Reklama

Reklama

Svatý Mikuláš

  • USA St. Nicolas
Trailer 1

Obsahy(1)

Skupinka studentů FAMU točí absolventský dokumentární film o bývalém ústavu u Svatého Mikuláše. V tomto sanatoriu prý údajně bloudí duše pacientů dodnes. Skupinka studentů vedena Natálii Kocurovou tento ústav navštíví a záhy zjišťuje, že dostat se ven nebude tak snadné, jako bylo dostat se dovnitř. (oficiální text distributora)

Recenze (49)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film je NESKUTEČNÁ PECKA !!!! Šel sem z toho úplně do kolen, jak to zmákli!!! Za nicotnej rozpočet tohle??!! Neuvěřitelnýýýý!!!!! 30 min docela komedie, a pak jízda jak prase, skvěle použitý filtry, lekačky, napínavý jak prase, hudební a zvukovej doprovod , černobílý závěry ... BOMBA!!! BOMBA jak prese!!! Dokonce ještě lepší než slovenský ZLO a v to sem nedoufal !!!! 5/5, protože aktuální sračkoidní FF ze zahraničí se proti tomu můžou jít zahrabat. A to píšu smrtelně vážně, nikdy sem nikomu nelezl do prdele a kdyby to byla sračka, tak to napíšu ... ale tohle bylo neskutečný představení a jízda od poloviny ... na ty prachy... nechápu, hlava nebere!! - - Navíc je třeba hodnotit v rámci SUBŽÁNRU !!! Ne jako film obecne v jednom pytli s Titanikem a Vojínem Rayenem ...!! Jestli někdo z místních hodnotitelů kolem 3* myslí, že natočí za NIC něco stejně dobrýho, tak sežeru vlastní koule!!! Jsou to idioti ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Klukům se rozhodně nedá upřít zápal, ale použít hudbu do found footage horroru je prostě blbost. Ztrácí to na syrovosti, pocitu reálu, a intenzivnějším scénám to na napětí nepřidá. Místy hodně špatný zvuk beru jako nutné zlo každého amatérského projektu. Na druhou stranu, zdejší herecký kolektiv je docela sympatický (navíc Danča je kočka), ústav správně hnusný, a tvůrci se vytáhnou s několika zajímavými nápady ohledně strašení. Škoda jen toho absentujícího děsu. Zlo tedy opět nepřekonáno. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Zoberiem to od začiatku. Dať pred FF film krátke video, na ktorom sa v podstate nič nestalo, bolo dosť nesprávne. Scény s bitkou alebo sexom sú na začiatku FF filmu takmer vždy, takže to bolo v poriadku, aj keď to bolo nezáživné. Krátke zoznámenie s postavami bolo aspoň teda pre mňa dostačujúce. Prehliadnutie budovy na začiatku pomocou baterky sa mi tiež páčilo. Potom už začalo strašenie a tam bolo zopár scén, ktoré som vážne nechápal. Tak najprv niekto zmizne, potom je zrazu pri nich, potom už tam zase nieje. Pripadalo mi to dosť zmätené. Taktiež velká chyba ako v FF Nightlight. Ako môže niekoho napadnúť ísť spať, keď ho strašia duchovia a niekolko kamarátov sa stratilo? Ráno sa zobudia a idú ich hladať, ako keby sa nič nestalo. Scéna s lietajúcimi objektami sa tam taktiež nehodila. Masky boli v pohode a aj tá vražda, pri ktorej bola kamera na zemi bola v poriadku, pretože tam bolo aspoň trochu krvi. Velkou chybou bola hudba počas tejto vraždy. Keďže mi prídu nadávky v po česky velmi vtipné tak aj to ma pobavilo. Celkový dojem je taký lahký podpriemer. Ale určite to nezaradím do najhorších hororov, ktoré som videl. Samozrejme mám velkú radosť, že sa tu niekto o také niečo pokúša a pánovi režisérovi do budúcnosti želám všetko najlepšie, pretože toto na začiatok nieje až také zlé. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Sračkoidný český found footage horor; variácia na známy "Grave Encounters" (a stovky iných, podobne orientovaných FF počinov). Nezaujíma ma, že je natočený za pár šupiek, pretože tak je natočená väčšina debutujúcich FF shitov a až potom sa v nich ukáže kto má talent a koho film za niečo stojí. "Svatý Mikuláš" bohužiaľ nestojí ani za tých mizerných 90kč, ktoré som za neho vyhodil. Nezaujímavo spracované, chaotické nič, ktoré je audio-vizuálne odpudivé a napriek iba hodinovej stopáži nudné, nestrašidelné, hororovo nefunkčné, afektovane a nadmieru amatérsky odohraté; s (ne)hercami, ktorým som neveril ani pol písmena. Proste otupná blbosť, za ktorú sa pan Smazal môže akurát tak hanbiť. No snáď /možno sa na nej aspoň niečo priučil. Slabá 1* iba za zemi původu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je tu spousta fakt super nápadů a dobře natočených scén, na stranu druhou, na každou dobrou věc je tu hned několik kraviností a divností. Problém je bohužel to, že se jedná o podivnou mutaci a zprzněninu found footage horroru, kdy je tu v několika scénách přidán naprosto nehodící se hudební  doprovod, který bohužel nepodporuje atmosféru, ale naopak výrazně nabourává náladu "nalezené nahrávky." Na pár místech se neskutečně blbě střídá frenetické pobíhání křičení a během pěti vteřin se postavy uklidní a poklidně si sedí na zemi a samozřejmě tomu odpovídá i změna z frenetického střihu s rozházenou kamerou na naprostý klid, aneb postavy se chovají fakt divně. Takhle to zní, že jenom nadávám, ale má to spoustu dobrých momentů, jen je to bohužel blbě vysoustružené a kdyby se tvůrci vykašlali na found footage žánr a natočili to jako bezrozpočtový horor, asi by to působilo líp. Ovšem na amatérský film je to vlastně supr, takže veškeré mé předchozí hlody jsou vlastně podstatné tolik, jako statistika chlupatosti veverčích ocásků pro tání ledovců ve Švýcarsku. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Já to vlastně docela chápu - vždycky, když jsem chlastal v Jekyllu na Americký, nezřídkakdy mi jeblo taky. A tenhle film tam směle začíná... jinak celkem fajn amatérská variace na Grave Encounters, přičemž je třeba vzít v potaz, že 1) Grave Encounters nestáli za nic už sami o sobě 2) mizivé zkušenosti a nízká produkční hodnota jsou na filmu zoufale vidět. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na to, ale výsledek mě moc nepotěšil. Je fajn, že něco takového vzniklo v našich končinách a jsem za to rád a doufám, že příští počin se už vyvede lépe. České Grave Encounters, ve kterém je fatální chyba a to hudba! Hudba se tam absolutně nehodila, ta mě opravdu vytáčela. Stačilo pár "scary" zvuků a úplně by to stačilo. I zvuky mohly být taky kvalitnější a i když jde o FF horor, tak se kamery nemusely tolik třást a často je tu velká tma, takže toho taky moc není vidět. Herci se mohli lépe položit do rolí. Kdybych se já ocitl v takový situaci, rozhodně bych byl pominutější a neměl bych tak klidnej hlas. A ještě jedno rýpnutí. Při pohledu na ústav v oknech mříže nejsou, takže se skákat ze třetího patra nemuselo! :-) Na podmínky ale docela dobrá práce. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Trávil jsem víkend s omladinou na chatě a chtěla to pojmout jako horor víkend. Proč ne, řekli jsme si my staří. A tak jsme po setmění četli strašidelné příběhy z knihy a večer si pustili pár hororů. Jedním z nich bylo toto. Sám jsem to nikdy neviděl a vždy těmhle studentským záležitostem rád dávám šanci. Bohužel od dob, co jsme všichni viděli Blair Witch, kde vlastně nic strašidelného vidět nebylo, ale mohutně tu hrůzu kompenzovaly různé zvuky a roztřesená kamera, nás nic už asi nemůže tak ohromit. Skoro se zdá, že vše po tom už jsou jen více či méně povedené variace na tento legendární horor, který i leckterého dnešního teenagera