Reklama

Reklama

Sekai kara neko ga kietanara

  • Japonsko 世界から猫が消えたなら (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Mladý poštár (Takeru Sató) umiera. Má neoperovateľný zhubný nádor na mozgu a ostáva mu len pár dní. Znenazdajky ho navštívi Diabol, ktorý vypadá navlas rovnako ako on sám a ponúkne mu žiť o deň dlhšie. Podmienkou za túto výmenu je zriecť sa niečoho svetského, bez čoho sa v každodennom živote normálne nezaobišiel. Ked však zistí, že ho nespoznávajú ľudia, na ktorých mu najviac záležalo, akoby do ich životov nikdy predtým nepatril, uvedomí si, že musí ponuku od Diabla prehodnotiť. (sochoking)

(více)

Recenze (13)

JFL 

všechny recenze uživatele

Trailer (který už bohužel studio stáhlo z netu a který obsahoval záběry noční kamerou do sálu plného plačících diváků) nelže, tohle je totální doják. Dokonce i srdce zapšklého filmového cynika roztálo, záhy začala cukat brada a minimálně třetinu stopáže do závěrečných titulků už to bylo přes slzavý závoj. Co si budeme povídat, určité filmy chtějí konkrétní věk. Stejně jako na Wenderse či Tarkovského má člověk ideální dispozice coby rozervaný teenager na prahu dospělosti, na sentimentální filmy, které by v mládí sepsul jako plytkou ždímárnu emocí, musí zestárnout a něčím si projít. "If Cats Disappeared from the World" je adaptace stejnojmenné knihy filmového producenta Genkiho Kawamury, který právě coby spisovatel je v Japonsku enormně populární. Film perfektně zúročuje Kawamurovu cinefilii a sečtělost, které pak nenásilně přenáší do skvělého vyprávění, jež dýchá autenticitou, jaká se v dnešní prefabrikované a uniformní japonské popkultuře zřídka vyskytuje. Film se na rozdíl od ostatních soudobých titulů nepodbízí mladému publiku a naopak své reference skládá z titulů, které znají lidé Kawamurovy generace. "If Cats Disappeared From the World" tak není jen velkým osobním vyznáním lásky k lásce, filmu, kočkám a životu, ale také poctou zlaté éře japonské indie kinematografie, potažmo inspirativního období tvůrčího kvasu přelomu tisíciletí v globálním rozměru, jak naznačují připomínky filmů "Hanna and Alice", "Fight Club" i "Happy Together". ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak nejako uvažujem či by tento film mohol fungovať, keby sa ho chopil nejaký americký scenárista a režisér. Pretože ten nápad je tak vynikajúci až je škoda, aby sa k tomu nedostalo väčšie množstvo divákov. Normálne uvažujem, že by som po veľmi dlhom čase napísal zase nejaké detailné dojmy z filmu aj so spoilermi vo svojom denníčku, lebo k "If Cats Disappeared From The World" by sa toho skutočne dalo napísať dosť. Najmä čo sa týka úžasnej ukážky toho, že niekedy je to, čo sme priniesli do života iným oveľa hodnotnejšie ako náš vlastný život. Pretože reálne sme vo veľkom nekonečnom vesmíre v princípe absoltúne zbytoční. No skrz rôzne veci sme schopní vstúpiť do života ľuďom, alebo naopak iní ľudia dokážu vstúpiť do života nám a zmeniť všetko, čo sme dovtedy vnímali. A môžu to byť úplné maličkosti. Aký by bol svet, keby v ňom neexistovali telefóny? Čo všetko by sa zmenilo? Čo keby neexistovali filmy? Z globálneho hľadiska by možno svet prišiel o niečo skutočne úžasné, no potom si treba skôr uvedomiť, čo všetky tieto veci dokázali priniesť nám ako ľuďom. S akými ľuďmi nás dokázali spojiť? Keby neexistovali filmy, určite by som sa nespoznal s jedným svojim kamarátom, s ktorým som sa zoznámil práve v kine. Niekedy sú práve tie maličkosti a veci okolo nás, ktoré robia náš život tak úžasný a fascinujúci. Neviem čo viac ešte v tomto krátkom komentári spomenúť. Pre mňa ide o jeden úžasný film, na ktorý tak skoro nezabudnem. A jeho momentky skutočne fungujú. Hodnotenie: A+ ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nagai ma potešil filmom After the Rain. Ale k tomuto filmu som sa odhodlával. Ono nie je zlý. Natočený je pekne, postavy sú sympatické a nekončí až tak veľmi tragicky, ako sa u podobných filmov sluší a patrí. Je podaný decentne a figuruje tu aj nadprirodzená zápletka. Hoci to nadprirodzené treba brať s rezervou. Každopádne je to ale tradičná šablóna zmierovania sa so smrťou. Vyslovene mi tam nič nevadilo, ale tých naozaj pekných scén bolo menej. Jedná línia, čo ma naozaj bavila bola tá filmová. Inak sa jedná o tradičný Japonský doják. Pre tých čo takého filmy obľubujú si môžu jednu hviezdu pridať. Aoi ten look girl next door sluší. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Japonci neumí jen podivné filmy, ale umí také natočit filmy lidské, emocemi nabité, ale přitom nikoli podbízivé. Takový je i snímek "Sekai kara neko ga kietanara", který vás dovede dostat svým pomalým tempem a citlivostí, stejně jako krásnou kamerou, ať už městskou nebo krajinnou, kdy záběry jsou místy prostě parádní. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Kvôli čomu vlastne na tomto svete žijeme? Čo nás robí šťastnými? Chvíle strávené z priateľmi? rodinu? kultúra(filmy, knihy, hudba, ...)? cestovanie? čo vlastne? Gaku sa jedného dňa dozvie, že mu ostáva posledný deň života, a že si ho môže o deň predlžovať (za podmienky, že vždy o jednu vec čo má rád príde). Načo potom v takom svete žiť? Kde by nás nič netešilo ... dosť to ale bohužiaľ pokrivkávalo, a to japonské melodrámy mám velice rád ... a Aoi ešte viacej ... ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Ač jsem od tohoto snímku očekával něco malinko jiného a o chlup více, tak rozhodně nezklamal, jedná se o hezký film o životě, smrti, přátelství a lásce. Hodně k zamyšlení vede téma ďáblovy nabídky, který zde za každý den života navíc požaduje zmizení jednoho druhu věcí z celého světa (a tu si volí sám) - stojí ztráta něčeho (ne)hodnotného za jeden den na tomto světě navíc? Zejména když se ukáže, že zmizení oné věci znamená i zmizení veškerých souvislostí, událostí a vzpomínek, které se k ní váží. Pak vás totiž nepozná ani nejlepší přítel či bývalá láska. Hudba byla taková nenápadná (stejně jako víceméně celý film), ale líbila se a sedla k tématu, kočičky samozřejmě roztomilé a hlavní kočka (Aoi) ze všech nejkrásnější a nejroztomilejší, jsem zase padal na zadek :-) Ostatně poté co se Aoi objeví v příběhu, více mne to pohltilo. Dle okolností jsem očekával pořádný doják, v mém případě se ovšem nedostavil. Ale zase závěrečná skladba stála za to. 75% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Film ma zaujal najmä názvom, tak som bol zvedavý, čo z toho napokon bude. A musím povedať, že mám z toho dosť zmiešané pocity. Film veľkou mierou útočí na emócie, no zároveň postavy vo filme pôsobia úplne odovzdane a akoby boli so všetkým zmierení. Napr. scénka medzi Láskou zmietanou dvojicou: "Vieš, čoskoro umriem", a odpoveď bez takmer žiadnej emócie: "Aha, to som nevedela"... a mnoho ďalších. Pritom mal tento film vďaka svojej originalite naozaj obrovský potenciál. No malo to kopu dobrých fáz v podobe úvah a vnútorných monológov, no zároveň to bolo akosi nedotiahnuté. Takže z tohto pohľadu mierne sklamanie. Dalo sa s tým pohrať viac, hlavne to trochu viac precítiť. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

