Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kalifornie. Normální všední den. Obyčejný student jménem Leland Fitzgerlad (Ryan Gosling) spáchá zdánlivě nesmyslnou a nevysvětlitelnou vraždu a všechno se najednou změní. Pro Lelanda, jeho rodinu, přátele i učitele. Ve vězení pro mladistvé se Leland setkává s vězeňským učitelem Pearlem Madisonem (Don Cheadle), který se snaží najít odpověď na spoustu sžíravých otázek. Proč se syn slavného spisovatele Alberta Fitzgeralda (Kevin Spacey), mladík se slibnými vyhlídkami, dopustil něčeho takového? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

klerik 

všechny recenze uživatele

BIELY OLEANDER+DONNIE DARKO Slabšie štyri hviezdy pre zaujímavý a skvelo obsadený film. Režisér s ľahkosťou odvádza pozornosť diváka od zápletky a ukazuje mu bežný Lelandov život. Film si kladie mnoho otázok, ale väčšinou ide o filozofické otázky, ktoré nevyrieši, lebo sa snáď ani vyriešiť nedajú... Prečo dobrí ľudia robia zlé veci? Pomôže ľútosť, keď ňou nič nezmeníme? Mne sa rozmýšľať chcelo aj viac ako ma priamo nútil film. Preto som si ho vychutnal... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Namiesto toho, aby som bol zasiahnutý po emocionálnej stránke, rozbolela ma z tých hlbokých, ťažkých myšlienok, ktoré hrajú v tomto snímku prvé "husle" - hlava. "Neuveriteľný" záver ma zaskočil, alebo dokonca možno aj trošku sklamal, než príjemne šokoval. Lelandov svet som si nijak mimoriadne neužil, no je možné, že je to najmä moja chyba. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Leland je můj kluk, moje imaginární druhé já, můj pokřivenej obraz. Jeho život byl vyhrocenej jako špičky nožů, ale málokdy si to uvědomil. Pak se v jeho životě něco zlomilo, začal si uvědomovat tíhu života a rozum mu odešel až na kraj světa. Začal vnímat jinak. Leland není film pro každého, je v něm otázek na vícero takových počinů. Ale má Ryana Goslinga, jehož herecké umění překračuje lidský možnosti a z jehož postav se stává něco víc než jen "lidi na papíře". Obdivuju ho, protože je na svůj věk až k zbláznění vyzrálej. V poslední den roku jsem chtěl něco mimořádnýho- byť Leland nefiguruje v horních dvaceti, má pro mě větší význam, než kdejaký film od fochu. Je to těžký, ale ten film má ohromný potenciál ve vaší hlavě zrát. 90% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling je zde naprostý "mlíčňák". Na hlavě má nesnesitelný sestřih, který jej činil neuvěřitelně šeredným. Cenu za moje největší antipatie by ovšem nezískal. Na plné čáře by ho převálcoval Don Cheadle, který mi byl vůbec tím nejvíce nesympatickým černochem, kterého jsem kdy viděl, a to mám černoušky rád. (S jedním jsem měl dokonce trojku.) U černouška můj odpor k postavám neskončil. Dá se říct, že mi bylo příjemné sledovat pouze Kevina Spaceyho, kterého mám rád. V jeho případě jsem ovšem úplně nepochopil význam jeho role a důvod účasti. Kdyby se jeho postava snímku neúčastnila, tak to divák prakticky ani nepostřehne. Opravdu dost dobře nechápu, proč zde zaujímá hned třetí místo. Hlavní zápletka snímku - odstranění retoše (chlapce disponujícího omezenými rozumovými schopnostmi) byla prokouknutelná od okamžiku, kdy jste se malinko seznámili se smýšlením hlavního hrdiny, tudíž jsem se díky své bystré mysli a geniálnímu úsudku, opět připravil o nějaké to překvápko. Mimochodem, moment kdy se hlavní hrdina rozhovořil o svém pohledu na svět, byl zároveň jediným momentem, který za něco stál. Naopak výtku bych si dovolil mít k milionu flashbacků. Dokonce i bystrému divákovi bude chvíli trvat, než si uvědomí, do jakého časového období je daná scéna zasazena. Bohužel opět svoje hodnocení nepoženu nikterak vysoko. Snímek mě absolutně nedokázal oslovit, pobavit, ba dokonce ani nijak zaujmout. Necítím se ani nijak filosoficky obohacen. Nesdílím převládající nadšení a nemám pocit, že by snímek hlásal cokoli převratného, zásadně hodnotné, ba dokonce ani nijak výrazně zajímavého. Viděno v rámci Společné výzvy s Lucinkou. Film nám vybrala uživatelka Asia_Power. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Proč člověk zabije člověka a proč to udělá někdo, kdo má celý život před sebou? Může za to špatná výchova, špatné rodinné vztahy? Může za to puberta? Nešťastná láska? Pomsta? Smutek? Na všechny otázky by měli být odpovědi, ale co když na prosté proč, odpověď není? Lelandův svět svou odpověď má.. Odpověď, která stojí za zamyšlení! Výborný soundtrack a Gosling zakousnutý do spodního rtu dokonalý! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Alternatívnym názvom filmu bolo aj označenie State of Mind. (MikaelSVK)
  • Ryan Gosling o svojom rozhodnutí nakrútiť film povedal: "Tak veľmi som chcel robiť na tomto filme, pretože som mal pocit, že Leland je taký iný. Práve tento druh postáv sa vo filmoch veľmi často nevyskytuje – postavy, ktoré sú emocionálne odpojené po celý film – takže je zložité sa do nich vcítiť.“  (Arsenal83)

Reklama

Reklama