Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kalifornie. Normální všední den. Obyčejný student jménem Leland Fitzgerlad (Ryan Gosling) spáchá zdánlivě nesmyslnou a nevysvětlitelnou vraždu a všechno se najednou změní. Pro Lelanda, jeho rodinu, přátele i učitele. Ve vězení pro mladistvé se Leland setkává s vězeňským učitelem Pearlem Madisonem (Don Cheadle), který se snaží najít odpověď na spoustu sžíravých otázek. Proč se syn slavného spisovatele Alberta Fitzgeralda (Kevin Spacey), mladík se slibnými vyhlídkami, dopustil něčeho takového? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Působivé. Zajímavé a silné rozhodně. Leland je natočen hodně ve stylu Americké krásy. Ne tak příběhem, ale stylem točení a jednotlivým vybarvováním postav. Nudit jsem se začít nestihl a jelikož mě dialogy mezi jednotlivými figurkami opravdu bavili, začal jsem se divit, proč zde nemá film více procent. No, přišel "srdceryvný" konec a už se nedivím ničemu. Celou dobu mě každá postava zajímala a každý dialog či monolog prozrazoval něco nového, nad čím se dalo přemýšlet. Jenže konec - lehký spoiler - na vás přímo řve:"Teď ho lituj a pokud nelituješ, alespoň velmi přemýšlej!". Takhle na talíři s příborem já to nerad. Přesto vynikající snímek a skvělá postava Dona Cheadla. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Času vzdorná psycho podívaná bez kazu. Všechno je tak prolnuté a do sebe zaklesnuté, citlivě vypodložené a bezchybně herecky ztvárněné, že to servíruje strhující okamžiky jeden za druhým. V člověku to rezonuje, u srdíčka bolí, smutek je tak obrovský a tíživý, že mi skrze plazmu ostře protnul duši a zatížil mysl. A já se tiše choulím, slzy se koulí po tvářích, bubliny u nosu, plný rezervoár moči k prasknutí a nemůžu od toho odejít. Dám to znovu, jen co se uklidním. Výživná huspenina. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* tohle americké psychodrama přináší spoustu otázek a díky nimž udržuje po celou dobu napjatou atmosféru. Příběh pomalu plyne a flashbackově nás seznamuje se všemi protagonisty a vztahy mezi nimi. Jestli se dostane i na odpověď proč Leland spáchal vraždu to neprozradím, ale film donutí k zamyšlení především o upřímnosti a otevřenosti mezi lidmi. Ke 4 hvězdičkám to u mě zatím nedosáhl, ale je zajímavý a třeba budu mít ještě někdy náladu na zopakování. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Každý snímek s Ryanem Goslingem mi potvrzuje, že právě on patří mezi nejlepší herce své generace. I v tomto případě předvedl famózní výkon, který si právem zaslouží své uznání. Svět podle Lelanda přináší mnoho otázek a témat k zamyšlení, nedává žádný návod, jak přijít na to, co je správné a co už překračuje jisté hranice. Proč člověk zabije člověka a proč to udělá někdo, kdo má celý život před sebou? Může za to špatná výchova, špatné rodinné vztahy? Je ten člověk skutečně tak nebezpečný, jak by se na první pohled mohlo zdát? Nebo je vše trochu jinak, odpověď ať si každý vytvoří sám. Osobně musím říct, že tento film rozhodně není pro každého, mě samotnou ale velmi zaujal. Hned od začátku jsem měla pocit, že mě Leland nemůže zklamat, protože v sobě nese jakousi mystiku, zvláštní atmosféru, tajemství, které mě velmi zajímalo. Po dlouhé době jsem si pustila film a musím konstatovat, že můj výběr snad nemohl být lepší. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

To je tak smutné, zabít retarda. I když to udělal Gosling. Ale položme si ruku na srdce - vy byste je někdy nechtěli zabít? Samozřejmě mluvím ironicky. Svět podle Lelanda bere všechno strašně pesimisticky a negativně - ať jde o samotnou vraždu, o vztah s otcem, o učitelovu nevěru, drogovou závislost té holky nebo skomírající lásku její ségry s jejím bojfrendem. Prostě pokud si chcete projít nějakou depku, tenhle film se vám bude hodit. Mě to ale nějak nenadchlo, žádnej zážitek - jen jsem se na to díval a díval a to je celé... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme sa od svojho raného detstva postava syna (Lelanda) nikdy nestretla so svojím otcom (Albertom). Rovnako ani počas natáčania sa nikdy nestretli ich predstavitelia, Ryan Gosling a Kevin Spacey. (MikaelSVK)
  • Alternatívnym názvom filmu bolo aj označenie State of Mind. (MikaelSVK)
  • Ryan Gosling o svojom rozhodnutí nakrútiť film povedal: "Tak veľmi som chcel robiť na tomto filme, pretože som mal pocit, že Leland je taký iný. Práve tento druh postáv sa vo filmoch veľmi často nevyskytuje – postavy, ktoré sú emocionálne odpojené po celý film – takže je zložité sa do nich vcítiť.“  (Arsenal83)

Reklama

Reklama