"Kdyby ze světa zmizely kočky, jak by to změnilo svět? A kdybych najednou zmizel já, kdo by pro mě truchlil?" Plakal by jsi pro mě? "Čím je život drahocenný a nádherný. Svět je složený ze spousty nádherných věcí." Po smrti své matky se třicetiletý muž rozhodne opustit dům otce a žít nezávisle. Brzy si pořídí také kočku, ke které má velmi impozantní vztah. Velmi brzy se ale dozví závažnou informaci. Smrtelná choroba mu nedává už moc času láskyplného života. A tak začne rekapitulovat svůj život. Začne si povídat sám se sebou a přesvědčovat se nejen o smyslu života, ale hlavně jeho principu a nezbytnosti. Dojemný příběh nutí diváka zamyslet se nad sebou samým a položit si otázku. Prožíváme život v celé své velkoleposti, nebo jej promrháváme zbytečnostmi? Takto přemýšlet donutí hrdinu příběhu i jeho představa sebe samého, který mu o den prodlouží život, když se zbaví něčeho, co není nezbytné k životu. Co je vlastně skutečně nezbytné pro život? Existence nebo podstata? Smysluplný avšak velice pochmurný a smutný příběh, nad kterým by se zamyslet naprosto každý. Co dělá lidi lidmi? Jaké jsou vztahy mezi nimi? Má každý srdce na pravém místě? "Jestli zmizím z tohohle světa, nechám za sebou nenaplněné sny. Věci, které jsem nikdy neudělal, jenž za mnou zůstanou jako výčitky. Ale chci věřit v rozdíl mezi světem ve kterém jsem byl, a světem ve kterém nebudu. Klidně to může být něco nepatrného, ale i tak to bude důkaz mojí existence. Důkaz, který jsem si vybojoval, protrpěl a prožil." ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Člověk se nesmí moc rýpat v nesrovnalostech následků zmizení konkrétní věci ze světa, tam samozřejmě trhliny najdeme. Ale jinak moc hezký film o tom, co vše v životě potřebujeme a jaké by mohly být následky, kdyby něco kvůli prodloužení našeho vlatního života ze světa zmizelo. Japonci umí. 93% ()

Maysha 

všechny recenze uživatele

Dozvíte se, že vám zbývá poslední den života. Chtěli byste si prodloužit život za cenu toho, že ze světa zmizí nějaká nepotřebná věc? Ale co když s tou věcí máte vzpomínky a ztratíte tak bytosti, na nichž vám záleží? Tenhle doják vám ukáže odpověď. Snímek je natočen kvalitně v opravdu pěkném prostředí. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Silné japonské slzavé údolí, které mne však dojmout nedokázalo. Nevím, možná jsem nebyl v náležitém rozpoložení, ale to velmi vleklé tempo bez patřičně gradace plus časová rozpolcenost bylo spíše rušivé než hodné dojetí. Vše to mělo být zřejmě směřováno k otázkám života a smrti či obecně lidské existenci a taky to jediné v mé hlavě trochu fungovalo. Hezká hudba. ()

Reklama

Reklama