Reklama

Reklama

Zlatá mládež

(pořad)
  • angličtina Golden Youth (festivalový název)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Váš život je pro ně extrémní situace. Jsou mladí, zhýčkaní a teprve nyní poznávají prostředí a profese, o kterých měli jen mlhavou představu, ale velké předsudky. Zlatá mládež poznává, jak vypadají životy ostatních Čechů. Pět mladých lidí z velkoměsta se musí vyrovnat se vším, na co nejsou zvyklí – s náročnou manuální prací a svéráznými životními podmínkami. Na pět týdnů se z nich stanou řezníci na jatkách, obyvatelé Chanova, účastníci armádního kurzu přežití, rolníci v české vesnici v Banátu a ošetřovatelé v domově důchodců. Pořad vytvořila tvůrčí producentská skupina Kamily Zlatuškové a 15. září bude Českou televizi reprezentovat v Berlíně na prestižním Creative Forum EBU v soutěžním výběru dvaceti nejzajímavějších nových světových formátů. „Náš pražský výběr je zvyklý na komfort velkoměsta, na možnosti, které jim Praha poskytuje ohledně jejich kariéry, zábavy a společenského života. Za hranicí Prahy pro ně začíná neznámé území. A právě tam jsme je vždy na týden vysadili a zjišťovali, jak si s tím poradí a jak taková zkušenost pozmění to, co si o dané profesi nebo prostředí mysleli předtím," říká autor projektu Dušan Mulíček.
Jeho záměrem bylo prostřednictvím nového formátu poukázat na stereotypní bariéry stojící mezi různými částmi naší společnosti, a pokusit se je nabourat. Minimálně v hlavách pěti protagonistů. „Ty hranice nemusí být jen mezi velkoměstem a venkovem, tak jak je tomu v dílech z venkovských jatek a z vesnice v Banátu," dodává režisér Richard Komárek. „V případě dílu z Chanova jde i o hranice sociální a etnické a třeba v případě domova důchodců o hranice generační." „Je na divácích, aby posoudili, co si zlatá mládež z natáčení vzala, zda je ta zkušenost někam posunula. My jsme přesvědčeni, že alespoň trochu se rozšířily obzory každému z nich," komentuje záměr pořadu kreativní producentka Kamila Zlatušková.

V premiérové druhé řadě pět mladých Čechů na vlastní kůži poznává, zda zvládnou žít a pracovat mimo svoji komfortní zónu. Čtyři nové aktéry, zpěvačku Sharlotu, youtubera Mikea, začínajícího politika Petra, servírku a modelku Kláru, doplní hvězda první řady, Renáto... Noví adepti z řad privilegované zlaté mládeže si vyzkouší náročnou manuální práci i těžké životní podmínky. Tentokrát je tvůrci vyslali i za hranice České republiky, a zakusí tak život v zemích třetího světa, aby si uvědomili, že v globalizovaném světě se Čechů týkají i problémy lidí, kteří žijí na druhé straně planety. Zkorigují své předsudky a zhýčkané chování? Dokážou, že je v nich víc, než se na první pohled zdá? „Rozdíl mezi první a druhou řadou je hlavně ve výběru účinkujících. Nejde jen o to, že se v docusoapu objeví mediálně známá jména, ale i o to, že příslušníci této generace jsou mediálně zběhlejší než aktéři první řady. Vědí, jak se prezentovat před kamerou. O to zajímavější bude pro diváky sledovat, jak se v situacích, které jsme jim připravili, jejich snaha kontrolovat si svou image rozpouští a odhaluje se to, jací skutečně jsou,“ říká kreativní producent Dušan Mulíček. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (108)

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

Mainstreamem, školou a dalšími prorežimními institucemi totálně zmasakrovaní mladí lidé cestují po stopách "uprchlíků" (rozuměj ilegálů!) do míst, z kterých vycestovali. Moderátor této reality show nás informuje o těchto mladých lidech jako o rozmazlených blbečcích. Dále se ani nemusím dívat! Další scénář je zoufale předvídatelný - mladí lidé prohlédnou a s pokorou zjistí, jaké strasti musí nebozí ilegálové na své cestě za štěstím (rozuměj do Evropy) protrpět. Jak si jich musíme kvůli tomu vážit, předcházet si je, hostit je a ve všem jim vždy vyhovět, ustoupit jim a vytvořit pro ně prostředí, v kterém se jim bude pohodlně žít a v kterém budou moci plně rozvíjet své zvyky, rituály, náboženství atd. Jsme povinováni ilegálům zajistit co největší pohodlí a dokonale se postarat o ně i o rodinné příslušníky, které si sem pozvou. Pořad vznikl za podpory Evropské unie.. už jsem viděl lepší komedie! :-) Odporná masáž, manipulace a propaganda - výplach mozků mladým lidem a ostatním naivkům.. ()

Jack333 

všechny recenze uživatele

Těžko uchopitelný pořad, který se nám snaží "otevřít" oči a zároveň nás nutí vše škatulkovat tak, jak to snadno dělá většinová společnost. Bohužel, znovu se ukazuje, že i z relativně dobrého nápadu - ukázat "lepším" lidem, jak se běžně a těžce vydělávají běžně peníze - se brzy může stát nevyhovující slátanina. I přes to jsem rád, že něco takového se natočilo. Což je paradoxní, ale je to tak. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

(5/5) Hrstka rozmazlených floutků a slečinek a jejich srážka s realitou. Výběr navštívených prostředí sice koresponduje s poněkud problematickým formátem vykřesat emoce za jakoukoli cenu, přesto velmi dobře rámuje chování ústřední pětice. Kýžený cíl, tedy jakési prozření a ponaučení, je ovšem pohádkou z říše snů a ze závěrečných rozhovorů vyplývá, že k lepšímu se tu změnil leda Jiří (anebo to alespoň skvěle zahrál před kamerou). Zbytek je parta budižkničemů, zralá k záhubě. Přesto jsem se téhle prapodivné exkurze do hlubin lidské duše zúčastnil rád a dobrovolně. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, že se trošku rozepíču. S chladnou hlavou přejdu veřejnoprávní koketování s bulvárními formáty, to si zase někdo na Kafkách hraje na býbýsý tů, pominu i nedotaženost, neboť pupíci nám tam ve skutečnosti jen přičichávají k práci, nemusí skutečně dřít, tedy vše pojímají jako obrovskou bžundu a dobrodružné holydejs. Radostně zakotvím teprve u obsazení. Slečna Nicoleta, která hned ve druhé větě zdůrazňuje, že se neživí svým tělem, ovšem miluje úspěšné muže a tak bude patrně ten dražší typ kurvičky, co se po omlékování poslušně nezvedne a neodkráčí do hajzlu, alebrž furt smrdí pánům v jejich osobním prostoru a otravuje je kravinami, má bradu jako rypadlo, plstěné vlásky, dvě brigády na krku a někoho, kdo jí platí soukromou, tedy fake školu. Zlatá mládež jako noha. Obdržela od produkce kamarádku Čang Hohng Hlen, která se umístila! Dokonce jako třetí!! Na nějaké soutěži lokálních rákosek v courání po mole, prostě sereblita v každé tržnici a osobnost silná více, než madame Curie. Aby ženský element převážil, byl doplněn obludný Rendík, mistr patka přepálený tak, že mu to musí co chvíli shodit pojistky. Naštěstí je skutečným realistou, neboť o sobě tvrdí, že umí zpívat, má smysl pro humor a bude se úspěšně živit svým xychtem. No - držím palce, protože pokud k tomu dojde, nadšeně odhodím lopatu a vyrazím do světa coby nadějná akvabela, jelikož jsem jednou dokázal přeplavat dětské plivátko a prsty na nohou mi pojí (stejně jako jemu) docela praktická blána. Michálek je čurák největší, přesto bych mu rád pogratuloval. Nejen že naznačil, jaký typ lidí usiluje o politickou kariéru (prudce mi připomíná křížence Dienstbiera juniora s mladým Bendou), ale sám se do budoucna z veřejné sféry vyloučil, protože s takovou ostudou ho snad coby zastupitele neskousnou ani bohorovní Češi. Kocman.... sice hledí jako vyoraný hlodavec a něco s ním divně šije, ovšem působí prozatím nejnormálněji, holt exprd na předstírání, tedy herec. I jednu až dvě sympatie bych mu poskytl. Tolik tedy k případům, které nám ráčili Mulíček, Zlatohlávková a Komárek předhodit. Netuším, kolik pičusů s exhibičními sklony se do castingu nahlásilo, jsem však přesvědčen, že byť ve skutečnosti nejde o zástupce zlaté mládeže, zbytečné lidi zastupují dostatečně. Výchovný rámec pořadu nechybí, jen by bylo záhodno více zdůraznit, že každý Jarda z Vidlí, který po ránu hodí vercajk do nohavic a odkráčí kuchnout pár set prasat, má coby jedinec neměřitelně vyšší společenskou hodnotu, než výše zmínění experti na sebelásku. Vhodnou formou zdůraznění by mohlo být pár facek, které přinejmenším čtyři zbytečníčci obdrží co pár minut, dokud se alespoň trošku neproberou. Z opatrnosti dám tři, protože se trošku děsím zpracování tématu romale, co má přijít příští týden. Z minuty na minutu to tu záchvat politické korektnosti může sejmout na odpad. ()

rakovnik

všechny recenze uživatele

1. Nechápu, proč nám ukazuje veřejnoprávní televize tyhle lidi k ničemu v práci, kterou nikdy dělat nebudou. 2. Nechápu, proč nám neukazují, jak si žijí, abychom jim mohli závidět my jejich "práci" a peníze, které za to získávají. 3. Nechápu, jak je možné, že jim někdo cpe peníze za to, co ve svém reálném životě dělají...především, cituji, "předčasně vyspělý" Renat. 4. Chápu, že každý zaměstnanec jatek má pro naši společnost větší přínos, než tito vybraní typani. 5. Chápu, že na tento nesmysl bude někdo i koukat. 6. Nechápu ale, proč je tento ubohý hloupý falešný bulvár na úrovni tlusté zadnice celebrity z povolání, na veřejnoprávní televizi. Tento pořad je musí urážet každého poctivě pracujícího člověka. PS: nejvíce mě zaujal popis studia na tajené soukromé vysoké škole, kterou navštěvuje asi občas jedna z nejmenovaných aktérek. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama