Reklama

Reklama

Třída 8.A

(pořad)
Dokumentární / Reality-TV
Česko, 2014, 8x45 min

Obsahy(1)

Tři noví učitelé přichází do velmi problémové třídy. Chtějí se u žáků pokusit změnit nejen jejich přístup k učivu. Jak se jim jejich start podaří? Nová reality show ze školního prostředí. Do problémové a podprůměrné české třídy přichází noví učitelé, kteří mají ambice i předpoklady situaci změnit. Jedno pololetí budeme sledovat příběh plný emocí, který je vyprávěný z pohledu studentů a učitelů. Podaří se žákům a jejich novým učitelům uspět? Jak dopadne konfrontace nových učitelů s těmi stávajícími? Česká televize představuje inovativní formát veleúspěšné švédské docu-reality show, který by měl otevřít veřejnou debatu na téma motivace žáků a kvality vzdělání na druhém stupni základních škol. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem kdysi koukal na Blackboard jungle (1955, USA), tak by me nenapadlo, ze americke realie tu budeme mit za chvili taky. Nebo jsme je tu mozna na nekterych skolach davno meli, jen se o tom nevedelo. Je to celkove smutny pohled... Cele to pripominalo spis pomocnou, nez zakladni skolu. Nekterych tech deti mi bylo lito, kdyby se jim doma nekdo trochu venoval, nemuselo to s nimi dopadnout takhle. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Pořád nechápu, proč má ta Magnusek Saga tak nízké hodnocení, když to kokotismem v komentářích opět jenom vře (ještěže se rasová intolerance místních zjevně vysokoškoláků neprojevuje ve volebních preferencích pana Sushimozka). Tak jsem si rovněž ulevila a pojďme hodnotit. Původně jsem chtěla hvězdičkovat až po všech dílech. Výsledek mi pořád osciloval mezi třemi až čtyřmi. Některé pasáže byly slabší, jiné navýsost zábavné. Rozhodujícím momentem se pro mě stal nástup konfliktu mezi sympatickým matikářem a jednou z těch nesnesitelných ježibab, co se koukne na výsledek a škrtne vám celý příklad. Jsem zvědavá, jak to celé dopadne a upřímně doufám, že chudáci děti snažící se o slušnou známku nedostanou na konci roku čtverec. ()

Reklama

kinderman

všechny recenze uživatele

Jako učitel s dvacetiletou praxí na 2.stupni příměstské základní školy, kterému přednedávnem vyučovací hodinu snímal zahraniční filmový štáb (objektem jeho zájmu byl Rom), bych mohl po zhlédnutí jedné epizody této "show" napsat sáhodlouhý elaborát. Neudělám to, neboť v této hysterické době můžete být za rasistu považováni i na Tři krále, když zpíváte něco o "černém vzadu". Snad jenom tolik: matematikář, který se ke třídě točil zády, když vše snímala jen skrytá kamera, se choval naprosto naivně a amatérsky, ještěže tam měl ty dvě asistentky (běžně však ve třídě nemáte nikoho takového). Ještě o level naivnější byl dějepisář, který si přál vyhnat štáb a v sálku zhasnout, aby se děti mohly ponořit do Mozartovy hudby. Zkuste hádat, co by se mu asi tak stalo. Češtinářka je marná úplně. Třešničkou na dortu byla návštěva v rodině, otec- invalidní důchodce- na polohovacím lůžku...a už fakt končím. Dál sledovat ani hodnotit nehodlám. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Systém školství v Česku má mezery, je nemocný, zkostnatělý, to víme. Tady na to jdeme ale trochu jinak. Experiment v problémové třídě? A nezpůsobí to spíš ještě silnější rasovou nesnášenlivost (vždyť oni neumí číst, neumí se vyjádřit, neumí se chovat, nerespektují autority)? Česko je opakovaně kritizované za nepřímou segregaci – Romů je v jedné třídě neúměrně moc. Není to postup zase trochu na sílu á la jak MY na NĚ? Projekt neupozorní na žádný nový problém, protože v jádru se o něm velmi dobře ví. Navíc upozorňování na něco negativního ještě nikdy nikoho dopředu neposunulo. Nezkreslí to tím trochu onen obraz, který se má k divákům dostat? Měl jsem navíc za to, že je to zejména o dětech, i když spíš učitelé se tu pro někoho nemusejí uvádět příliš vhodně (jeden z kantorů - češtinářka před romskými dětmi, které vyrůstají na hudbě a tanci, zazpívá, druhý - dějepisář před školáky s nejrůznějšími poruchami učení používá až moc metafor, třetí - matematikář je hned při představování emočně zatíží). I tak před učiteli klobouk dolů (samozřejmě to nedělali zadarmo). Jiná trojice by udělala zase jiné „chyby“. Jejich počínání jsem moc rád sledoval, jen vážně nevím, zda jsem si z projektu něco odnesl. A to je možná ten největší kámen úrazu. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečný rádobydokument, který odhalil svou falešnost na záběrech ze skryté kamery. Bohužel jako první věc musím konstatovat, že až na zkušenějšího dějepisáře, odhalili mladí učitelé svou absolutní nepřipravenost a neznalost jakýchkoli pedagogických principů, naivně a neprofesionálně vrství chybu za chybou. Jednoduše řečeno, vypadá to, že o učení v podstatě neví nic, teoretická průprava jim téměř zcela chybí a jejich praktické zkušenosti pouze ukazují to, že v místě, kde učili, jsou děti motivovány samy, z rodin, svou ctižádostí, čili pro učitele bez práce. Matikář i češtinářka se v mých očích ztrapnili (matikář více tím, že neumí ani definovat cíle práce, češtinářka neví, co jsou to kompetence a odmítá pro jistotu pomoc), jejich hodiny jsou chaotické, bez cíle a mentorce nesahají ani po kotníky. Přestože mají k dispozici asistenta pedagoga, prostě selhali, ale zuby nehty si za svým selháním stojí. Ve své mladistvé pýše nejsou ani schopni sebereflexe. Jejich zkušenější kolegové alespoň ví, o čem mluví. Zde se setkáváme s nepochopením i u mnohých "hodnotitelů" tohoto "díla" - je vidět, že lidé bez pedagogických zkušeností a teoretické průpravy prostě neví, o čem píší. Je otázkou, jakým cílem je vytvoření tohoto seriálu, zatím žádný - kromě popisu problémové třídy a bezradnosti mladých učitelů s uhnětením materiálu, který dostali k dispozici - nevidím. Snad se nabízí otázka: Je třeba takové děti rozmělnit (integrovat) do běžných škol, či se je snažit učit a vychovávat v těchto "přirozeně vzniklých" (nikdo je sem nepřeřazoval, kromě rodičů to vlastně ani nikdo jiný udělat nemůže) kolektivech? Jinak mladí učitelé se dost poučili a vypadá to, že pro dva lidi má tento "hokuspokus" význam. Tento můj názor ale vyvrátila mladá paní učitelka, češtinářka, která na konci pořadu žákyně hodnotila z...světe div se...modelingu... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama