Reklama

Reklama

Zlatá mládež

(pořad)
  • angličtina Golden Youth (festivalový název)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Váš život je pro ně extrémní situace. Jsou mladí, zhýčkaní a teprve nyní poznávají prostředí a profese, o kterých měli jen mlhavou představu, ale velké předsudky. Zlatá mládež poznává, jak vypadají životy ostatních Čechů. Pět mladých lidí z velkoměsta se musí vyrovnat se vším, na co nejsou zvyklí – s náročnou manuální prací a svéráznými životními podmínkami. Na pět týdnů se z nich stanou řezníci na jatkách, obyvatelé Chanova, účastníci armádního kurzu přežití, rolníci v české vesnici v Banátu a ošetřovatelé v domově důchodců. Pořad vytvořila tvůrčí producentská skupina Kamily Zlatuškové a 15. září bude Českou televizi reprezentovat v Berlíně na prestižním Creative Forum EBU v soutěžním výběru dvaceti nejzajímavějších nových světových formátů. „Náš pražský výběr je zvyklý na komfort velkoměsta, na možnosti, které jim Praha poskytuje ohledně jejich kariéry, zábavy a společenského života. Za hranicí Prahy pro ně začíná neznámé území. A právě tam jsme je vždy na týden vysadili a zjišťovali, jak si s tím poradí a jak taková zkušenost pozmění to, co si o dané profesi nebo prostředí mysleli předtím," říká autor projektu Dušan Mulíček.
Jeho záměrem bylo prostřednictvím nového formátu poukázat na stereotypní bariéry stojící mezi různými částmi naší společnosti, a pokusit se je nabourat. Minimálně v hlavách pěti protagonistů. „Ty hranice nemusí být jen mezi velkoměstem a venkovem, tak jak je tomu v dílech z venkovských jatek a z vesnice v Banátu," dodává režisér Richard Komárek. „V případě dílu z Chanova jde i o hranice sociální a etnické a třeba v případě domova důchodců o hranice generační." „Je na divácích, aby posoudili, co si zlatá mládež z natáčení vzala, zda je ta zkušenost někam posunula. My jsme přesvědčeni, že alespoň trochu se rozšířily obzory každému z nich," komentuje záměr pořadu kreativní producentka Kamila Zlatušková.

V premiérové druhé řadě pět mladých Čechů na vlastní kůži poznává, zda zvládnou žít a pracovat mimo svoji komfortní zónu. Čtyři nové aktéry, zpěvačku Sharlotu, youtubera Mikea, začínajícího politika Petra, servírku a modelku Kláru, doplní hvězda první řady, Renáto... Noví adepti z řad privilegované zlaté mládeže si vyzkouší náročnou manuální práci i těžké životní podmínky. Tentokrát je tvůrci vyslali i za hranice České republiky, a zakusí tak život v zemích třetího světa, aby si uvědomili, že v globalizovaném světě se Čechů týkají i problémy lidí, kteří žijí na druhé straně planety. Zkorigují své předsudky a zhýčkané chování? Dokážou, že je v nich víc, než se na první pohled zdá? „Rozdíl mezi první a druhou řadou je hlavně ve výběru účinkujících. Nejde jen o to, že se v docusoapu objeví mediálně známá jména, ale i o to, že příslušníci této generace jsou mediálně zběhlejší než aktéři první řady. Vědí, jak se prezentovat před kamerou. O to zajímavější bude pro diváky sledovat, jak se v situacích, které jsme jim připravili, jejich snaha kontrolovat si svou image rozpouští a odhaluje se to, jací skutečně jsou,“ říká kreativní producent Dušan Mulíček. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (108)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pošleme pětici namistrovaných parchantů do extrémních situací a pak odborně sondujme. Zjistíme, že se jim to nelíbí a patrně z toho máme být překvapení. Tak to moc nevyšlo, ale jeden důvod pro hvězdu jsem si našel - tvůrci totiž objevili TO Renato. Něco takového jsem v životě neviděl. Něco mezi klukem a holkou, mezi komárem a velbloudem, mezi idiotem a ufonem. Netuším, kde se to vyskytlo, ale jestli to někdy náhodou potkám, tak tomu z principu dám pořádnou ránu mezi tykadla a budu doufat, že se to nemnoží dělením. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Tak pokud se podíváme na zdejší komentáře, Zlatou mládež tvoří: rákoska courající po mole, falešně přirozený damák, nestandardně orientovaný chlapec alias bukanýr zostuzující gaye, budoucí politický trafikant a ku*vička. Některá pojmenování pobaví, jiná méně, každopádně by si někteří mohli odpustit nesmyslné a trapné výkřiky o koncesionářských poplatcích, protože ČT zkrátka nemůže a ani nemá vysílat (viz její statut) jen dokumenty o našich vysloužilých pilotech v RAF nebo cestopisy s Bartoškou z dob, kdy měl ještě pár plicních sklípků zdravých./// Celkově sice seriál spíše utvrzuje v stereotypech a předsudcích, než aby je rozbíjel, byť se mu to občas daří. Dalo se předpokládat, že tito účinkující budou dělat problémy, ale v docu-reality nikoho nezajímá rozumná mládež, která to má v hlavě srovnané a není zhýčkaná penězi a komfortem./// Situace, kterým je skupina vystavena, jsou pestré. Mládež však není motivována tresty ani odměnami, tvůrci je tak nechají odjet z Chánova do hotelu, z lesa do hangáru. Chybí tomu pak napětí a grády./// Beru zpět, vojenský výslech, když se jedna sesypala a ostatní si taky částečně sáhli na dno, byl nečekaně drsný na první veřejnoprávní! Zlatá mládež v rámci skromného počtu dílů nabízí výzvy pracovní (jatka), fyzické (výcvik), sociální (Chánov) nebo emoční (domov důchodců). Vzhledem k délce natáčení výsledná stopáž neposkytuje dostatečné odpovědi na řadu otázek. Pracovali opravdu týden? Kde jedli? Co dělali večer? O čem se bavili? Proč jim nechali notebooky? Směli chodit po práci, kam chtěli? Když už začínají aktéři konečně komentovat zajímavá témata nebo čerstvé zážitky, díl končí. Prostor není věnován ani sporům mezi účinkujícími, takže pokud to má být reality show, je to nedomrlé. Jestli to chce být dokument, je pak chudý na informace. Celkově je to však zábavné a myslím, že pro mnohé i podnětné, protože pořad zkrátka vybízí k tomu, abychom konfrontovali sami sebe s otázkou, jak bychom se v daných situacích zachovali my. Ovšem nečekejte skutečnou zlatou mládež, ta vypadá jinak. Kvůli dvacce sem si zničil boty za dva tisíce. ()

Reklama

Brtniik odpad!

všechny recenze uživatele

Přiznávám, nechal jsem se zlákat masivní reklamou na ČT, jako bych nevěděl, že to co ji potřebuje, obvykle není nic moc (proto ta reklama) a také jsem chtěl prověřit konstatování od xxmartinxx: „ale zároveň je to zvráceně zábavné“. Zarazil mne již výběr protagonistů. Toto, že je zlatá mládež? Mis Vietnam? Tři auta v domácnosti? A co má být? Přijde na to jaká auta. Je-li mezi nimi Bentley Mulsanne, takovou rodinu by bylo možné považovat za blahobytnou, protože několik vozidel v domácnosti se již dávno stalo nutností a to paradoxně na venkově či v satelitech, kde nefunguje MHD. Angažovat hocha, který je dle mluvy, způsobů a vizáže evidentně nestandardně orientovaný mi připadá poněkud prvoplánové. Holky připustily, že chodí na brigády. Pochybuji, že by rodiče na apanáži škudlili, tedy, že by vyhledávali kontakt s plebsem za účelem socializace? Pravděpodobněji to s tou Zlatou mládeží nebude tak horké. Zajímalo by mne, jak vypadá smlouva, na základě které byli všichni angažováni, protože to vypadá, že mají možnost diskutovat o tom, zda tu kterou práci hodlají podstoupit čili nic. Zde mne napadlo báječné řešení kterak vymítit zbojnictvo napříč věky. Jen si to představte: na chudáka formana nastoupí Babinský či Grassl se svými požadavky. Po diskusi, kdy lapka neochvějně trvá na svém forman zavřeští: „mne už to nebaví, dejte mi pokoj“, práskne bičem a vzdaluje se od zkoprnělého, odraného a notně vyhládlého lapky... Tak humanita zvítězila nad všelikým zlořádem. V tomto díle se stejný postup testuje před zraky diváků. Měl jsem možnost opakovaně navštěvovat masnu i kafilerní provozy (diametrální rozdíl mezi nimi není) a mám zato, že kdokoli necvičený by měl problémy. Uvrhnout zhýčkané měšťáky do tohoto prostředí je hra na jistotu nehodná jakéhokoli režizéra. Nebudu to dál pitvat, ale žeby toto byl ten správný pořad pro menšiny kvůli kterému je ČT povinně dotovaná námi všemi diváky ba dokonce i nediváky? Kladu si otázku, co to do televisních tvůrců vjelo, že spáchali tuto perlu? Nevjelo – vzpomněl jsem bombastických předělů ze kterých je víc než jisté, že pořad je překoupený. Tuto praktiku, která dokládá impotenci TV tvůrců, nechápu, ale divák zkonzumuje cokoli a o to jde. V pořadu jsem si nevšiml něčeho zábavného, leda opravdu zvráceně zábavného. Seberete-li sílu sledovat další díly – jak je libo, ale beze mne. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý projekt ČT. Má to konceptuální mouchy co se týče výběru účastníků (ovšem producentka Zlatušková jasně připouští, že název "Zlatá mládež" vznikl až v postprodukci), ovšem výsledek je minimálně pozoruhodný, když už bych se chtěl vyhnout použití ještě kladněji zabarveného adjektiva. Účastníci občas napřesdržku (ale to by byla asi většina lidí, kdyby měli týden dělat tento typ skopičin, jako si pro ně štáb ČT připravil), ale občas překvapili i nějakými svými silnějšími momenty. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama