Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 1

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (121)

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Dokument se venuje hlavne Snowdenovi a momentum predchazejicim prvnimu odhaleni a tesne po odhaleni. Cez je na jednu stranu fajn, jde opravdu o velky milnik a velkou udalost, ktera stoji za prozkoumani, ale uvital bych vic informaci o tom, co jejich odhaleni vyvolalo, jake zmeny/nezmeny. Jinak formalni stranka filmu je na jednicku, atmosfera v hotelovem pokoji se da krajet. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím radšej obsahovú stránku, pretože to je na veľmi dlhú diskusiu a argumentáciu. Je Snowden hrdina alebo zradca? USA je tu vnímané ako všeobecné zlo, ale nakoniec je OK, keď sa "uchýli" do Ruska, čo je ešte horšia a prepracovanejšia mašinéria?... atď atď. Každopádne dokument je to nesmierne silný, pretože zachytáva v "priamom prenose" priam historické udalosti a okolnosti. V tomto smere dávam skalp dolu! ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

"Sláva Snowdenovi", povedali si v FSB, keď ďalší americký občan odviedol prácu za nich. Podľa niektorých zdrojov dokonca zadarmo! Sláva európskym tajným službám, toľko voľnosti! Menej sledovania, taký Breivik to ani nemohol mať moc ťažké. Sláva aj novým formám médií, TORu, nevystopovateľným IP adresám, sláva Diaspore! Bez nich by sme si nemohli slobodne pozrieť napríklad popravy novinárov islámskymi teroristami... Btw, koľko agentov má CIA, NSA? Koľko státisícov osobných informácií zvláda sledovať jeden agent? Zaisto ho zaujíma, kedy a kam idete so známymi na pivo. Lebo strašiť ľudí treba! Film je to kvalitný, napínavý. Edward s gelom na hlave ešte slizkejší jak normálne. Neviem sa dočkať dňa, keď WikiLeaks odtajnia jeho prepojenie na ruskú federáciu. A hlavne bez odpočúvania! ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Mít zajímavé téma ještě neznamená dokázat o něm natočit zajímavý dokument. Roztříštěné, špatně nastříhané, s dlouhými naprosto nesmyslnými záběry tu na noční budovy, tu na ruce píšící na klávesnici. Vznikl nudný film, z jehož každé minuty čpí amatérismus a neskutečná nekoncepčnost. Nehorázně špatně udělané. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Znepokojivý, na druhou stranu nijak moc překvapující odhalení - v době, kdy žijeme napůl digitálně s mobily v kapse, je naivní očekávat svatý soukromí. Podle mě si Snowden zaslouží obojí obdiv i vězení (čehož si byl sám vědom), dokumentárně je tohle na velmi fajn úrovni, získaný materiál je původní a obdivuhodný, je to věcný a ve stylu ledový sprchy. Ach jo, co všechno já už za život vpustil někam do internetu... :D ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Laura Poitrasová musela tento film editovat v Berlíně, protože se bála, že by její dokument byl zabaven americkou vládou. (Leopard105)
  • Dve inštrumentálne skladby, ktoré je možné počuť v dokumente, pochádzajú z albumu "Ghosts I–IV" od americkej kapely Nine Inch Nails. (Real Tom Hardy)
  • Názov dokumentu vychádza z prezývky, ktorou prvý krát v roku 2013 Snowden kontaktoval režisérku Lauru Poitras. Štvorka odkazuje na predchádzajúcich troch mužov, ktorí sa pred Snowdenom pokúšali odhaliť praktiky NSA. Ich mená sú Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama