Reklama

Reklama

Parkoviště

(festivalový název)
  • Maďarsko Parkoló
Trailer

Obsahy(1)

Na parkovišti si každý může postavit auto, kam chce. Vyjma jediného, stříškou krytého místa, kam Legionář - hlídač, majitel a vládce parkoviště - pohřbívá mrtvé ptáky. Jednoho de se však objeví bohatý podnikatel, který tu chce zaparkovat svého Forda Mustanga z roku 1968. Mezi dvěma osamělými muži (žena ovšem konfliktu také nechybí) dochází k souboji na život a na smrt, kde už vůbec nejde o parkovací místo, ale o střet dvou světonázorů. (Současná filmová tvorba – Střední Evropa)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Milý maďarský film o střetnutí dvou různých světů, kde jde o mnohem víc nežli o jedno parkovací místo. Ve vzduchu je cítit komorní atmosféra. Děje se účastní pouze pár lidí, ptáčků, jedna zlá kočička a jeden nádherný Mustang. Napětí je minutu od minuty hustší a člověk se nemůže dočkat až mu tvůrci představí všechny kostlivce sídlící ve skříních dvou ústředních pánů. Kostlivci to jsou nevelcí, takže je nevelké i moje divácké uspokojení. Rozhodně jsem se nenudil, děj je dostatečně potavý a divák je v očekávání, co bude následovat, ale o nějaké přidané hodnotě zde nemůže být řeč. Jsem si jistý, že mi nic neuniklo. Všeho, nad čím se zde diváctvo rozplývá jsem si povšiml, jen jsem se nad tím prostě nerozplýval. Na Maďarsko je to super, ale jen z lásky k našim skoro sousedům to nad tři hvězdy nepoženu. Člověk se zřejmě musí v jednom z hlavní hrdinů najít, aby si snímek vychutnal plnými doušky, a to se mi bohužel nepodařilo. Viděno v rámci 5hvězdičkové výzvy. Film mi vybrala uživatelka Mireldis. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Celá ústřední zápletka mi přišla trošku vycucaná z prstu, což taky způsobilo, že jsem tomu zpočátku moc nevěřil a nic nečekal, jenže ono to plynulo dál, vše pak do sebe zapadlo, jednání postav mělo smysl i své pozadí a nakonec z toho vypadl takový malý velký film, u kterého ani nevím, co většímu bych mu vyčítal. Stojí to jen na jednom konfliktu, 3-4 lokacích a pár postavách a přitom se z toho povedlo dostat působivý příběh, který mistrně spojuje chytrý scénář s propracovaným rámováním záběrů a prací s lokacemi, protože vyvolat pocity optimismu z hnusného šedého parkoviště není jen tak. Nejde tu o moc a přitom o dost, nepředává to nic nového ani bůhvíjak hlubokého a přitom to má podnětnou myšlenku. Zároveň to není nic, co by se muselo točit s vysokým rozpočtem a něco takového by mohl natočit i nadšený amatér, kdyby přesně věděl, oč mu jde. Tady to tvůrci věděli přesně a i když to filmový svět nejspíš nezboří, pro mě to byl takřka dokonalý film, který si rád užiju opakovaně. Slabých 5* ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

4* další podnětný kousek z maďarských luhů a hájů, na který bych asi jen tak nenarazil bez tipů z místní komunity. Na běžném příběhu krásně ukazuje sílu konfliktu, pokud se ho účastní dvě nekompromisní a neústupné palice - jeden je agresor záporňák a utlačovaný klaďas a oba vlastně nemají co ztratit. Hodně ze života, i když v něm bohužel utlačovaní nemají tolik elánu a odvahy, a proto je to i přes depresivní náladu silně optimistický film. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 0 (3*MAX) ] ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Netradičná psychologická dráma so zaujímavou kamerou a originálnou zápletkou. Zápletkou, ktorá ale negraduje a s prefilozofovaným záverom. Jedna logická chybička sa pritrafila, keď chlapík, po celý čas vykreslený silne pročestne a s výsokými morálnymi hodnotami, pretiahne vydatú ženskú...jasné prvoplánové prepísknutie, ktoré trochu kazí celkový dojem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherne jednoduché a pritom tak hlbokomyseľné. Čo sa stane keď do pokľudného života samotára bojujúceho s vlastným tieňom minulosti a do sveta, ktorý si žije len sám pre seba, arogantným spôsobom vstúpi niekto s úplne opačným životným postojom? Nevyhnutne príde konflikt a súboj na život a na smrť. Veľmi sa mi páčilo pomalé plynutie príbehu a tiež i samotná koncepcia deja založeného na detailoch, ktoré sú divákovi servírované len postupne a vždy v ten správny čas, niekedy i opakovane. Tá jednoduchá krása ma proste očarila. ()

Galerie (38)

Související novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama