Reklama

Reklama

Já, Mattoni

(seriál)
  • angličtina I, Mattoni (festivalový název)
Trailer
Česko, 2016, 11 h 52 min (Minutáž: 56–84 min)

Režie:

Marek Najbrt

Předloha:

Petr Zikmund (kniha)

Scénář:

Petr Zikmund

Hrají:

David Švehlík, Alois Švehlík, Jáchym Novotný, Ondřej Malý, Vojtěch Dyk, Tatiana Dyková, Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Jana Plodková, Aňa Geislerová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Polovina devatenáctého století je obdobím revolucí. V rakouském císařství bylo zrušeno poddanství, Darwin dokončil knihu O původu druhů a v Plzni vynalezli plzeňské pivo. Česko se pomalu vyvíjí v průmyslově nejvyspělejší část monarchie. A vedle cukrovarnictví či železáren se v jeho západním křídle, v Karlovarském kraji, začíná rozvíjet další, méně nápadné podnikání. Jeho strůjcem se stává Heinrich Mattoni, zdatný byznysmen, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě.

Výpravný seriál Já, Mattoni zasahuje dlouhý časový úsek, od první poloviny 19. století až do roku 1910, a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu – vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Na pozadí podnikatelských úspěchů a soukromých pochybení Heinricha Mattoniho sledujeme proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. Motorem seriálu je celoživotní boj dvou silných individualit, Mattoniho a jeho ženy Míny. Boj vrcholící tím, že starý Matttoni, nemocný a v horečkách, ztrácí vládu nad svým impériem ve prospěch své energické, mocichtivé ženy. Stařec, obklopený vyčkávající rodinou, bojuje. A nachází překvapivou zbraň – pravdu o svém životě, která je pro jeho nejbližší, ale i pro celou tehdejší společnost, hříšně nepřijatelná. (Česká televize)

(více)

Recenze (131)

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Přes nevyváženost jednotlivých dílů (hlavně v první třetině seriálu) i lehkou rozháranost a jistou nesoudržnost celku, dávám čtyři hvězdy, protože jsem byl vlastně spokojen a dere mi nervy, jak zde většina z vás kosí českou tvorbu. Nic vám není dobré. A na just to ještě změním a dám plný počet. Historické skutečnosti a souvislosti mě v tomto případě "nezajímají", protože nejde o dokument, ale o romantické drama. Obsazením, vizualitou i hudebním doprovodem mi seriál vyhovoval, tak není co řešit. ()

Kunderion 

všechny recenze uživatele

Shltnul jsem to během tří dnů z archivu ČT, ale musel jsem si nejprve podle ČSFD seřadit jednotlivé díly, které nebyly očíslovány. Celkově mě to překvapilo, a to v dobrém. Švehlíka mladšího sice nemám moc rád, ale starší to vyvážil. Navíc se děj příběhu odehrává nedaleko od Kadaně, kde žiju. Líbily se mi dvě ženské postavy - Wiki v podání Dany Markové a čarodějnice Terezy Hofové. Naopak, znelíbily se mi Tatiana Vilhelmová a Taťjana Medvecká - postava Míny je nejnesympatičtější ženská bestie, co jsem kdy v české seriálové a filmové tvorbě viděl. Nápady, jak zfilmovat New York a Ameriku vůbec, včetně cesty zaoceánskou lodí, je víc než dobrá, evokovalo mi to filmy Karla Zemana. Ačkoli "mattonka" jako taková mi nechutná, seriál se mi líbil. Howgh! ()

