Reklama

Reklama

Nezvěstní

(seriál)
Trailer
Drama / Krimi / Mysteriózní
USA / Velká Británie, (2014–2016), 15 h 40 min (Minutáž: 56–60 min)

Hrají:

James Nesbitt, Frances O'Connor, Tchéky Karyo, Jason Flemyng, Émilie Dequenne, Saïd Taghmaoui, Eric Godon, Arsher Ali, Anastasia Hille, Astrid Whettnall (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Keď sa päť ročný syn Oliver stratil počas dovolenky vo Francúzsku, nikoho vtedy ani nenapadlo, že prípad bude trvať ešte mnoho rokov. Seriál Stratený, je citlivý príbeh zobrazený prostredníctvom otca rodiny, ktorý sa nevie zmieriť so stratou svojho syna a aj po rokoch sa vracia na miesto činu a hľadá minimálnu nádej na jeho nájdenie. Príbeh je vyrozprávaný striedaním dvoch časových ôs. Jedna spätne rekonštruuje dobu, kedy Oliver zmizol a druhá sleduje príbeh Oliverovho otca Tonyho, ktorý stále, aj po ôsmych rokoch, nestráca nádej a neúnavne pátra po svojom synovi. Spolu s pomocou detektíva Juliena, chce dostať povolenie na znovuotvorenie prípadu. Je to mrazivý, srdcervúci príbeh o strate, živený nádejou a presvedčením, že na konci všetkého príde úľava. (STV)

(více)

Recenze (66)

Tosim 

všechny recenze uživatele

James Nesbitt a Ken Stott, dva mí oblíbení britští herci pohromadě, to je sen. Navíc v tomhle propracovaném kousku bez hluchého místa o destrkuci všech možných lidských vztahů skrz jednu tragickou událost. Pomalé, tísnivé, vycizelované, netradičně britské. 90%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pokračování něčeho, co bych už pomalu začal nazývat "Britnoir". Podobně jako Broadchurch i The Missing přebírá koncept severské televizní detektivky Forbrydelsen, když se soustředí na komplexní psychologicko-společenské podhoubí vyšetřování jediného zločinu - v tomto případě únosu dítěte. Téma narušených rodin, úchylek a hlubokých traumat je tu rozpracované velmi důsledně a díky velmi civilně napsaným a zahraným postavám má dost silný emocionální vibe. Samotná detektivní rovina trpí syndromem "logika podřízená pointě", ale naštěstí v závěru převáží magnetismus hlavní postavy, kterou na hraně únosnosti vysekl zdevastovaný James Nesbitt. Jeho otec má ve tváři vepsáno tolik bolesti, že The Missing někdy balancuje na hraně křeče, ale vždycky má dost stability udržet se. I proto, že skvělý Tchéky Karyo je jako detektiv Jean-Baptiste ztělesněním moudrosti stáří, policejní verze Gandalfa Šedého, když už se nám tu míhají Bofur s Balinem. Střídání dvou časových rovin je výtečný nápad, vytváří dramatickou tenzi (víme, co se stane / nestane, ale nevíme proč), škoda, že dramaturgicky seriál ke konci působí nevyváženě (strhující 6. díl x statický 7. díl). The Missing je prostě další slibný koncept, který nabízí víc než jenom vzrušení. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

S1 "Oliver Hughes" (4/5): Ve vší té civilnosti prosté laciné překombinovanosti i z prstu vycucaných zvratů sympatické a o to více, jak důsledné to je v přístupu "může se to stát i vám". A s ohledem na úskalí tématu o ztrátě jediného dítěte až překvapivě nemelodramatické a citově nevydírající. A přes veškerou chladnou atmosféru naprostého zmaru, deprese a beznaděje to není emočně chladné či cynické. Navíc jde o nebývale zdařilou symbiózu skandinávského přístupu k žánru, kdy se zcela stírají mantinely mezi osobním dramatem a kriminálními pasážemi. Scénář si vystačí s tím, že lidé jsou... Prostě lidé čili konspirace či přes koleno lámaná velká odhalení nejsou na místě. Přesto by se výhrada našla; a sice vyprávění skrze prolínající se "současnost/před lety" přístup, který je vesměs ku prospěchu a není pouze lacinou obezličkou jak natáhnout děj na více epizod, ale přeci jen kolem poloviny série pasáže "před lety" mnohdy zbytečně přešlapují na místě a tah na branku to neztrácí pouze díky lince ze současnosti. A zdaleka nejlepší je samotný závěr, který se zadře pod kůži jako máloco v rámci žánru. S2 "Webster/Giroux" (3/5): Civilnost ustoupila rádoby překombinovanosti a nabízí to vykoupení; tedy záležitosti první řadě zcela cizí. Každopádně ani tak to není špatné. Stále to má prvotřídní obsazení, je to nelacině emocionální a umně (a především jinak) se tu pracuje s tématem ztráty dítěte. Nejvíce na škodu je tak délka, jelikož osm epizod je neopodstatněných. A nic to nedokazuje lépe než irácká anabáze táhnoucí se skrz čtveřici epizod, aby výsledkem bylo něco, co se dalo vyřešit dvaceti vteřinovým telefonátem. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Malé městečko, tragédie týkající se malého chlapce a odhalování tajemství zdejších obyvatel během vyšetřování.. To, co fungovalo pro Broadchurch ale u The Missing bohužel nevyšlo. Po všech těch superlativech na čsfd jsem čekala něco zcela mimořádného, ale pravdou je, že seriál drží na hladině závěrečné cliffhangery a pár vypjatých scén. Když se více, než na samotný díl, těšíte na znělku, tak je něco špatně. Zkrátka příběh a jednotlivé linky nedržely úplně pohromadě, je tam dost hluchých a zbytečných míst. Bez nich mohla mít 1.řada 4 epizody, což by bohatě stačilo. Chvílemi jsem se vážně nudila a sledovat trpitelské výrazy nesympatických hlavních hrdinů stále dokola, to člověka jednoduše nebaví. Co se právě představitelů týče, tvůrci dali do kupy nejnesympatičtější ksichty Británie, nemůžu si pomoci - až na postaršího detektiva, všichni působí nesnesitelně. K závěrečné epizodě jsem se dokopala jen proto, abych viděla, co se s chlapcem opravdu stalo. Finále bylo působivé do poslední minuty (přestože jsem úplně nepochopila, proč pachatel prostě neutekl z místa činu), kdy tvůrci raději vsadili na konec "tak a teď si domyslete co chcete", což se mi tam opravdu nehodilo. Stručně a jasně tedy převládají rozpačité dojmy, Britové to umí zkrátka lépe. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

1. série: Jedna z největších depek loňského roku a týdenní peklo pro každého rodiče. Být tohle film, tak už má Nesbitt nominaci na Oscara jistou. Poslední epizoda je pak jeden velký scenáristický masterpiece, jenž člověka emočně vysaje na hodně dlouhou dobu.90% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejen ono mrazení na konci pilotu je zážitkem, díky kterému se vyplatí Nesbittův očistec sledovat. Co je horšího než smrt dítěte? Zeptejte se manželů Hughesových a nečekejte, že se vám odpověď bude líbit. Nehorázně atmosférickej thriller plnej falešných nadějí, co lámou srdce. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

1. série: Bylo to relativně poutavé a emotivní, s dobrými zvraty, ale nemůžu se zbavit dojmu, že to mohlo být ještě o fous lepší, údernější. V kategorii "únosovek" se jedná o jeden z nejlepších počinů. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na vcelku jednoduchém hlavním příběhu ztraceného malého kluka se rozvíjí pestrá paleta vztahů rodinných, přátelských, kolegiálních, kumpánských..., a to jsem nevyjmenoval všechny. Opravdu povedené dílko zvládnuté režijně i herecky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Špičkový seriál, asi najlepší o zmiznutí niekoho, ktorý zvyšujem na plný počet hlavne kvôli druhej sérii. Už prvá bola veľmi dobrá, výborní herci na čele s Nesbittom, vynikajúca zápletka aj záver. Ale druhá séria prináša dávku obrovského napätia, zvratov, intríg, tam sa nedá inak hodnotiť inak ako 100%. Dá sa povedať, že kto začne pozerať druhú sériu, tak sa neprestane dívať až kým to celé neskončí. Vzbudzuje emócie a znepokojenie. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hutnou atmosféru a velmi dobrou kameru i výběr lokací to má, o tom žádná. Jenže to celé mi jako divákovi nestačí - rád bych nějaké postavy, s nimiž bych se mohl ztotožnit, což zde skutečně je těžký oříšek někoho takového najít, a pak bych ocenil vstřícnost tvůrců vůči divákům při odkrývání stop, aby to mělo alespoň jakous takous logiku. Když navíc jednu v podstatě jalovou historku vezmeme a rozhodíme do osmi hodin času, musely by se sem tam objevit minimálně bollywoodské tanečky, aby taková natahovaná délka byla nějak ospravedlnitelná. Celé se to nese na módním temném severském stylu, ale opět chybí to podstatné - promyšlený příběh, důvěryhodné zvraty a postavy, které se nechovají jen podle libovůle scenáristy, ale jako životné postavy. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se donutila ke komentu, protože chci splnit jeho základní poslání, a tím je subjektivní hodnocení daného snímku a ne sem házet vlastní zakomplexovaný výblitky. 😏😱 Závěr byl velmi rozpačitý, vysvětlení a flashbacky byly plné chyb, kdyby nebylo předchozích 7 emočně nabitých dílů, dám sotva 3*...🤔 Budu váhat se ztrátou tolik drahocenného času u druhé řady. ()

Thomick

všechny recenze uživatele

Dost poctivý peklo. Potenciál jako kráva; pilot navnadil spolehlivějc než u druhý veleočekáváný seriálový drámy tohohle roku (The Affair). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mrazivá záležiost zabývající se asi tím nejhorším traumatem každého rodiče a to zmizením dítěte. Seriál rozehrává hned několik rovin, kdy se míchá pátrání po chlapci s osobním dramaty jak jeho rodičů, tak i vyšetřujícího policisty a dalších vedlejších postav. Po výborném pilotu mi sice občas připadalo, že celá série místy ztrácí dech, ale i tak se jedná o vysoký nadprůměr, což potvrdil i samotný konec. Výhrady nemám ani vůči hercům, přičemž pro Nesbitta to je, troufám si říci, zatím životní role. BBC zaslouží opět palec nahoru. 85% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Trochu se nám tu rýsuje novej THE KILLING (je podobnost názvů náhodná?), na jeho kvalitu to ale, minimálně co do atmosféry, nedosahuje. Epizodám by slušela kratší, 3/4 hodinová stopáž, ta druhá už hodinu neutáhla. Páč je jasný, že se odhalení nedozvíme až do samotného závěru série, je dobře, že nemá více než 8 dílů. Mohla ale mít klidně ještě méně, komu se chce čekat 8 hodin na vyřešení případu? Přičemž není jistý, jestli se zápletka neprotáhne do druhý série (viz podraz ve zmíněném THE KILLING). ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Bohužel to neudrží spád, což je pro 8 dílný seriál, který se zaměřuje na jeden případ, dost tragédie. Tady si dovolím tvrdit, že materiálu bylo tak akorát na 2 hodinový celovečerák a fungovalo by to skvěle. Tady je ale stopáž téměř čtynásobná a část dějové výplně si tvůrci mohli jednoduše odpustit. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

The Missing pro mě nebylo rozhodně žádnou oddechovou selenkou. Prakticky skoro od prvního okamžiku jsem byla ponořena do neustálého pocitu deprese, beznaděje a citové vyprahlosti, která se se mnou táhla všech osm dílů. Přijít o dítě je nepochybně strašné a ochromující, ale ještě horší musí být ta nejistota, zda je naživu a pokud ano, jestli někde nelidsky netrpí. Jsem si jistá, že tohle všechno muselo probíhat hlavou manželům Hughesovým a k tomu ještě obvyklé sebeobviňování a obrovský pocit bezmoci. Celá minisérie je tak na jednu stranu podrobnou psychologickou studií jejich žalu a na druhou stranu zároveň zdařilou kriminálkou, plnou nejrůznějších zvratů. Postavy jsou vykresleny tak zdařile, že mě žádná z nich nenechala zcela chladnou, ať už to byli Hughesovi (Jak James, tak Frances jsou vynikající), Julien nebo dokonce i kontroverzní postava mladého pedofila Borga. Spojení BBC seriálu s francouzskými reáliemi tomu dodává zvláštní, originální atmosféru, jednotlivé linie jsou slušně rozpracované a emoce pracují na plné obrátky. Jediné, co bych tomu snad vytkla je ten závěrečný doslov, nevyřčená nejistota by tomu slušela přece jen o něco víc. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Doslova emoční atomovka - The Missing dokáže svou atmosférou dokonale vtáhnout nepřipraveného diváka do té snad nejhorší noční můry, která přímo děsí svou obyčejností. Spolu s tím, jak se Tony Hughes stále víc oddává posedlosti po pravdě i mě každá další epizoda vtahovala hlouběji a hlouběji do toho lidsky srdcervoucího thrilleru. Přitom se mu podařilo do ve výsledku smutně jednoduché zápletky ladně zamotat osudy dalších lidí, které běsnící Tony ovlivní, změní nebo ukončí, stejně jako jedna autonehoda změnila ten jeho. A jsou to právě tato malá lidská dramata, která pravidelně při závěrečných přiznáních přímo pumpují emoce, třebaže nemají s případem ztraceného dítěte nic společného. Podobně jako se to loni podařilo ITV s Broadchurch, BBC teď přichází s kriminálkou vynikající po všech ohledech, kde má každá rozehraná příběhová linka své místo v budování atmosféry bezvýchodné deprese, přičemž navíc vyprávěním v různých časových rovinách prohlubuje vztah k jednotlivým postavám až do nevídané úrovně empatie. Nicméně je to James Nesbitt, kdo si krade každý záběr pro sebe, a poté, co nakonec v závěru zlomí i tu poslední pozitivní naději, kterou by snad seriál mohl vzbuzovat, mě zcela míjí důvod, proč se na rozdíl od své seriálové manželky nedočkal nominace na Zlatý Glóbus. Perhaps it's better simply to let go, not to dwell on the choices we have made - whether we should have gone this way or another. Instead we should always go forward and try not to get trapped in the past. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Taková malá noční můra každého rodiče natažená na osm hodin šikovně napsaného krimi dramatu s finální epizodou až po okraj nahuštěnou psychickým terorem. Slabším povahám nedoporučuji. ()

Reklama

Reklama