Reklama

Reklama

Film Joy vypráví hodně divoký příběh jedné životní cesty hlavní hrdinky, která se dokáže postupně postavit všem překážkám a překonat mnoho různě velkých průšvihů. Joy jde tvrdě a nekompromisně za svým životním snem a řídí se především svým citem. Postupně se stává nezpochybnitelnou hlavou jak své rodiny, tak i jí založené obchodní dynastie. Joyin úspěch je spojen s jejím revolučním vynálezem, „zázračným" mopem, který se stal obchodním trhákem v oblasti úklidových prostředků. A protože každý dobrý nápad a jeho úspěch mívají i své odvrácené tváře, na Joy čekají zrada, závist a svět nemilosrdného obchodu. Z přátel se stávají protivníci a z nepřátel spojenci. A to nejen v podnikání ale i v její rozvětvené rodině. Joy ale už není žádnou naivní holkou a tak si dokáže podle vlastních představ upravit jak svůj život, tak i život své více než trochu výstřední rodiny. (CinemArt)

(více)

Recenze (299)

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborná Jennifer Lawrence v nevýraznej trpkej komédii o malomeštiačke, ktorá sa s patentom na vlastnovymyslený mop o úspech pokúša. Dopredu to poháňa predovšetkým vedomie diváka, že je ten mop dnes už súčasťou skoro každej domácnosti. Bláznivé rodinné vzťahy, popové šlágre, príjemná poetická zimná atmosféra a málo (a zvláštne) využitý Bradley Cooper. Na Davida O. Russella scenáristicky prekvapivo nevybrúsené. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Trnitá cesta mopu do amerických domácností. Přiznám se, ža tahle synopse mi přišla tak fádní a nezajímavá, že mě to předem nelákalo ke shlédnutí. Od začátku filmu to bylo "celkem zajímavé, ale ničím zvláštní", někdy celkem bizarní, kdy se postavy chovají divně (klasický to neduh Russellových filmů), ale od setkání Joy s postavou Bradleho Coopera v polovině filmu jsem byl pevně zaháčkován až k výslednému dojmu "výborné". Samotná scéna představení mopu její stvořitelkou v TV reklamě byla pětihvězdičková, stejně jako bylo ponoření se do role ze strany Jennifer, která to tam emocionálně hrnula jak sněhový pluh. A propós zima byl dobrý tah, poletující vločky tomu vyprávění dodávaly přitažlivou atmosféru, společně s hudbou, kterou Russell vždycky uměl ve filmu správně použít. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V průběhu filmu jsem si uvědomil, že jsme ten mop doma měli taky. Po shlédnutí filmu jsme pak jeli ke známým, kde jsem zjistil, že mají úplně stejný mop. Předtím bych si toho vlastně ani nevšiml. Tímto tedy filmu děkuji za to, že mi odvyprávěl příběh věci, u které bych si jinak horko těžko uvědomil, jak se dostala na svět a přitom samotná tvůrkyně s ní měla tolik trápení, že kde kdo z nás by se z těch sraček už nikdy nevyhrabal. Joy to ale zvládla a proto o ní vznikl tento film, který mě ze začátku hrozně uspával. Jakmile ale Joy byla už v tak velkých sračkách, že v teleshoppingu začala prodávat sama sebe (nejlepší scéna filmu, mimochodem), začal celej film bejt docela zajímavej. Škoda ale Jennifer Lawrence, kterou mám jinak docela rád. A přitom vlastně nevím ani proč. Její herectví je hrozně bez emocí a je z něj cítit dost arogance. Přitom to ani nemusí být pravda. Ve výsledku jsem jí celou tu dobu roli Joy tak nějak trpěl, ale závěrem mě totálně uzemnila. Škoda. U životopisných filmů je potřeba soucitu u diváků. A ten mi tady po odvyprávění tohoto příběhu trošku chyběl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $56,451,232Tržby Celosvetovo $101,134,059Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ prvá pol hodinka takmer smerujúca do prázdna, až som váhal či to má zmysel ďalej sledovať, úplne dejovo pasívne až otravné, potom sa to pomaličky rozkukáva a až keď príde na pľac Bradley Cooper to začne mať čosi do seba a príde aj na zaujímavé scény, ktoré to dosť osviežia, pre zmenu zas každý nástup postavy Roberta De Nira tu je akýsi ničotný pre dej, takže aspoň priemer /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TOTO JE PŘÍBĚH JOY…“ /// Příběh holky, která nejdřív prožije „Americkej sen“, pak zjistí, že byznys (občas) není fér a nakonec (jako v každý správný pohádce) povstane z popela (jako ten bájnej Fénix). Příběh, za kterým vidím skutečnýho člověka. Rozhodně díky Jenifer. Její trhlá rodina má zase zásluhu na tom, že to není v tý dýlce nuda. Navíc jsou tady sympatický emoce, páč tý holce přeju… a pak doufám… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Zajímám se o historii. Čehokoliv. Třeba mopu. 3.) Thx za titule „Kateřina Hámová“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nahoře v obsahu se píše, že je to hodně divoký příběh jedné ženy, která si cestu ke slávě musela tvrdě vydobýt. V reálu asi opravdu ano, sama sebe si rozhodně nedovedu představit, že bych vystupovala v televizi a zařizovala spoustu jiných záležitostí, které souvisely s tím "nešťastným mopem" a to nakonec zcela nekompromisně. A už vůbec ne, že by mě bavilo vymýšlet další a další patenty. Ovšem tady, v teple domova mě to nechalo celkem v klidu a v konstatování, že kdyby nebylo Jennifer, potažmo Bradleye a Roberta, kteří to celé drželi nad vodou, tak tenhle životopisný příběh naprosto zapadne. Škoda, ale za mě průměr. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jako film mě to nijak zvlášť nebavilo (hlavně začátek je otřesný). Nechápu, proč Joy tolerovala všechny ty divné existence ve své rodině - nepoužitelného otce, který ji kdykoli dokázal shodit a potopit, matku, která se jen vyvalovala a sledovala soap opery, závistivou sestru, ale film stojí na skvělé Jennifer Lawrence a díky jí to stojí za shlédnutí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Teď bych rozhodně nepospíchala do práce, kdybych tenkrát měla patent nebo právníka." Tak to by záleželo na kvalitě právníka. Nechci se nějak moc vytahovat, ale já nepodnikám. A to zejména proto, že moje lokty jsou pro tuto činnost příliš tupé. Nicméně, kdybych bydlel v zahypotékovaném domě se svými prarodiči, rodiči, exmanželkami, dětmi a pradětmi, tak bych asi taky něco vymyslel, vyrobil, prodal a zbohatl. A určitě by mě to bavilo víc, než poletování Joy na mopu, při kterém ji štvala rodina, právníci i "spřátelení" výrobci. Jsem však člověk přející, takže jí tu vybojovanou slávu i prachy přeju, ale za tu depresivní nudu hvězdami hýřit nehodlám. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Joy je v jádru film, jakých jsme viděli už tuny a jaký snad kromě akademiků nemůže nikoho normálního zajímat. Na druhou stranu skvělí herci a obratná režie dokáží pozvednout tento typicky americky otravný životopisný biják na úroveň velice snesitelného a místy úsměvného dramatu. David O. Russell zkrátka umí točit filmy pro běžný (americký) lid, více v tom nehledejte. Nebýt rozvláčněného úvodu, jedná se vlastně o docela podařenou nenáročnou dvojhodinku. 7/10 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nebýt té jedné oscarové nominace, filmu bych se vyhnul velkým obloukem, protože téma filmu mě absolutně nezaujalo. Nicméně, Joy mě docela mile překvapila. Čekal jsem totální nudu, ale ta se nakonec ani moc nekonala. A to z jednoho prostého důvodu jménem Jennifer Lawrence. Předesílám, že se nepovažuju za jejího fanouška, ovšem byla to právě ona, kdo mě nejvíc zaujal. Hlavní hrdince podobné „Mařenky“ ve mně vzbuzují vše, jen ne sympatie, ovšem v podání výše zmiňované herečky jsem se přistihl, že jí chvílemi nepokrytě fandím, čehož bych se před projekcí nenadál. Zvláště její rodina byla „nádherně“ na zabití. A sem tam se objevila i nějaká ta vydařenější scéna či pasáž (příjemně kýčovité Something Stupid, otcův svatební proslov, šílená soap opera, rozhovor v hotelovém pokoji atd.). Ale nejvíc komické mi přišlo ostříhání vlasů a z ní plynoucí představa nového člověka (jestli mě na ženách něco nikdy nepřestane bavit, je to přesně tenhle faktor). Celkově vzato nic strhujícího ale díky hlavní představitelce to bude lepší průměr. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Dlhší čas som mal problém naladiť sa na tú správnu vlnu, keďže to prevedenie sa mi zdalo až príliš temperamentné a navyše pri postavách, ktoré mi vôbec nevyhovujú, v sledovaní som pokračoval vlastne len kvôli Jennifer Lawrence a nápadu s mopom, ktorý sa mi kvôli svojej netradičnosti pozdával a našťastie sa to časom trochu upokojí a už sa mi na to príjemne pozeralo. Keď sa už dej začne venovať tomu hlavnému, úroveň filmu ide podstatne vyššie, pričom to ideálne graduje až do konca, či už vďaka zapojeniu televízie, ale aj finančných problémov, takže ma to vlastne stále bavilo len viac, no najväčšiu zásluhu má na tom aj tak jednoznačne Jennifer Lawrence, ktorá si to celé berie pre seba, jej postava ma veľmi bavila, či už svojou vytrvalosťou, ale aj inteligenciou a vzťahom k ostatným a tak som si len celý čas prial, aby jej to všetko vyšlo. Len škoda, že ju lepšie nepodporia vedľajšie postavy, jedine Bradley Cooper je tu ten správny sympaťák, asi ešte nikdy mi takto nevyhovoval, no tým to končí, ten zvyšok už nestojí za nič. Absolútne nezaujímavé postavy a dokonca aj Robert De Niro mi bol úplne ukradnutý. S Davidom O. Russellom moc skúseností nemám a asi sa ani nestanem jeho väčším fanúšikom, ale až na ten úvod mi to celkom vyhovovalo, pekná vizuálna stránka, občas mi výborne sadla kombinácia obrazu so zvolenou hudbou a ani sa to nesnažilo prehnane hrať na emócie. Takže znovu si to už asi nepozriem a neviem, ako by ma to bavilo bez Jennifer Lawrence, ktorá je tu bezpochyby hlavným kladom, ale takto ma to až na ten úvod dosť bavilo a tak nebudem hodnotiť horšie. 73% ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Ženy podle Davida O. Russella už netouží po velkých romancích s Bradley Cooperem, ale po silných ženských příbězích o tvrdé cestě za úspěchem podané jako devadesátková telenovela ve stylu Tak jde čas. Takhle nějak by zřejmě vypadal Kmotr, kdyby ho dneska napsal Nicholas Sparks. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tohle je podnikání. Žádné zeširoka vzaté skákání v čase, ale naservírování počátečního pekla ve světě byznysu v přímém přenosu s famózní Jennifer Lawrence. Scéna po scéně, záběr po záběru. Všechny emoce jsou na místě a má to neskutečnou energii. Pro jedince co se svým nápadem začínali podobně strastiplnou cestu je to dvojnásobný nášup. K nepochopení je pak úvodní nahořkle "woodyallenovský" rozjezd, který je plný prapodivných individuí a zvláštních režisérských postupů - je potřeba cca 30 minut posečkat. Ke konci ale čím dál lepší a jasnější, stejně jako životní cesta hlavní představitelky. Jennifer si krade některé scény vyloženě pro sebe, neskutečné, měla dostat Oscara spiš než Brie Larson, která byla holt v méně komerčním bijáku. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych Davida O. Russella nějak uznával, ale za poslední roky jsem viděl všechny jeho filmy s touto trojicí a je to celkem jistota. Bradley Cooper se sice příliš na place neohřál, ale i tak se jedná o dobrou spolupráci několika vycházejících hvězd a opět originální příběh o lakonické vynálezkyni, se kterou se může zžít každá odvážná žena. Čekal jsem něco horšího, ale za závěr tu čtvrtou hvězdu přidám...70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vytře s ním hravě celou kuchyň, při ždímání na něj nemusí sahat, bavlněnou hlavici pak jednoduše šoupne do pračky, která se postará o zbytek. Proč o tom točit celovečerní film? Každý rok se musí v oscarovém (Zlaté glóby, ceny BAFTA) osudí objevit alespoň jeden film, jehož zařazení je přinejmenším nepochopitelné. I v nejrůznějších filmových databázích se pak po prvotním nadšení nejvěrnějších stáhne do průměrných čísel (viz. Špinavý trik). Joy dopadne stejně. Nechtěla strávit svůj život sledováním televize a skrýváním se před světem jako její matka. Její příběh určitě zajímavé úlomky má, ale filmové zpracování není ani pohodové, ani suverénní, nestrhne ani herecky (třeba jako v případě Terapie láskou). Emočně je to (u Davida O. Russella znovu) velmi nestálé, dramaticky povrchní, komediálně nijaké. Vedlejší postavy jsou až nemístně přestřelené, vztahy mezi nimi nejsou komplexní, jak by si možná tvůrci přáli. Pro Jennifer Lawrence měl být tenhle životopis v Russellově podání další slibnou šancí. Sic sází na lehkou vyprávěcí notu, ke mně se té lehkosti ale moc nedostalo. Vesměs zklamání. Ač jsem to čekal. Lawrence tradičně fajn. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Zbytečně překombinovaný, postavy naprosto nepřesvědčivé, Russell v mnoha dialozích zbytečně tlačí na pilu a celé to pak působí strašně nepřirozeně. Humor nefunguje, není trapný, ani hloupý, prostě je takový nijaký. Žádnou postavu jsem si nestihla oblíbit. Není to komedie a na drama se tam toho zase děje až moc málo. Je to škoda, protože film má pár skvělých okamžiků (první vystoupení v televizi), ze kterých přímo číší potenciál a Russell na to bez debat měl, jen to chtělo pevnější ruku při psaní scénáře. To, že to docela rychle uteče je jen zásluhou výborných herců, především Jennifer Lawrence, která mě opět dostala svou přirozeností. Není to vyloženě špatný film, jen se obávám, že na něho pár dnů pro zhlédnutí úplně zapomenete. ()

Související novinky

Co čeká Jennifer Lawrence?

Co čeká Jennifer Lawrence?

14.10.2015

Jen málokdo by asi polemizoval o tom, že je teď nejviditelnější mladou herečkou Jennifer Lawrence. Hvězda Hunger Games a X-Menů se od svých 22 let chlubí Oscarem, nijak ji to ale nevede k tomu, aby… (více)

Reklama

Reklama