Reklama

Reklama

Tuaregové, hrdí vládci pouště

(TV film)
  • Španělsko Tuareg: Los Guerreros de las Dunas (více)
Španělsko, 2013, 52 min

Obsahy(1)

Vzrušující výprava za kočovníky do nehostinných končin Sahary. Různé kmeny Tuaregů obývají Alžírsko, Libyi, Niger, Mali a Burkinu Faso. Své jméno získali díky kočovnému způsobu života a znamená „Bohem opuštění". Jsou to aristokraté Sahary, jediní lidé schopní přestát běsnění pouště. Je to národ vedený ženami, které jsou zodpovědné za jeho osud. Žijí na pustém a sežehnutém území, jehož pravidla se řídí zákony diktovanými vodou. Ostatní lidé se jich vždy obávali, a to především vinou divokosti, s níž si Tuaregové chrání svá nehostinná území. Pouze oni totiž dokážou překonat samo srdce pouště. Jejich karavany se solí dodnes putují obávanou pouští a neznají žádná omezení či hranice. Jsou to jediní lidé, kteří se s ní dokážou poprat, jediní skuteční vládci této pustiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Tuaregové, lidé, jejichž jméno ve mě odjakživa vzbuzuje úctu... Hrdí, krásní, silní, odvážní... vydávají se na nákup...měsíc pouští tam a měsíc zase zpátky... Aby se pak jejich ponávratová euforie změnila v rituální vděčný tanec... Zahalení muži, odhalené ženy, velbloudi, příprava pokrmů, sůl jako obživa, nekonečný písek pouště a jasně modré nebe... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

O Tuarézích jsem se poprvé doslechl v době, když jsem chodil do čajovny a objednal si čaj Tuareg. U něj byl popisek a vysvětlivka, kdo jsou Tuaregové. A tak mě tento dokument zaujal. V poušti totiž nežije mnoho lidí. Ovšem Tuaregové a Eskymáci jsou druhy lidí, které dokazují, že člověk může žít kdekoli. Nehostinná poušť, vedra, pouštní bouře a tuny písku. To vše dohromady neskýtá zrovna lákavé vyhlídky na ideální žití. A navíc to putování pouští sem a tam. Tito lidé si zaslouží náš obdiv nejen díky svému přístupu k přírodě, ale hlavně díky úžasně inspirativnímu přístupu ke zdrojům na naší planetě, které - ač si to dosud neuvědomujeme, pomalu a jistě docházejí. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Dokument o životě Tuaregů a jejich dlouhé výpravě s karavanou velbloudů(dromedárů). Co téhle cestě předchází(rituály, přípravy), samotná cesta, také proč jí podstupují plus něco o samotných lidech. .. V komentáři od uživatele Narciska je napsáno jak je rozkouskován a čím se zabývá samotný dokument. .... HODNOCENÍ: 70% (4*) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na našem výletě v Maroku v poušti na velbloudech s Tuaregy jsme si všimli, že nejsou tak vlezlí než Arabové a mají určitou hrdost a noblesu. Z dokumentu jsem se o nich dozvěděl nové věci. Nekonečné prostory pouště fascinují, ale mám radši zelenější krajiny. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama