Reklama

Reklama

Poslední prázdniny Jenici a Perly

  • Česko Jenica a Perla (více)

Obsahy(1)

Jenica a Perla jsou kamarádky, ale bydlí od sebe 1 500 km daleko. Jenica strávila dětství na ulici v Paříži, Perla vyrostla ve slumu na východním Slovensku. Jenica a Perla jsou Romky. Dívky jsou právě ve věku, kdy začínají řešit otázky týkající se dospívání. Perla na východě v romské osadě, Jenica na chudém předměstí Paříže, vstupují do světa dospělých, který v jejich případě odráží problémy romské komunity v dnešní Evropě. Nacházejí se v životním období, kdy se utváří jejich budoucnost. Do jaké míry bude ovlivněna ztíženými životními podmínkami, ve kterých obě dívky vyrostly? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to přitažlivá modelová situace srovnávat dva světy. Pro mě oba s jiným životním stylem než mám já, takže příjemná podívaná. Byt rodiny je tak hlučný, že bych musel mít sluchátka. Ve Francii je lepší motivace k práci, protože pokud vím před pár lety tam dělník vydělával v přepočtu 60 tisíc korun. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Sú to dva celkom iné svety. Obidva rómske, ale veľmi odlišné. Zmýšľanie francúzky Jenicy pôvodne z Rumunska by malo byť vzorom pre ostatných. Aj napriek nepriazni prostredia, dokonca aj proti vôli matky má prácu a študuje, je z nej vlastne pohodová imigantka s nádejou na normálny život vo Francúzsku. Slovenka Perla priamo z osady na školu klasicky kašle a aj v ôsmom ročníku len s námahou číta pripravený text, o hereckom výkone vo filme nemôže byť reč. Film ma celkom príjemne prekvapil podaním a ešte viac to, že existujú ľudia ako Ivan, čo ani nad osadou nezlomili palicu. Francúzština aj slovenčina boli preložené českými titulkami, to je taká novodobá perlička, a pritom išlo o bežnú slovenčinu, žiadne nárečie. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Pro mně poučná sonda do života, prostředí a zázemí dvou dospívajících romských dívek - jedna rumunská imigrantka žijící v Paříži a odhodlaná se stát plnohodnotnou Francouzkou s plným zapojením do společenského a pracovního života, druhá východoslovenská Romka, bez jakékoli motivace chodit do školy, bez vize budoucího uplatnění, přestože se jí někteří lidé z okolí snaží dopomoci ke světlejší budoucnosti. Dvě sympatické dívky, dva různé světy, dva různé kontrasty... Dokument Jenica a Perla je cenný svým přirozeným podáním bez ideologických předsudků, bez zkreslujících doplňků a s kvalitní výpověďní hodnotou. Oběma dívkám fandím - Jenice, aby úspěšně dokázala prorazit přes těžkosti plynoucí jak z majority, tak z vlastního rodinného zázemí, Perle, aby procitla a obrátila svůj přístup o 180 stupňů, byť to určitě také nemá lehké. ()

olgab 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je to nejlepší dokument, jaký byl doposud o Romech natočený. Obě dívky, Jenica i Perla jsou Romky, ale každá je úplně jiná. Jenica žije se svými příbuznými ve Francii. Je to francouzská cikánka . Do Francie rodina emigrovala z Rumunska ještě když byla Jenica dítě. Rodiče samozřejmě nepracují a nikdy nepracovali. Proč by to dělali, když dostanou podporu. Ani jeden z nich se za ty roky nenaučil francouzsky. Aby měli víc peněz, přilepšují si žebráním. Jenica o všech svých i rodinných problémech mluví zcela otevřeně. Nikdy tak nechce skončit. Ikdyž jí to matka rozmlouvá a chce aby se vdala a měla děti, ona s tím nesouhlasí, kašle na cikánský tradice. Chce chodit do školy a vzdělávat se. Chce být jiná. Jejím snem je být kadeřnicí a v budoucnu mít svůj salón. Chce být "normální" Francouzkou. To Perla je úplně jiná. Žije na Slovensku v cikánské osadě, kde nemají elektřinu, vodu a ani toalety (chodí do pole a to osada čítá 2000 lidí). Do školy chodí nepravidelně, jen když se jí chce nebo je donucena. Propadla ze čtyř předmětů, ale hlavu si tím neláme. Nemá žádný cíl, dokonce říká, že ani osadu nechce opustit. Nechápu, že se takové mladé, patnáctileté holce, líbí žít takovým způsobem. Je těžké těmto lidem pomáhat, když sami nechtějí změnu. Pro většinu z nich je absolutně nepředstavitelné, že by měli pracovat. Jsou spokojení se sociálními dávkami. Sice by chtěli žít v lepších podmínkách, ale nic proto nejsou schopni dělat. Tento dokument by měl být povinně promítán romským dospívajícím dětem, aby viděly ten rozdíl když někdo CHCE a někdo NECHCE. A Jenice moc držím palce, aby se jí její sny splnily. ()

Reklama

Reklama