vrba68 

všechny recenze uživatele

Pro mne jedním slovem zklamání. Je to První republika v bledě modrém t.j. i se stejnými chybami. Za tu nejhlavnější považuji (stejně jako u výše jmenovaného seriálu) absence konzultace s odborníky na dané období (v tomto případě doporučuji kapacity jako Lenderová, Secká, Sobková). Kdo má jen trochu potuchu o denním životě měšťanský kruhů té doby, ví, že většina lidí v té době, se díky konvencím a tehdejší morálce chovala jinak. Např. scéna, kdy Mattoni přijde za nemocnou Mínou do ložnice v domě jejich rodičů. Neexistovalo, aby svobodná dívka z vážené rodiny přijímala muže v posteli v noční košili . A rodiče poslušně vycouvají ?! O dalších excesech ani nemluvím. Absolutně žádný výrazný hudební motiv . V podstatě vůbec nevím , jestli tam nějaká hudba byla. :-) Poslouchal někdy někdo z tvůrců hudbu ze Sňatků z rozumu nebo F.L. Věka ???????? Co takhle se inspirovat ? Za klady považuji výpravu a výkon Davida Švehlíka a Jáchyma Novotného. To, že jsem seriál úplně nezatratila, je pouze důsledek abslutního hladu po historické tvorbě na televizní obrazovce. Bohužel František Filip zůstává naprosto jedinečný , nikdo ze současných tvůrců mu nesahá ani po kotníky a nikdo není schopen vytvořit uvěřitelný historický film nebo seriál s dobovou atmosférou a živými dialogy. A není k tomu potřeba desítky milionů a exteriéry. Geniální Sňatky z rozumu vznikly většinou ve studiu. ()

CaptNemo 

všechny recenze uživatele

Možná by se části daly použít do cimrmanovské hry: Otec dvou téměř dospělých chlapců, kteří odmala vyrůstají v Karlových Varech, se jim po dvaceti letech rozhodne představit význačné osobnosti města - vyjde před dům a deklamuje: Támhle jede pan Becher, ten vyrábí kořalku, ááá za ním jede pan Pupp, majitel hotelu... To je přece bomba! A ještě větší pecka je, když se ta samá scéna opakuje za 10 minut znovu. Zbytek není použitelný nikam. Herci nemají co hrát a u neherců to je jedno. Dialogy tak ploché, že už by byla lepší metoda improvizace na místě. O pazvucích místo hudby už se tu někdo zmínil. Po 40 minutách jsme to vypnuli. P. S. Zajímavé je, že špatná věc se často pozná už od prvního okamžiku. Tady dlouhý tmavý pokřivený záběr na dům. Myslím, že značka Mattoni by se měla proti tomu bránit. Když jistá paní Filipová dosáhla toho, že postava v seriálu Návštěvníci, která připomínala jejího manžela "akademika Filipa", se musela přejmenovat a herci pak dodabovávali jiné jméno, tady by měla slavná minerálka požadovat něco podobného. Hlavní postava by se tu mohla jmenovat třeba Najbrt :-) ()

GzL 

všechny recenze uživatele

Mně se to vlastně líbí hlavně kvůli tomu tématu. Výprava OK, ale dialogy jsou divné, je to takový slepenec, dohromady to nefunguje a nejde tomu věřit. Promarněný potenciál! ()

Fjera 

všechny recenze uživatele

Achjo. To je tak strašná nuda. Jedna hvězda za kostýmy, ale to je tak jediné, co je na tom seriálu dobré. Režie, scénář a herecké výkony jsou žalostné. ()

Amalberga odpad!

všechny recenze uživatele

Viděla jsem jednu epizodu a bohatě stačilo. Je mi jasné, proč ČT točí historické seriály, kde vystupují buď fiktivní postavy nebo již dávno mrtvé postavy. Jinak by ji neustále někdo žaloval za prznění všeho. P. S. Úplně mě dodělalo moře a západy slunce nad mořem z greenscreenu. Umělost a příšerné filtry mě neúprosně bily do očí. A to nemluvím o ztvárnění "Ameriky" pomocí kulis přístavu, polorozbořené tržnice ověšené jak o pouti a několika dobře mířených záběrů do Mattoniho pobočky a skladu. Režisér se zřejmě inspiroval knížetem Potěmkinem. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Solidní seriál, ačkoli i dneska se točí lepší. Reklamy slibovaly něco, co nemá v dnešní době konkurenci, ale nakonec to byli jen prodavači vody. Některé díly byly povedené, ale jako celek to vyznělo spíše do ztracena. Nikde sice nenastal vyložený průšvih, ale nikde se scénář nevyšvihl nad úroveň průměrnosti tak, aby divák zalapal po dechu. Jediné plus bylo angažmá dvou pokolení Švehlíků, ale když není co hrát, tak i tento majstštyk zcela zapadl. Promarněná šance, zdroje a předpoklady natočit velké dílo byly. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Druhý Humberto se nekoná. Proč? Slabý scénář, a málo zajímavých zápletek, které opravdu chytí za srdce. Jen několik dílů bylo opravdu zajímavých (ty, co se točily kolem podnikání), ale vztahové díly byly většinou roztahané až hrůza. Celkově často převládal pocit, proč jsme do toho narvali tolik peněz, když pak dialogy šustí papírem. Vždyť tohle mohlo být daleko lepší, s šesti díly a daleko údernějším, odvážnějším scénářem. Hlavní dojem: UNYLOST. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Heinrich Mattoni, zakladatel a ředitel proslulé rodinné firmy, sepisuje paměti, v nichž vzpomíná na důležité okamžiky svého života - od dětství, kdy byl prodavačem oplatků, přes založení firmy, až po její vrcholné období...Vyprávění je to vcelku zajímavé, byť v některých pasážích až příliš roztažené a v jiných zase příliš rychlé a hektické. Toto jde na vrub scénáristovi a režisérovi. Ten mi neudělal příliš radost ani výběrem herců do některých rolí. Směšně působící postavu perského vyslance v podání Tomáše Matonohy nemíním raději ani rozebírat. Naštěstí dostala jen malý prostor v příběhu. Viděl bych ale mnoho lepších variant místo Davida Švehlíka v titulní roli, stejně jako třeba v představitelce jeho ženy (Tatiana Vilhelmová). Zralejší podoby jejich postav už mi tolik nevadily. Dokonce velmi se mi líbilo vyprávění Aloise Švehlíka. Pochvalu zaslouží rovněž hudba Hynka Schneidera. Celkově nejsem úplně nespokojen, ale čekal jsem trochu víc. Relativně vysoké hodnocení dávám z toho důvodu, protože dobrých českých seriálů je v poslední době jako šafránu a tento patří mezi ty lepší. 65%. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

To čeho pan Mattoni dosáhl jako byznysmen je vcelku dohledatelné,ale mě obvykle zajímá jaký život vedli lidé,kteří byli navenek úspěšní.Proto u mě spokojenost. ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

To jako vážně,že služka pase svýho pána? Proč všechny novodobé seriály musí vypadat jako loutkový film,kde dialogy jsou jako z Marzu? Proč nikdo ale vážně nikdo neumí být přirozený? To jako rozpočet 100 mega a nezbylo na jeden ohňostroj live,to musel být nutně digitální stejně jako pohled ze střechy? " Bylo mi něco přes dvacet " vzpomíná hlavní hrdina a záběr na Švehlíka,kterýmu je 44?? A co ta šílená hudba? O roli Ester Kočičkové snad lepší pomlčet uplně. Ne,ani na tento seriál se nedá dívat. ()

ABC1 

všechny recenze uživatele

Promrhat takový peníze tímto způsobem by měl být trestný čin a "tvůrci" by si snad příště rozmysleli pustit na obrazovky paskvil jako je Mattoni. První půl hodiny soft porno, dlouhé, nudné dialogy, příšerné promluvy vypravěče, prakticky žádný děj, jediné plus je výborná Táňa a krásný hlas Davida Švehlíka...a žehlit u toho určitě nelze, protože bych po chvíli hodila žehličku do obrazovky...zlatý Franta Filip a jeho skvostné seriály, narodí se ještě za mého života někdo takový??? ()

Zofinka2 

všechny recenze uživatele

Nebaví mě to, ale díky D. Švehlíkovi se na to dá koukat. Ale to jeho střídání žen... Měl na to čas. Kdyby dělal na poli a staral se o dobytek, tak tolik času nebude... Ale na služeb. cestě v lodi na to čas je. Děj je takový mdlý, nudný. Neviděla jsem všechny díly a ani po tom netoužím. ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama