko ostatné je priemer, vrátane nijak extra zaujímavého, tuctového rozriešenia. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Souhlasím se Snorlax a jen dodám že nejen ve Francii, ale především na Apeninském poloostrově. Obsazení v čele s poněkud tajemným Trintignantem (v dabingu Eduarda Cupáka), mladou Antonelli bylo dobře zvolené, hudba slušná (ale zase nic mimořádného), film z hlediska napětí a dynamiky nepříliš řvoucí, režie byla trochu statická, film celkově občas docela těžkopádný, nastavení v malebném přímořském letovisku Nice, podle mě a na svůj druh filmu, nebylo řádné využito - bohužel..Řekl bych že to byla dobrá podívaná, co měla tendenci se zlepšovat, ale ne dost. Suma-sumárum: slušné, ale nic víc. Nezapomenutelné chvíle; vražda v bazénu ve zpomaleném záběru. ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

Tohle se příliš nepovedlo. Chci říci: Když se ze sošnosti a odtažitosti stává prkennost, většina hereckých výkonů čpí odérem trapnosti a mysteriózní nádech mění se v nechtěně komické vsuvky, něco není v pořádku. Sans mobile apparent je tudíž snesitelné hlavně díky tradičně spolehlivému Jean-Louis Trintignantovi. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Pomalé rozvazování šátku na očích. Vinni bez trestu? Ani omylem! Další na řadě. Na programu: Vražda. Mám tě na mušce. Motiv v éteru bezradnosti. Motiv bez tváře. Motiv jako Ariadnina niť. Sestavit kresbu případu a definovat rysy pohnutek nebude jednoduché. Indicie na pracovním stole rozevřené. Sedmička nenáviděných na seznamu, sedm portrétů ďábelských na plátně. Slunné Azurové pobřeží skropené krví beze stop, vendetou bez jména, obmotáno vláknem záhadného snipera, siluetou zla. Rozsudek spolykaných slz rozviklané, kvílející minulosti. Divadlo ponížení jako základní stavební kámen, jako spínač zkalený do ruda. Minulost ťala do živého hledáčku zlosti, vysáté části bytosti. Čistá práce, bezchybná trefa. Přesný, přímočarý, charismatický inspektor ze žurnálu uhlazeně dedukční drsné detektivní školy, Jean-Louis Trintignant to má "ve voku." ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

Všetko tu už je napísané, tak ja sa už len pridám k oslavným ódam na tento film. Táto kriminálka mi fakt sadla, vraha som tipoval niekoho celkom iného. Pekná hudba, kamera, Nice je ozaj pekné mesto. A pochváliť musím aj skvelý predrevolučný cz dabing, predpokladám že z Barandova. Jediné čo sa mi nepáčilo bol výkon hlavného komisára Jean-Louis Trintignanta. No možno sa až moc vžil do svojej role. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Julie si ve svém bytě hraje s hračkou, známou v sedmdesátých letech jako Space fidgit. Dnes už není prakticky k sehnání, dochovaly se velmi vzácně. (nocturne)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach francúzskeho mesta Nice. (dyfur)
  • Zbraň použitá střelcem je francouzská samonabíjecí malorážka „Unique X-51 bis“ zbrojovky MAPF. Malorážky tohoto typu byly skutečně vybaveny již v základu závitem pro tlumič. (nocturne)

Reklama

Reklama