donutí jít po zhlédnutí večer temným parkem hodně rychle.. :-). Opuštěná psychiatrická léčebna v lesích, to je mslím místo pro horor zvolené naprosto ideálně. Chvilkami to docela bavilo a párkrát jsem se i lekl. Škoda, že ta zápletka byla tak naivní a že partičku nehonil jen ten jeden mazlík... Ke konci tam už bylo přestrašidlováno. Trochu mi tam neseděl ani hudební podkres. Na stranu druhou mi nepřišlo, že by parta nějak extrémně přehrávala a i díky kratší stopáži se to dalo docela dobře dát jako zajimavá jednohubka. Dávám za 2 elektrošoky. * * ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle filmu dodat.Pokus o český Found footage horor.Především mě srala jedna věc.A to,že jsem v hodně pasážích vůbec nerozuměl zúčastněným "hercům".Což mi obrovsky zkazilo celkový dojem.Dále pak spoustu nelogičností(je jich tu dost,ale zmiňuju jen mříže,to mě pobavilo) a asi jsem debil,ale prostě jsem nepochopil pointu filmu.Tudíž nevím co tím chtěl režisér říct.Na druhou stranu mě to vůbec nenudilo a krátká stopáž nebyla na škodu.Atmosféru to mělo místy taky slušnou a zvukový doprovod byl taky skvělej.Takže za mě takovej vyšší průměr.Neurazil,ale ani nikterak nenadchl.Každopádně jsem rád,že i češi zkouší něco podobného.Nutno dodat,že slovácí jsou o krok dál a s filmy jako je Zlo,Sosialistický Zombi mord a Attonitas se tohle srovnávat nemůže.Ale snaha se cení a zas takovej průser to není.Jen jsem podle traileru čekal víc. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Found footage horor je pro hororové nadšence s vlastní vizí filmu zcela ideální, neboť u tohoto hororového žánru platí pravidlo "za málo peněž, hodně muziky". Toho využila i skupinka absolventů pražské FAMU. Jejich píle a snaha udělat z něčeho něco se zde samozřejmě projevovala ve scénáři, respektive příběhu, který nutno dodat byl sice originální, ale fungoval bohužel na stejné kostře jako desítky jiných podprůměrných found footage kolegů. Mohl bych sice hodnotit objektivně fakt, že rozpočet pro tento film byl téměř nulový, ale ruku na srdce, se špičkovou technikou užitou pro tento snímek by se dalo uspořádat daleko větší a hlavně více "autentičtější" divadlo, než nám předvedl pan Smazal. Režisér found footage hororu by si měl zprvu naučit hlavní zásady pro takovýto film. Hudební doprovod do FF hororu opravdu nepatří, dámy a pánové! Bohužel hudba dosti vyrázným způsobem zkazila můj dojem na Svatého Mikuláše. Jakýsi pietní akt pro člena štábu za doprovodu smutných akordů a zpěvu, zhruba uprostřed atmosférou gradující stopáže, byla jen třešničkou na dortu. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Dobře povedené supr Nemocnice od půlky celkem slušná atmosféra někdy doladit herce přidat na pile atmosféry a strachu a hned to bude lepší ale chválím špatný to nebylo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono to svoje momenty má, prostředí vybydleného baráku je také fajn a osazenstvo se dá s klidným svědomím označit za sympatické. Jenže jakmile kdokoliv z dotyčných spusti hrůzyplný jekot, začal jsem se automaticky smát. Tomu se prostě nedalo věřit ani s přivřením obou uší. A nutno dodat, že se tu řve fakt hodně. No a i když chápu, že průvodním jevem FF je splašená kamera, tak tady mi to přišlo trochu nad rámec. Nicméně mám za to, že kdyby Smazal dostal slušnější rozpočet a k ruce opravdové herce, dokázal by spíchnout solidní žánrovku. Talent má a zrovna Marie Fikáčková, jejíž fotka se tu mihne, je nádherným předobrazem pro sviňácký strašidlo. Tak třeba někdy příště. 40% ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

No docela divné. Nemám moc ráda tyto filmy ve stylu Blair Witch a Čarodějnice. Filmy, které jsou sice děsivé, ale přitom tam není nic pořádně vidět. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Hodnotím pozitivně originalitu a pokus o uvedení found footage do českého filmového světa, ale jinak bych se tedy u hororu fakt chtěla bát.... :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako pokus o české found footage se musí film jednoznačně hodnotit dobře. Má to všechno, co by takový film měl mít. Popravdě se mi líbí i skutečnost, že je snímek pouze hodinový, protože jinak by byl jen zbytečně natahovaný. Jestli jste viděli nějaké found footage, tak vás snímek „Svatý Mikuláš“ nemá čím překvapit. Osobně spíše hodnotím to, že se toho čeští snaživci zhostili se ctí a dokázali, že i v těch českých podmínkách to může fungovat. ()

Havaj8 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně odhodlal stát se vlastencem v mým oblíbeným žánru a zase mi to na nějakou dobu stačilo. Hodně FF i ve světe je amatérskejch, ale tohle je prostě českej extrém. Takhle něco domrskat umíme fakt jenom my. U studentskýho filmu bych předpokládal, že minimálně herecky to bude na úrovni, ale i u nás na vesnici borci z hospody by to zahráli věrohodnějc. Že mě to nechalo absolutně klidným, to tu rozvádět asi nemusím. A přitom postavy doktorů nebyly nejhorši, pacienti už byla zas tragédie. Ale je spousta možností jak i bez rozpočtu udělat horor s napětím, aniž by tam musely levitovat židle na provázku. Což mě utvrzuje v tom, že to nejsou milovníci a znalci hororu. To že uprostřed filmu, zabijou týpka a začne tam zpívat Marek Ztracený mě už jenom potvrdilo domněnku, že se z toho snažili udělat parodii. A na konci z auta vystoupí Pavel Novotný, tak to nazdar. Dlouho sem uvažoval jestli těm lidem dát aspoň hvězdu za snahu, ale lepší bejt rovnou upřímnej, ať už nic takovýho nedělaj. Opravdu lepší se na to vysrat než si dělat takovou ostudu a trápit nás s tim. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zvedl jsem to na 37%! Dal bych dvě hvězdičky, kdyby to nebyl první český found footage horor. Vadí mě zde hodně věcí. Několik nelogičností, nějaké nudné části, to je to, co mě vadilo. Nejvíc mě však vadilo, že do found footage hororu dá někdo hudbu, dokonce píseň! Překvapilo mě, že se dá tohle natočit za nicotný rozpočet. Mělo to i zápletku, která nějak končila. Kamera se strašně třepe, ale je na ní vidět, co je potřeba. Je dobře, že film má jenom hodinu, protože další minuty by film udělali nudnější. Dáme 3*. ()

Alfréda

všechny recenze uživatele

Kdo viděl původní kinoverzi, bude hodnotit určitě výše. Ta nově sestříhaná verze co je volně ke stažení je oproti té původní narychlo uplácaná a neforemná. Některý scény by mi tam osobně bylo hanba dát, viz poletující nábytek na špagátech. Z herců vyzdvihuji pouze a jenom Václava Šindeláře aneb huliče a pařmena Viktora. O hudbě ve FF už tu toho bylo napsáno dost a myslím že to byl manýr režiséra, sice se mi ten song od Smrtislava hrozně líbí ale do FF prostě nepatří... Obdivuju každého kdo se snaží udržet hororový žánr při životě a navíc pokud je to někdo z Česka, je to fajn pokus a první krok, další už bude jistě povedenější. Tohle mi námětem přišlo naprosto neoriginální a skoro bych řekla že je to trochu plagiátorství, určitě se dá pořád vymyslet nápaditější FF než levná kopie Grave Ecounters. Ve filmu mám malej štěk a je mi upřímně líto, že ten film taky hyzdím, kvalitu výkonu jsme si všichni sami ohodnotili už na place a upřímně jsem nevěřila že se to tam použije, byla to spíš pr*el... ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Mikuláš, ztratil plášť. A pár hvězd bohužel. Celkovej dojem mám kladnej, protože nic takovýho se tu dosud neobjevilo a srovnávat s ničím to nebudu, už vůbec ne s Grave Encounters, ale pár detailů se ,,vykrást,, mohlo. Kamera, ,,kvalita" herců, scénář... vem to ďas, ale co mě točilo nejvíc, byl zvuk. Uměle přidané zvukové kulisy vran, hudba, smích, to všechno mi tam nesedělo. Mohlo se i víc vytěžit z potenciálu, úhly kamer, propracovanější lekačky... Scéna, kdy někdo pobíhá po baráku a má pistoli (nevyužitou) mi přišla zbytečně natahovaná a možná i zbytečná (spolu s hudbou na konci). Škoda i těch nezamřížovaných oken. Průser to ale rozhodně nebyl, jen spíš odrazovej můstek pro pány filmaře. Herce asi ne. 3* Edit to Flipnic: Ty zavři hubu, trosko z Letovic. ()

Reklama

Reklama