Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lennox je bezcitný boháč, ktorý myslí len na vlastné potešenie. Annu, chudobné dievča, dotlačí k falošnej svadbe. Anna verí, že je to pravda, no keď otehotnie, Lennox ju opúšťa. Dieťa Trust Lennox po čase zomiera a Anna sa túla až kým si nenájde novú prácu. Zamiluje sa do nej David, no ona ho odmieta kvôli svojej minulosti a na scéne sa znova objavuje Lennox... (matriosa)

(více)

Recenze (17)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

(hodnotená 145-minútová verzia)  Zdá sa, že D. W. Griffith v mojich očiach rastie každým ďalším a novším filmom, ktorý od neho vidím. Od Zrodenia národa, ktoré ma zaujalo iba po technickej stránke a kvôli jeho významu pre kinematografiu, cez lepšiu Intoleranciu, lepší Zlomený kvet, až po výbornú Cestu na východ, ktorá už má silný, perfektne vystavaný príbeh, výborné gradovanie dramatických situácií, slušnú prácu so psychológiou postáv a najmä konečne veľkú dávku emócií. Výborne stvárnené boli jednotlivé, veľmi rôznorodé postavy. Svätuškár Squire Bartlett (Burr McIntosh), klebetnica Martha Perkins (Vivia Ogden), ktorá plní funkciu miestneho rozhlasu, roztržitý profesor Sterling (Creighton Hale), ktorého postava akoby bola vystrihnutá z grotesky a prilepená do tejto inak vážnej drámy, ale predovšetkým slizký sukničkár Lennox Sanderson (výborne stvárnený Lowellom Shermanom) a dievčina čistej duše Anna Moore (skvelá Lillian Gish). Záverom ešte musím pochváliť výbornú hudbu The Mont Alto Motion Picture Orchestra, ktorá je kompiláciou historickej "photoplay" hudby a do filmu perfektne zapadá. Keď nejaký hudobný sprievod, tak práve tento. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Bylo mi ctí zhlédnout režisérskou prodlouženou verzi. Jsem ohromen Griffithovým zpracováním sondy do divákovy duše s citem pro budování silného příběhu, rytmem vyprávění, stříhacími sekvencemi a špičkovými hereckými výkony. Měl jsem obrovskou chuť plivnout na monitor ve chvíli, kdy se na něm zobrazoval namyšlený svůdník Sanderson, kterého Lowell Sherman zahrál dokonale. [8,5/10] (D. W. Griffith) (Němý čb. /// Produkce: D. W. Griffith /// Scénář: Anthony Paul Kelly, Joseph R. Grismer, D. W. Griffith podle stejnojmenné divadelní hry Josepha R. Grismera a Williama A. Bradyho a hry Annie Laurie Lottie Blair Parkerové /// Kamera: G. W. Bitzer, Hendrik Sartov) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

jane1106 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsem neviděla 100 minutovou, nýbrž o celých 50 min delší verzi. Cesta na východ se mi tak rozplizla do nekonečné celodenní nudy, u které jsem nedokázala vydržet delší dobu v kuse. Nejzajímavější (hlavní) dějová linie je neustále retardována výstupy vedlejších, rádoby komických postav, jejichž pitvoření mi neuvěřitelně lezlo na nervy. Za pozornost tak stojí především, zde již několikrát zmiňovaná, scéna s ledovými krami. Abych ale jen nekritizovala, snově půvabný obličej Lillian je zde obzvláště fotogenický a potěšil mě i převážně civilní výkon mužného Richarda Barthelmesse! ()

bobrux 

všechny recenze uživatele

Závěrečná scéna nepostrádá výborné načasování a gradaci, nicméně mnoha částem by prospěla přísnější ruka střihačova. Neříkám, že se to vleče jak smrad, ale mnohdy je divák téměř až násilně nucen sledovat rozvleklé scény, které na zápletku mají pramalý vliv. Z tohoto důvodu bych doporučil spíš verzi kratší a ne režisérskou, kterou jsem si užíval dvě a půl hodiny. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Vlatně tomuto snímku ani nelze tak moc vytknout, jedná se o celkem příjemný příběh s možná až trošku příliš šťastným hapyendem. Jedinou vadou zřejmě zůstavá jen délka, což je fakt který podle mého činí z tohoto na pohled celkem sympatického námětu až příliš rozvleklou melodramatickou podívanou. 65%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Lillian Gishová byla při natáčení filmu pojištěna na 1 milion dolarů. (Sinecod)
  • Vodopád v jedné ze scén filmu je Niagarský vodopád, ve skutečnosti velmi vzdálený od místa, kde se film odehrává. (ČSFD)
  • Pod kamerou musel být dokonce při natáčení závěrečných exteriérových scén kvůli mrazu rozdělán oheň, aby mohl přístroj správně fungovat. (ČSFD)

Reklama

Reklama